• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Осветителни части?

Започната от IDM, 15.02.2010 19:43

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

IDM

Здравейте колеги,
Имам няколко въпроса за осветлението което правя в момента. Аквариумът е 275 литра с размери 110*50*50 см. Мисля да сложа осветление 4 пури по 30W, 90 см. От къде мога да си напазарувам фасунгите(тапи) или нз точно как се наричат, и дросел, Въпросът ми е за София. Търсил съм в по големите магазини като Бриколаж и Практикер и там нямат такива неща. Да попитам нали е по добре да го направя с Т5 пури или Т8 имат някакви предимства? Извинявам се ако въпросите ми са малко глупави но не съм много запознат с тези електрически неща  :-)
Поздрави!

Raven

В Бриколаж Люлин съм виждал готови пури Т8 с тяло, имат си електронни дросели и всичко останало- само свързваш и палиш.

Т5 са много по добри от Т8 като показатели  .

Т5 -54 W е с размер 1149 mm и излъчва 4450 lm , а Т5 -39 W е 849 mm и излъчва 3100 lm.

За сравнение Т8 излъчват съответно по 1000-2100lm за еквивалентните размери, вижда се че Т5 са почти два пъти по ефективни от Т8.

Трябва да си прецениш какъв размер те устройва.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

cbr

Фасунги има в магазин "Орион" който се намира на бул. Цар Борис III - 197
На добри цени  пури ,рефлектори и осветителни тела можеш да намериш в магазина на ъгъла на Пиротска и Ботев. *THUMBS UP*

iek

Т8 и Т5 НО са сравнително еднакво ефективни-напр.:
25W Т8 има 1800 лумена
24W T5HO -1850 лумена

Силата на Т5-ците  е, когато се комбинират с грамотно направени рефлектори и охлаждане, разбира се.
За Т8 30W можеш да използваш електронен баласт (забрави дроселите) за 36 ватови пури. Фасонки и баласти за тях има във всеки квартален магазин, рефлектори има и готови, които обаче са пълна скръб, за огледално рефлексна ламарина виж магазини.

torsade

ЦитатТ8 и Т5 НО са сравнително еднакво ефективни
25 W T8 - дължина 75 см = 3 см за 1 W.
24 W T5 HO - дължина 54,9 см = 2,3 см за 1 W.
24 W T5 Juwel High Lite - дължина 43,8 см = 1,8 см за 1 W.
Охлювът не ни е враг!

iek

HSI 2000W-18см= 1 см 111W, тези трябва да са 100 пъти по-ефективни, ако не и 300? Откога дължината е мерило за ефективност  :-D.

IDM

Благодаря за полезните отговори. Понеже и аз се ориентирам към Т5 пури да попитам за тях не може ли да се използва дросел или трябва "електронен баласт". Впрочем каква е разликата? Трябват ми 4 пури по 90 см. около 30W.
И като цяло с Т5 много по-скъпо ли излиза сравнено с Т8?

torsade

ЦитатОткога дължината е мерило за ефективност
Да приемем, че при една и съща консумирана мощност (ватове) имаме едни и същи лумени. Да си измислим и един доста дълъг аквариум 825 сантиметра. На тази дължина ще се съберат 15 лампи Т5 по 55 см и 11 лампи Т8 по 75 см. С кои лампи аквариума ще е по-интензивно осветен? А ако аквариума е 60 сантиметра дълъг, коя лампа ще го освети по-добре? Дългата или късата?
Това имам предвид.
Охлювът не ни е враг!

Similar topics (2)

33465

Отговори: 13
Прегледи: 10372