• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.06.2025 00:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Астронатосите ми не искат да ядат

Започната от maniaka22, 03.02.2010 08:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

elblanko

Цитат на: adam - 05.02.2010 14:24
Елбланко, знаем, че си много добър в акваристиката- моите уважения, но не забравяй, че във форма има и млади и начинаещи акваристи, които се нуждаят от помощ и съвети, а не от иронични подмятания. Поздрави!

Да ти кажа, аз съм много далече от много добрите акваристи, то повечето сме така, ама това е друга тема.
Аз се опитах да помогна, но маниака не пожела да попълни една елементарна табличка, вместо това се съгласи с абсурдното мнение на Ерасер че това състояние си е нормално.
Аз не съм спал в доматите на Ванга за да знам какво им е на рибетата, пък и желанието ми да помогна на някой който не иска да си помогне сам, не е особено голямо.
Както каза Божо, той не търси помощ а успокоение, дано да не съм прав, и ако съм обидил някой, му се извинявам. *privet*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

eraser

Не съм казал че това състояние е нормално! Сега видях че е писал че скоро с хвърлили хайвер. Почти сички риби не ядът първите няколко дни след хайвера. За сметка на това са лакоми докато го носят.

maniaka22

Мерси adam ще почакам и ще видим.А elblanko да си запази ироничните подмятания защото никои не се е родил научен,сигурен съм че и на него са му помагали ама го е забравил като се е надул

elblanko

Цитат на: maniaka22 - 05.02.2010 16:58
Мерси adam ще почакам и ще видим.А elblanko да си запази ироничните подмятания защото никои не се е родил научен,сигурен съм че и на него са му помагали ама го е забравил като се е надул
Наистина е така, никой не се родил научен, а аз наистина съм забравил кога са ме учили, но не защото съм се надул, а защото това е било преди двадесет години.
Иронията ми не беше насочена към теб, а към тези които дават съвети без да са наясно с проблема.
Ясно е че те го правят защото имат желание да помогнат, но когато някой не е сигурен в нещо, е по добре да не дава съвети.

ЦитатПонякога прояждат. При моите скаларии поне се е случвало. Някои умират, други се оправят. Това се среща при американските цихлиди.

ЦитатДа имам точно това в предвид vesso. Незнам на какво се дължи но просто те си имат някви такива лоши периоди.Но не вярвам възрастен астронотус да умре толкова лесно.

Тези отговори могат само да навредят, това е моето мнение, в другата тема със скалариите които не ядът, има още по страшни отговори, за някакви мистериозни болести за които никои не знаел нищо.
Пак казвам, ако съм обидил някой се извинявам.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

adam

Колеги акваристи, успокойте страстите и не правете от мухата слон. Не забравяйте, че всички тук сме от един отбор. Фокусирайте се върху самия проблем- от какво е възможно да боледува рибата (цихлидата) ви? Макар и да не съм запознат детайлно с симптомите от казаното от вас (потърпевшите акваристи), стана ясно, че болните цихлиди нямат външни признаци на заболяване, което довежда до извода – че е много вероятно да има вътрешно-стомашно заболяване или (може да звучи абсурдно) да става въпрос за отравяне. Моят въпрос към вас е- храните ли често рибите си със замразени храни?  Защо задавам този въпрос- защото понякога при храненето със замразени храни рибите боледуват. Задавали ли сте си въпроса – освен Н2О какво още съдържа ледената бучка във фризера ви. Честно казано аз не си спомням точното наименование химикала, който се съдържа в леда или в замразените продукти, но е вероятно този химикал да влияе негативно върху организма на вашия любимец. Сега ще речете- че ние, хората редовно използваме лед от хладилника. Да така е, но едно е човешкия организим, съвсем друго е организма на малката аквариумна рибка, на които съвсем минимално съдържание на отрови, токсини, алкохол и т.н. във водата или храната и влияят пагубно. Това, което споделям с вас е от личен опит.
Ако болестта е вътрешно-бактериална и искате да излекувате рибата си, можете да използвате препарати на сера или тетра (вижте в сайтвете им какво предлагат). Аз съм ползвал подобно препарати- без голям ефект. Ако е отравяне- просто спрете да ги храните с този тип храна. Лично аз, за да избегна здравословни проблеми с рибоците си, от извстно време ги  храня единствено с качествени маркови сухи гранулирани храни. А за любителите на замразените храни ще кажа, че те много добре знаят, че е необходимо замразената храна първо да се размрази, след това хубаво да се промие и чак накрая да се сервира на рибите.
  Тук искам да уточня, че е много трудно да се помогне без да се види в действителност  състоянието на самата риба. Все пак аз не съм ихтиолог. Тук може единствено да се гадае.
Успех колеги!

