• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 00:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болест в аквариума ми?

Започната от pigggi, 14.02.2010 16:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pigggi

Обем на аквариума: 100

Височина: 52

Грунд
Дебелина на дъното:3 см
Размер на камъчетата:5-6 мм

Осветление: 1 пура

Филтрация

Аераторна помпа (без гъба): да

Аераторна помпа (с гъба):не

Вътршен филтър л/ч: 600 л/ч

Външен филтър л/ч:не

Система за СО2: не

Филтрите работят непрекъснато: да

Дата на стартиране на аквариума: 08.2009

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: Не
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
...........

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Sera Omnipur (нямаше резултат)

Вода
Сменям по 25 литра (процента) на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура 25  градуса.
Температурата на водата в аквариума е 25 градуса.

Храна
Видове храна: Сера Випан
Колко често храните рибките си: 1 пъти дневно.
За колко време рибките изяждат порциите си: 4-5 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 20%
Колко % от дъното са бързо растящи: 100%
Колко плуващи: 1

Риби:
Полово зрели (видове, брой):1 гупи, 4 анциструса, 19 неонки, 6 розово данио, 5 Клиновидна
Расбора, 2 хелера, 3 сомчета

Млади риби(видове, брой): 1 Гупа
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 2 хелера, 3 сомчета

Започвам от самото начало, доста от рибките ми умряха с едни и същи симптоми, няколко гупи, молинезии, хелер, и джулита, плати. А симтомите са: барзо видимо отслабване, въпрвки че рибките не спират да ядат, след известно време рибките започват да плуват вяло, накрая само лежат по дъното и до няколко дни умират. Така и не разбрах от какво, опитвах какво ли не. Видими белези няма. Известно време слагах Sera Omnipur, незнам но май нямаше резултат. Преди 2 седмици си купих 2 хелера и 3 сомчета. Сега забелязвам, че мъжкия хелер само лежи по дъното, плува само когато слагам храна, и по едната перка има бели краичета (нов симптом). А и 1 гупа е отслабнала, и пак започват старите симптоми. Моля, за мнения и препоръки, незнам какво да правя. А като гледам пак ще има жертви в аквариума.

vasso

Много странно нещо. Отдавна е стартиран и би трябвало да има работещ азотен цикъл. При смените е добре да сифонираш и дъното. Мога да те посъветвам да разнообразиш храната. Какви са тези 3 сомчета ,можеш ли да ги откриеш по снимка в енциклопедията и да дадеш линк?  :-)
Грундът може да бъде проблем също- да изпуска някакви вредни вещества.
Виждам, че няма писали по темата и ако някой може повече да помогне да опита. *THUMBS UP*

pigggi

Сомчетата са същите като Джули, само че по светли и на петна, казаха ми как се казват но не запомних, а и не можах да ги открия в нета. Иначе при всяка смяна на водата сифонирам, а грунда ми го даде 1 познат, каза че бил от някаква река и многократно премиван, незнам не ми се вярва да е от него. Вчера пак слагах Сера омнипур, но хелера продължава да си лежи.

митко

Здрасти.Най-добре си купи тестове за вода от тези комбинираните,мисля,че на джей би ел има такива.Така ще си спестиш доста главоболия. :-)А сомчетата са палеатус,мисля.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

pigggi

Да точно такива са сомчетата ;-), а за тестове не съм се сетила, трябва да проверя в някои магазин.

kamaro

Аз бих рестартирал аквариума и бих сложил нов грунд.
От нас песен, от Бога здраве .

pigggi

Мммм, не ми се иска да започвам от начало, а и какво да ги правя рибите докато подготвям аквариума.
: 18.02.2010г 09:09ч
Дали да не сложа Сера Бактопур, може пък да помогне, ако не поне ще съм опитала.

митко

Задръж с бактопура и пробвай витамини, и по-висока температура. :-)
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)

pigggi

Да я кача на 26-27 или е много, а какви витами да взема, даже не знам че има витамини за рибки ;-)

митко

Аз ползвам мултивитамини на дже би ел.А температурата с 2 градуса над обичайното за твоя аквариум.Храна минимум.Смяна на вода всеки ден по  десет процента :-), докато се нормализират нещата.И все пак провери за витамините,може да има и по добри.Имай предвид,че има хора който си лекуват рибите само с витамини.Има и друг вариант,а именно да са се натровили от самото начало и да не могат да се възстановят.Пиши как са в момента,особенно сомчетата и разборите,те са най-чуствителните ти риби.

pigggi

Днес ще се разходя до магазина за витами, а в момента само гупата и хелера показват че нещо не е наред, хелера повече лежи и плува само за храната, а гупата е много слаба и всякаш са и настрахнали люспите, незнам, може и така да ми се струва.

митко

Един съвет от мен.Не знам как ще го възприемеш но ако не можеш да ги изолираш/имам предвид/болните ,ги сложи в един плик с вода и във фризера,но това е в случай,че другите са вече добре.Казвам ти това защото ако другите рибки са добре, значи при тези две може да се касае за следствие от някакво масово заболяване.Аз бих постъпил така. :-)

pigggi

23.02.2010 16:46 #12 Last Edit: 23.02.2010 16:55 by Raven
Измерих рН на водата и е 7, което според теста е в границите, тоест причината не е във водата.

митко

Значи,виж сега има много фактори които определят качеството на водата. Има комбинирани тестове които са по скъпи но са комплексни.

Similar topics (5)

11277

Започната от mimka

Публикации: 3
Прегледи: 3807

1843

Публикации: 7
Прегледи: 6297

47837

Публикации: 7
Прегледи: 3809