• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.06.2025 10:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Използвам ''Giovannis Iron" и CO2 от скоро-Малко идеи

Започната от Luton, 06.03.2010 03:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Luton

Добавям по 2ml на ден(както пише на етикета)
за две седмици растенията дръпнаха осезаемо
наложи се да режа и изхвърлих доста(не бях готов чак за това)
от днес разтварям и CO2 (със Tetra Plant Optimat)
Въпросът е, колко точно CO2 да използвам и колко бързо може да стане проблем с Ph-то
Имам няколко теста и всички дават различни стойности!
Дайте идея как да торя и подавам CO2
Щото май се надцених с тая работа
всичко взе да става прекалено бързо

Luton

*BRAVO*
Някоя идея няма да е излишна.
Благодаря

Лора

Няма да е зле да споделиш какви растения гледаш, за да ти кажем какви са им нуждите и дали трябва толкова начесто да ториш. Аз обаче се замислям защо ти е СО2 при толкова буйна растителност. Явно тора се справя много добре. Ще трябва да решиш да оставиш СО2 и да ториш при нужда или да използваш само тора. Но все пак дай инфо за растенията, защото ако са бързорастящи, ще продължаваш да кастриш и хвърляш.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Luton

Ще кача едно видео
не съм много добре с имената имам ги записани
но не са на този компютър.
Video - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting

dafil

Тая кабомба отзад от тапета ли е -много истинска си изглежда :-)
Аз лично мисля,че за тези растения ,рибите ще отделят достатъчно ЦО2.
И наистина да ториш само при нужда ,че  с тва желязо може и проблеми да почнат
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Luton

Кабомбата и червената и зелената са истински.
Тапета почти не се забелязва.
ще го махна ама няма време

hartt

Цитат на: Лора - 07.03.2010 16:51
Ще трябва да решиш да оставиш СО2 и да ториш при нужда или да използваш само тора.

От видеото не личи добре, но май аквариума е около 100 л. и е добре осветен. От растенията СО2 и желязо ще искат кабомбата и лудвигията /ако правилно виждам лудвигия/, не че на другите ще им е зле. Както каза Лора, ще трябва да преценяваш въз основа на резултатите. Най-важното е да не правиш резки смени. Според мен, намали тори на 1 мл. и подавай по веднъж СО2. С Оптимата няма как да си докараш проблем с рН в този обем. И наблюдавай - индикатор ще ти е червената кабомба.

Luton

Аквариума е окло 200литра 4ft
Какво имаш в предвид с това
да наблюдавам червената кабомба ?
Иначе това което казва Лора че е по-добре
без CO2 и торене при нужда
май е и най вярното за мен. *privet*

Лора

Наблюдения в смисъл това :
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=24
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=25

80% от растенията ти са бързорастящи, което значи, че няма да умрат от глад. Те си дърпат, каквото им трябва от грунда и водата. Бързорастящите се наричат още и стартови растения. Т.е. при стартиране на нов аквариум се слагат точно такива, за да могат да дърпат, излишните в-ва от водата следствие на физиологичните нужди на рибките. След като се завърти азотния цикъл (правят се тестове, които показатели ако са в нормата значи всичко е наред) бързорастящите постепенно се заменят с бавнорастящи, като някои криптокорини, анубиаси, папрати. Тогава вече може да се подава СО2 и да се тори. Кабомбата я дават бързорастяща в повечето случаи, но е малко капризна и бързо залинява, ако в аквариума липсва нещо. Затова аз я причислявам към групата бавните растения, които изискват по специални грижи (торене, СО2).
Почети още малко из форума и сам ще стигнеш до извода дали е време вече да минеш едно ниво нагоре.

В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

iek

Подавай си СО2 без да се притесняваш, с тази система и при този литраж няма опасност от предозиране. Освен микроелементи, е добре да внасяш и калий. От тора с желязо слагай в намалени дози в началото, например 1/4 от предписанието. При толкова много риби и  при това слабо залесяване друго мисля, че не ти е необходимо.

Luton

Колеги, дайте имена на бавно растящи растения
за да мога да потърся и да ги взема
чета доста темите и инфото във форума
но някои неща не ми се изясняват докрай
определено проблема не е във сайта :-) а при мен

Имам голямо желание да постигна добро ниво и красив аквариум
ама още опита ми куца *privet*

ПС Поръчах си "RED LOTUS" като на снимката си беше цялото растение
а се оказа че получавам само една луковичка.
Та ако може да ми кажете това как се сади.

Similar topics (2)

11009

Публикации: 12
Прегледи: 5145

58325

Публикации: 4
Прегледи: 3319