vasso

Най- накрая някой човек да иска да помогне. *thanks. Аз не храня със замразени храни. Случвало се е много рядко. Рибата просто отказва да се храни и плува апатично. След известно време- няколко дни , някои риби започват да прояждат постепенно, но други отслабват до краен предел и умират. Параметрите на водата са в норма, другите риби са добре. Когато говорих по този въпрос не ставаше въпрос за болест, а за състояние, но това може да е просто друга терминология. Прав си, че най-вероятно е вътрешен паразит, или нещо подобно. Правя изводи за себе си, че всички (или повечето) цихлиди са преносители на това, но само някои заболяват. Случвало ми се е , както вече казах, да боледуват по-често скаларии с жълта окраска на главата и си мисля, че те са по-слаби имунно, защото са изкуствено създадени. Всичко това са мои наблюдения и изводи. Относно замразената храна- и други риби се хранят с нея, но това се получава само при цихлиди и това е причината да смятам, че не от нея. Благодаря за включването!

discus

Колегата който е ихтиолог по добре да наблегне на това защо да не храним рибите си с меса от топлокръвни, където вредата може да се окаже доста по голяма от даването на замразена храна. Наличието на бели изпражнения и дупките в главата, не се появяват още в самото начало при заболяването Хексамитоза, може и въобще да не се появят. Най-доброто лечение е лекарствата да се приемат с храната.
Може да си продължите дебата. Няма нищо мистериозно, в аквариума винаги си има гадинки, които при подходящи условия атакуват слабите риби.

adam

До тук се дадоха доста мнения и коментари, разменихме малко опит, поспорихме къде по темата, къде извън темата. Човек така се учи, като си изпати следващия път реагира  по-адекватно. С други думи, лично мен това ме навежда на извода- за да се избегне проблем с рибките е необходимо да се спазват основните акваристични изисквания- правилни параметри на водата;  хранене с подходящи и качествени храни; съвместимост на видовете риби; достатъчен жизнен обем  в аквариума за рибите;  непренаселеност на аквариума; стриктно спазване на карантинните изисквания и др. Неспазването на даже едно от изискванията може да е фатално за обитателите на аквариума. Ще кажете-,,Това до болка ни е познато". Но едно е да го знаете, друго е да го прилагате. Знам, че казаното по горе не носи утеха за потърпевшите, обаче едно е ясно-  най-добрият начин за борба с болестите е просто те да се предотвратят, давайки на рибата добри условия за живот.
Дискус, моите уважения пред опита и знанията ти, но тук, в този форум, ихтиолога- това си ти, не аз.  Твоят коментар относно негативното действие на месото от топлокръвни върху рибите е факт. Позволи ми да ти задам един въпрос- възможно ли е  в параметрите на чешмянатана вода да се съдържат химикали вредни за организма на рибите, което да доведе до споменатите симптоми на болните цихлиди. Просто се опитвам да помогна на момчетата с болните цихлиди. Поздрави!

maniaka22

Колеги акваристи тази тема я пуснах ако някой може да помогне и да даде някакъв съват,а не както правиха някои хора да се подиграват и да иронизират adam се опитва да помогне,а съшо благодаря и на другите колеги че споделиха за този проблем надявам се заедно да намерим решение,а не да спорим и да обяснаваме кой колко разбираи кой не.Мерси на всички. *bg        http://imageshack.us/

