• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

27.06.2025 23:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Izblednqvane na cvetovete

Започната от Vanina, 05.07.2005 12:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Vanina

Zdraveite na vsichki.Imam nujda ot pomoshta Vi.Ot skoro gledam zlatni ribki i vapreki literaturata,koqto izchitam oste kato che li ne moga da se spravqm sama pri indificiraneto na bolestite. V momenta lekuvam ribkite si ot ribni vashki. Tova koeto mi pravi vpechatlenie obache e che ednata mi ribka se promeni dosta ot kakto zapochnax lechenieto i. V smisal cvetovete i zapochnaxa da izblednqvat , ot ednata strana dori veche napalno se e zagubil jaltiqt i cvqt. Sashto taka mi se struva dosta po-apatichna,predi stom me videshe da se poqvqvam se izkachvashe na povarxnostta i chakashe da i dam qdene , a sega vsqkash e naplashena ot neshto,strelka se panicheski ako sluchaino na povaxnostta i az se poqvq. Struva mi se sashto taka , che e namalila i kolichestvoto xrana , koeto priema. V obshti linii tova e. Nadqvam se nqkoi ot vas da ima ideq kakvo i e i kak da q izlekuvam ako e bolna. :cry:

ВЕЛИНСКИ

welcome aboard :)

1. Избледняването и променянето на окраската на златните риби, особено на calico-вариациите е абсолютно нормално явление и не трябва да те тревожи.

2. Рибни въшки се "лекуват" чрез механично отстраняване с пръсти - нищо друго не помага - пробвал съм какво ли не. Щом се вижда върху рибката, вадиш рибката от водата, държиш я внимателно без да я стискаш и с нокти внимателно отлепяш въшката и я пускаш в кенефа :) Гледай рибата да не стои повече от минута на сухо. Единствено можеш да имаш проблем с въшките ако гледаш черни риби. После е добре да добавиш малко сол (морска нейодирана) във водата за дезинфекция - 0.05-0.1% спрямо общото количество вода.

3. Ако са ти апатични рибите най-вероятно ги гледаш при много висока температура (освен ако не става дума за нов аквариум с незавършен азотен цикъл и наличие на амоний) - за златните тя е 25-26 градуса максимум през лятото. Ако аквариумът ти е в южна стая или близо до слънчев прозорец - премести го или си купи климатик  :D

PS. и пиши на кирилица!

Vanina

Здравей Велински.Благодаря ти много за бързият отговор.
В същност така както четях отговора ти намерих някои неточности от моя страна , който трябваше да напиша, за да можеш да ми помогнеш чрез съвет по-добре.
Така...Става дума не за аквариум , а за сфера , която е някаде 10-15 литра.За сега нямам никакви въздушни помпи , филтри , изкуствено осветление и т.н. Сменям водата на рибките на всеки два дена според инструкциите на продавачите. Бях им взела препарат за изчистване на хлорта от водата , но ми препоръчаха да го спра , защото слатните рибки били непретенциозни и лесно приспособими. Иначе съм се съобразила с изискванията , които и ти сам ми написа. Рибките са в северна стая,близо до прозорец от който обаче не влиза директна слънчева светлина. Според това , което прочетох в различните книжки избледняването на цветовете можело да се дължи на лоша вода , лоша храна или прекалена светлина. Поне за храната съм сигурна,че е добра - Сера Колор, специално за златни рибки.
Въшките...ами направих точно това,което и ти ми каза.Отстраних тези по тялото ,измих старателно сферичката,а после отидох до магазина където ми дадоха някакъв бял препарат , с който третирам през 4 дена рибите , т.е. до като тече инкобационият период.

ВЕЛИНСКИ

Ужас, всичко предполагах, но не и буркан.

Сега, за да ти оживеят рибите (рибата?) в този буркан трябва да им сложиш помпа възможно най-бързо. Отиваш в първия зоомагазин и взимаш най-евтината помпа за въздух (има китайски за 5 лева и български за 10 - вторите са по-добри of course), една гъба среден размер (да стига поне на половината на дълбочината на буркана), един малък камък за мехурчета и една гумена "лепка".

Допълнително взимаш най-малката опаковка SERA Nitrivec

После пускаш помпата в употреба и добавяш нитривек според инструкциите на опаковката. Първоначално водата ще помътнее, но след 2-3 дни ще се избистри. През първата седмица сменяш по ЕДНА ЧЕТВЪРТ от водата ВСЕКИ ДЕН, а не през 2 дни. Живот и здраве (за рибите) азотният ти цикъл ще се затвори за 4-5 дни и тогава ще можеш да разредиш смените на водата.

В момента рибите ти берат душа със зверски количества амоняк и нитрити, който имаш във водата  :(

После можеш да продължиш да добавяш дехлориращия препарат според инструкциите и количеството вода, което сменяш - ВЪОБЩЕ НЕ Е ИЗЛИШЕН!

И последен съвет - спри да се консултираш с малоумни рибопродавци - ако нещо те интересува питай мен или който и да е във форума.

PS. Ако си махнала механично въшките и не се вижда нито една, можеш да спреш този "дезинфекциращ" препарат на мига (че ме е страх какво точно са ти дали)...

Longanlon

Тука Велински е специалистът по златни риби, обаче не пречи и ти да се образоваш малко.

В нашия форум има една секция за начинаещи:

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=319

Тук са изложени някои от основните неща, които трябва да знаеш, за да отглеждаш рибите си здрави и жизнени. Не всички статии те касаят, но има някои знания, без които не може.

А щом си се загрижила за цвета на рибката си, значи ти пука достатъчно за нея и искаш да я гледаш в по-добри условия нали?  :D

П.П особено внимание обърни на статията за пазаруването от зоомагазини  :twisted:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

#Велински  
Дали ще затвори азотния цикъл за 4-5 дни, не знам...Въпреки малкия обем, ако го направи ще спечели Нобелова награда.
#Vanina
Между другото, често гъбичките се продават комплект с въздушно камъче, натъпкано е вътре в дупката на гъбата, ако не погледнеш, там ще си остане! :wink:  Виж за това в магазина на "Авксентий Велешки", има  различни размери гъби. Освен това лепката не е лесно да я  лепнеш на сфера, пък било и отвътре!
Разни мои АКВАРИУМИ 

Vanina

Леле не звучи никак добре.Ще взема спешни мерки. Дано рибките ми останат живи и здрави с Вашата помощ.

Longanlon прочетох повечето статии,които ми прати.Благодаря и на теб! Определено ще са ми полезни.

ВЕЛИНСКИ

Общо взето мисли в насока аквариум - тия буркани стават само за декорация ;)

Тогава ще можеш да си купиш и свестна помпа и свестно осветление и т.н.

Vanina

Да натам съм се и замислила. Отдавна имам мерак за аквариум, но по една или друга причина все отлагах докато преди месец не ми подариха тази сфера с рибки. Сега няма на къде , няма и какви оправдания да си измисля , така че навярно съвсем скоро ще имам аквариум по всички правила  :lol: