• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 22:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болни рейнболи

Започната от Живко, 29.01.2010 23:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Живко

Понеже въпросът е спешен пиша за проблема.
.
Ей ги тука, има описание и на аквариума.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?topic=18002.0
Аквариумът е пренаселен сериозно, но параметрите са добри. Поддържам го с мощни растения, добра филтрация и редовни смени.

Заимаха се рибите с паразити. Дълги бели изпражнения, сякаш в тах има дълъг глист, накрая навит на спирала. Също и къси червени иглички по 2-3 на дупе.
Третирах с канидон. Не забелязах да има подобрение и ги почнах и с метронидазаол. 48 часа след първата доза настана трагедията.
Рибите почнаха да се покриват с налепи, цялостно. Първо по устата и перките, после и по тялото. Налепите седят  на бъчки и някои сякаш изкачат между люспите. Не мога да кажа, че образуванията са мъхесто. Приличат на бактериални колонии. Изпражнения се точат по 5 см с бял цвят.

Подмених 70% от водата, сложих сол, постепенно. 1,5г/л. и започнах да третирам с пенкилера на тетра. TETRA General Tonic‎.
След 2 дни няма подобрения, влошаването е на лице.

Така.
В Плевен няма други налични препарати, за това и почнах с Тоника, но.... Освен някои на Сера и JBL. Фуранола не е наличен. За бактериални инфекции има само Бактопур. Не вярвам да помогне.

Идеята е да се нацели точният хуманитарен антибиотик или препарат, а се затруднявам заради липсата на точна диагноза.
Никой не се е родил научен.

dok70

Само не разбрах макропена хакна ли го и него или още не?
Метронидазола срива цикъла по скромното ми мнение.
Бих се насочил към антигъбичен препарат след тия процедури.
След прилагане на антибиотик често следва бум на гъбички.
Възможно е да си изтрепал полезните бактерии и да стимулираш
патогени при промяна на условията.
Аз бих приложил празиквантела и метронидазола в храната.
Голяма каша става след няколко препарата.
Абе "махай" здраво с кофите да ти кажа!
Ако имаш друг съд, вкарай вода от него!
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Живко

Макропен не съм смятал да ползвам.
Определено се е скапал азотният цикъл и в претовареният аквариум и отслабени риби е настанал рай за бактериите. Не знам кой е виновника. Канидона или метронидазола, но е факт.
Интересното е, че в същият аквариум съм правил профилактика и с двата препарата и не съм имал проблеми.
Червеите, капилария вероятно, не се повлияха от канидона по никакъв начин.

Абе голямо мазало стана. С големи загуби.

discus

Абе Живко, как очакваш да помогне тоз канидон във водата, с храната ще трябва да го погълнат,явно е че има вътрешни паразити. Довечера ще погледна какво дават в една книжка. Метронидиазола не уврежда азотният цикъл. Това което си направил би помогнало при хрилни паразити и/или протозои.
: 01.02.2010г 12:12ч
Живко това което чета и  прилича на симптомите ти е camallanus , за третиране може да се използват следните нещa но задължително в храната-levamisole до 200 mg/kg тегло на риба, mebendazole до 25 mg/kg тегло на риба, niclosamide до 50-100 mg/kg тегло на риба, piperazine citrate 25 mg/ 10 gm храна, praziquantel до 5-100 mg/kg тегло на риба.

sliven

Много съжалявам Живко,в моите книжки не намерих нищо което да ти е от полза!!!  *SORRY*  Боби, съмнявам се че, рибите няма да имат апетит и съответно няма да "лапнат дозата"!  *dontknow*            :duvar: Много се опасявам, че тези паразити ще се заселят в грунда.  :duvar:
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

discus

За съжаление единственият начин нещо да помогне е да се приеме вътрешно.Никъде не видях да пише че рибите не ядат.Ако съм прав бих препоръчал използване на разтворен канидон и киснене на храната в него.

