• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 17:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Неадекватен хипостомус...болест ли е или е друго?

Започната от akvarist, 22.02.2010 21:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

akvarist

Здравейте! Изчетох материал във форума за болестите, но не мога да оприлича дали хипостомуса ми действително е болен или причината е друга?  От тази вечер започна да се държи странно и неорентирано... плава настрани, движи се, но пада неадекватно на една страна. Начина му на движение е изцяло неадекватен и подозирам, че скоро ще ми умре. Акваримът ми е 60 литров, отглеждам хипостомуса с 10тина неони, две зебри, две молинези, няколко данио и 4 ампуларии. Храня рибите един път на ден, смяната на водата ми е един път на седмица (30%). Имах и от онези дънни сомчета 4 на брой, умряха 2... Проблемите ми започнаха откакто на няколко пъти сменям водата с топла от чешмата. После пък я  преварявах и оставях едно денонощие... Забелязах, че сомовете ми умират, от както прекъснах цикъла да сменям водата със студена такава.  Останалите риби са живи и не боледуват, но дънните рибоци - сомовете и хипостомуса имат някакъв проблем. Храня всички риби с НеонТетра гранули с уж високо съдържание на протеин и витамини. Украските на хипостомуса сега са като че ли по-изпъкнали или по-бели, обикновено са малко по-тъмни... нз. търся някаква видима причина защо боледува. Може ли някой да ми даде отговор каква може да е причината, защото ми е болно да го загубя, най-голямата ми риба в аквариума, а и го гледам от самото начало...?
: 22.02.2010г 21:09ч
Рибокът се гърчи и според мен ще умре до час... Имам водна стена за кислород с външна помпа и вътрешен филтър, поддържам температурата на 26-27 според термометъра... Надявам се някой да знае причината, защо дънните ми риби измират... а са единствените обитатели от самото начало от както имам аквариум, от около 5 месеца...

nikolaytoshev

Цитат на: akvarist - 22.02.2010 21:17
Проблемите ми започнаха откакто на няколко пъти сменям водата с топла от чешмата. После пък я  преварявах и оставях едно денонощие... Забелязах, че сомовете ми умират, от както прекъснах цикъла да сменям водата със студена такава.

Сам си си отговорил на въпроса.
НИКОГА не слагай вода от бойлера, бре човек или да я преваряваш. Слагаш студена чешняма вода да се сгрее на стайна температура и после в аквариума. Нагревателя ще си свърши работата после.

akvarist

Водата не е от бойлер, освен това е хладка... тоест не е вряла а хладка с пръст се ориентирам да е горе долу еднаква с аквариума. А за преваряването нали точно това убива микробите, както и химикалите, които слагат да пречистват водата. Грундът пък го чистя с маркуч и камбана по обичайния ред...

vasso

Много е странно, защото дънните риби са най-издръжливи от всички. Безсмислено е да се преварява водата. То по принцип всички наливат от чешмата и част от топлата вода, в смисъл не слагат само студена. Не погледнах от кой град си, но може да има проблеми с водата(покрай наводненията в някои части) . Иначе 60 литра е малко за хипостомус. Ако водата си я варил в някакъв съд, в който е имало остатъци от някакви препарати също може да е причината.Дано се оправят нещата.

akvarist

Рибокът вече умря... Дано да е от съд с остатъци, защото не бих искал някаква коварна болест...

dok70

Ако храниш с чернодробна, обяснението е просто...
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Alexfield

Щом не сипваш от бойлер, значи топлата вода от чешмата ти е от ТЕЦ.
Това можеш да го изключиш като причина за проблема.
Аз сменям от чешмата: топла + студена и я нагаждам на ръка и нямам жертви.
Все пак съм от Сф, а за параметрите на вашата питейна вода е по-добре да се изкаже някой от Пд.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

akvarist

Ако има проблем с водата това няма ли да се отрази и на останалите риби? Днес ми умря още 1 сомче.. От 4 общо, които имах по дъното умряха 3 през последния месец плюс хипостомуса... Явно някаква коварна болест в грунда... не знам! Останалите риби, които не са на дъното са живи и здрави!

Alexfield

Премери си параметрите на водата. Наблегни на разликата на pH на аквариумната и на чешмяната вода, също и на количеството нитрати в аквариумната. На мен от това са ми умирали сомове - високи нитрати.

П.П. Надявам се моето гадателство да е полезно  *dontknow*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

akvarist

Вчера занесох проба от водата на дъното на моя аквариум при специалист в магазин, на който вярвам. Резултатите са в нормите. Наблюдавам ги, не виждам някаква промяна по повръхността на рибите, нито са настръхнали, нямат гъбички, нямат точици, нямат изпъкнали очи, въобще търся причина какво точно се случи, че за две седмици ми измряха сомовете. Единственото странно поведение е на останалото сомче, което се разцепва да върти от дъното до повърхността на водата, а обикновено го правят само когато трябва да си поемат въздух... Всички останали риби се държат както обикновено... Изчетох материала за болестите, но наистина не намирам някакви промени по тялото на рибата... Сомчето постоянно плава нагоре надолу, има си апетит, само дето е свръхенергично.

vasso

Може да е от грунда, или да се е отложило нещо на дъното. То с обикновен тест за вода не може да се хванат някакви остатъци от препарати, не знам. Много кофти работа. :-(

Similar topics (1)