adam

Здравейте колеги!
Отново се връщам към проблема с болните цихлиди. Дискус спомена за болестта Хексаминоза, а Елбланко  спомогна за предоставянето на информация за болестта на този сайт http://www.fishyfarmacy.com/articles/hexamita.html, за което му благодаря.
От публикацията стана ясно, че болестта Хекцаминоза съществува по две форми- външна, по-известна още като ,,Дупка в главата".  Втората форма на проявление е вътрещна, засягаща стомаха и червата на рибата. При втората форма симптомите са подобни на болните рибки описани от колегите.
Накратко-вътрешната форма на Hexamita- това са атакувщи протозои (паразитни едноклетъчни организми) намиращи се в стомашния тракт на много видове риби. Тези протозои,  (както Елбланко се изрази)  присъстват в абсолютно всички аквариуми и може да навреди само на риби които са по слаби, примерно които не се хранят с качествена храна, или ако водата е с лоши параметри, но ако рибите са в добро здраве не са застрашени. Проблема тук е, че едва в напреднал стадии на болеста се разбира за наличието й. При дискусите, скалариите и гурамитата симптомите са- слаба кондиция изразяващи се в неподвижност и липса на апетит, отслабване и смърт. Възможно е болната риба да демонстрира прекомерно неврозни движения,  цвета й да потъмнее или да стои скрита през повечето време.
Относно лечението, знам, че сера  имат медикамент за борба с Hexamita, вижте какво предлагат и другите реномирани фирми. В едно от изявленията си Дискус спомена, че най-доброто лечение е лекарствата да се приемат с храната. В сайта даден от Елбланко е написано, че това най-ефективно става при смесването на медикамента с замразени храни. Последователността е следната- разтопява се замразената храна; смесва се с медикамента според дозировката; връща се обратно във фризера, за да се замрази храната отново; след което се преминава към лечение според инструкциите написани за съответният медикамент.
  Колеги, акваристи, преди да пристъпите към лечение се уверете, че това е дадената болест и едва след това давайте медикаментите.
Успех!

maniaka22

Мерси адам как се казва лекарството

adam

Тук можеш да видиш лечебният медикамент на сера за който споменах http://www.sera.de/index.php?id=354&L=15&type=htt%2Findex.php%3Fadresa%3D
: 08.02.2010г 14:02ч
Обаче сега като го прочетох по-внимателно е по-подходящ за болестта воднянка. Виж това, мисля, че е по-добър вариант http://www.sera.de/index.php?id=698&L=15&type=htt%2Findex.php%3Fadresa%3D

Успех!

BOJO

Adam : дали не избързваме с тези лекарства ? Специално Flagellol е доста силно лекарство за камшичести и ако се ползва без причина на риби, скоро хвърляли хайвер да не стане по зле. А ако паразитите са кръгли червеи? Не можем да установим какво и  е на рибата по хаотичните описания и помощните коментари.  

Валната: Аз лично съм губил рибоче от "мистериозната болест".  Няма мистериозни болести, има ненавременна и грешна диагноза.
................
На темата: Дадох директно замразена храна на Pseudotropheus Demasoni. След 5-6 часа най малкото се умърлуши. Легна на дъното. Спря да се храни и след 2 дни умря. Какво е мистериозното ? Водата е 27-28 градуса, ледената храна пресича рибочето и то си умира.  Най малкото и най слабото. Другите им няма нищо.

vasso:  Не храниш с замразена храна или се е случвало много рядко ? И прочети това моля, а пък ако си го чел го припомни:

http://aquariumbg.com/forum/bolesti/predi-da-davate-akal-v-razdela-molya-prochetete-tazi-tema/
......................
Поправих си поста. Дадох замразена храна на Псевдотрофеус Демасони. Тогава умря едно. От Ахлитата загубих едно, но след като дадох пресен хайвер от пъстърва.

valnata

Еми нали за диагноза питаме? За мен е мистериозна, защото храня със хубава храна и няма проблеми с вода и други риби. За сега се установи някаква диагноза. Имаше няколко предположения, за което благодаря. Това, че си дал директно замразена храна говори доста. Там вече няма какво да се чудиш от какво е. Говорим за добре гледани риби. При мен за година умряха две, и сега предполагам че са били по-слаби. При другите ми риби такова нещо няма.  *DRINK*

BOJO

Цитат на: vasso - 07.02.2010 01:41
.......... Аз не храня със замразени храни. Случвало се е много рядко. ............

Питам кое от двете твърдения е вярно и дали не се е случила "мистериозната болест" след "много редките хранения" с замразена храна. Защото аз дадох само 1 път така и се получи беля.
: 08.02.2010г 22:10ч
Цитат на: valnata - 08.02.2010 21:19
.... Това, че си дал директно замразена храна говори доста. ....  *DRINK*

Ами да, говори доста.  Не знаех как се дава замразена храна а по нагоре прочетох, че и маниака22 не знаел. И той като мене давал директно. Та за какво говори? 

Similar topics (1)

38473

Публикации: 6
Прегледи: 2918