dok70

Чел съм из руските форуми, че подават медикаменти чрез храната на ехитреус.
Ние обаче нямаме практика с този червей /поне аз/. С гриндал и микрочервей съм правил опит,
но доколко е ефективно върху рибите не мога да кажа.
Не пречи да се пробва с изкисване на тубифекс в концентриран р-р на канидон.
Тва сега ми го роди кратуната. *CRAZY*
Все ще поеме от медикамента, ама до колко ще се усвои от рибата... *dontknow*
Все пак най-лесно си е в каймата, стига да лапат рибите де.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

BOJO

Живко, аз ползвах Тремазол на Сера за вътрешни паразити с Praziquantel.  Ето и това е същата активна съставка. 
http://www.zoo-paradise.com/shop/index.php?category=fish_vitamins&product=Aquarium_Munster_Dactymor_100ml&n=7

Аз малко завиших препоръчаната доза и май има ефект.
...................
След като почистих водата от това Тремазол, бухнах едни витамини + йод.

Живко

Благодаря ма всички за помощта.
Няколко дена съм в траур и не съм влизал. Не ми се чете и пишеше за риби.
Проблемът се реши от само себе си кардинално и за винаги. Рибите никога повече няма да боледуват.

Паразитите не ми бяха такъв проблем. Рейнболите ми и преди са имали такива и съм се оправял. Канидон и метронидазол в храната. Предполагам, че ако имаше на кой да давам, щях да пробвам и някои от препаратите, които discus препоръча, за което съм благодарен *privet*

Появата на силна бактериална или гъбична инфекция оплеска нещата. Мина като терминатор през аквариума и не пощади никакъв вид риба. Имах много служебни ангажименти и забелязах проблема твърде късно.
Късно, късно.....
Във вторник всичко си беше ОК. Почнах третиране с метронидазол сутринта и отпраших по служба. Приготвените дози се слагат в аквариума от подставено лице :-) В сряда привечер се прибирам и веднага се хващам да сменям вода преди поредната доза, обаче забелязвам, че 50% от рибите са с налепи и образувания по тях. Шах.
Сменям 70% от водата и на другата сутрин(четвъртък) бегом в магазина за фуранол. Обаче нъц. Фуранол няма. Примирявам се с Дженерал Тоник на Тетра. Защото както винаги в този град в магазините няма точно най-полезните препарати.
Минава петък, а рибите бавно се влошават. Налепите стават доста обемисти. В събота сутрин първата жертва.
Решавам да направя баня с калиев перманганат и да започна лечение с окситетрациклин.
По време на банята губя към 20% от рибите. Въпреки, че рибите се изчистиха от налепите до неделя на обяд загубих 100%.

Грешките ми са няколко.
Претоварен аквариум не се заебава. Иска си поддръжка, защото и най-малкото нещо да се зговнясва и настава трагедия.
Прекалено дълго отлагах обезпаразитяването. Все си виках: - Ще изчакам и тези риби да дойдат и после заедно. Айде и тези треви да дойдат.... Накрая рибите се изтоштиха.
Прекаленото самочуствие не добро. Мисля си аз; - Е, какво пък и да изчакам малко, все ще ги оправя рибите... Препарати има за всичко.
При болести трябва да се действа светкавично.
Който иска да гледа ценни риби и такива, които растат бавно, задължително трябва да има карантинен аквариум. Мързела не прощава. Дори липсата на място не е оправдание.

Сега се отдавам известно време само на риболов!!!

sliven

Съжалявам за загубата .Гадно е но няма как!*fish Разтоварвай ,псувай на "фиралък"С времето ще ги прежалиш,пак ще те яд , от време на време!Ще вземеш други риби и ще имаш нова наслада.Колко   "риба е минала през ръцете ми",най-вече като ги поверя на някой!?  *SORRY*Ти да си Здрав!
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

Similar topics (5)

46917

Публикации: 1
Прегледи: 2857

24175

Публикации: 7
Прегледи: 5890

6775

Публикации: 7
Прегледи: 39255

5225

Публикации: 1