• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 19:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с нов аквариум

Започната от adeon, 01.03.2010 12:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

adeon

Здравейте,

имам нов аквариум, който напухах с вода, стабилизатор за вода, бактерии, 3 растения (не зная как се наричат), по 1 хапче под всяко растение, грунт, че и потънал кораб.
 Естествено, има си и нагревател, лампа и филтър.

24 часа след всичко това реших да тествам с 2 рибки - женска молинезия и мъжка гупа.
 Вечерта им дадох май прекалено много храна, и молинезията опука повечето. След това само се заседява, главно вътре в кораба или точно до отвора на филтъра.
 Мъжката гупа изглежда наред. Тази сутрин им пуснах няколко трошици от храната (днес разбрах че съм им давал лоша - от "витаминозната" в прозрачните пликчета).

Проблема е че молинезията отказва да се помръдне от вътре в кораба, докато гупичката си похапна.

Прехранени ли са според вас? Прочетох за някакво нитратно отравяне...Няма никакви белези по молинезията, просто се заседява на до филтъра или в кораба и не плува :(

П.П. забравих да кажа. Аквариума е 75 литра а температурата 26.5 градуса.

zambo

Здравей колега ,
Избързал си с рибите . Рано е да го тестваш още.  Спираш храненето за сега .Храна ще даваш към края на седмицата . Сменяй по 10л. вода всеки ден . Химия недей да използваш , вероятността да дообъркаш положението е голяма .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

adeon

Благодаря за отговора :)
"химия" нито имам, нито зная каква се слага. Единственото за сега беше тоя "стабилизатор" за водата, и то пестеливо сложих.

Защо да сменям по 10 литра на ден вода? Кога е успяла да се замърси? Тя е на 2 дни :( Или така е нормално?

zambo

Под "химия" имам в предвид всякакви препарати , включително и този стабилизатор , който си използвал .
След като се напълни аквариума , преди да е заработил "азотния цикъл " , се получава  натрупване на амоняк , което е доста вредно за рибите .
http://aquariumbg.com/forum/statii-knigi-i-dokumenti/ukazatel-na-statiite-v-razdela/
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

adeon

OK ясно, прочетох :)
Просто от 2 дни по цял ден чета всичко каквото се изпречи на монитора ми и има рибка до него. От линка бях прочел повечето неща, но не и за азота  *NO*

Изглежда наистина с някакво съединение на азота се е понатровила молинезията. Гупата сигурно ще я последва.

Плана е да изчакам до края на седмицата, както ме посъветва, и да пусна още 1-2 рибета (пише че ускорявали стартирането на цикъла...).
: 01.03.2010г 11:11ч
Ами модераторите да разкарват темата или да я местят, аз видях че не й е тук мястото точно. Ако имам проблеми ще пиша където трябва.

bigbeer

Цитат на: adeon - 01.03.2010 12:57
..  имам нов аквариум, който напухах с вода, стабилизатор за вода, бактерии, 3 растения (не зная как се наричат), по 1 хапче под всяко растение, грунт, че и потънал кораб.
 ...

Ето тази култова реплика ми хареса! Искаме да видим снимки на аквариума ти младежо!  *THUMBS UP*

adeon

Потъналия кораб казаха че е китайски, ама мен не могат да излъжат така лесно!
Китайци такива кораби не са строили пък каквото ще да става  *NO*
: 01.03.2010г 14:02ч
Update!

тая вечер са били заварени ОК. Та пътьом взех една женска за гупата :)
Сега и трите си плуват екстра.

Спирам да спамя.