• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 01:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

БОЛЕН ПТЕРИГОПЛИХТ?????

Започната от nasaiforii, 28.01.2010 21:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nasaiforii

Здравейте.
Имам нужда от помощ за поставяне на диагноза на моя птеригоплихт.За по-лесно прилагам снимки

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=mgallery;sa=item;id=1188

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=mgallery;sa=item;id=1189

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=mgallery;sa=item;id=1190

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=mgallery;sa=item;id=1191

Снимката е правена с телефон,съжалявам,но който разбира... *HELP*

Всъщност не съм сигурен дали е болен,но тези "беличките" ги нямаше.  *dontknow*
Не забравяйте, че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхва.

vasso

Много странно. Опиши моля аквариума и откога е така? Има ли промяна в поведението, липса на апетит? :-(

nasaiforii

29.01.2010 00:44 #2 Last Edit: 29.01.2010 02:45 by nasaiforii
 Ами аквариума е 120 л. средно залесен заради сома защото е голям, 0.6 в/л, т-ра 24 гр.C, ПХ 6.5
вътрешен филтър AquaEl.Смяна на водата 2-пъти седмично по 20 %,храна Vitality & Color на Tropical.
За първи път ми направи впечатление преди 10-на дни,но си помислих,че може нещо да му е полепнало по муцуната.Но от вчера забелязах,че има и по очите(от горе,нали са изпъкнали)
Като цяло се храни нормално,но стана доста по активен и агресивен.Гони всичко живо,бласка се по стените,опитва се да изскочи и всичко това през деня,при положение че е нощно активен.
Обикновенно през деня лежи като пън.
Даже ми счупи капака снощи.Всичко стана стъкла.Ужас.
Иначе през ноща всичко е нормално. :duvar:
Не забравяйте, че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част от вселената да настръхва.

vasso

Аз съм в почти същия литраж с такъв сом. И аз не наблягам на растенията заради него. Понякога полудява и се блъска в стените(явно му идва тясно). Иначе през деня също е активен, особено когато храня- това не е проблем. Странно е това бялото. Има ли нещо по другите риби? *dontknow*

Асен Евгениев

Счупил е капака? =-O Дали не са някакви паразити? *dontknow*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

nasaiforii

Ами това е странното,че на другите риби нищо им няма  :duvar:  *dontknow*
А сома гони 40 см и капака не го усети  :-D  :'(

По принцип рибите ми не боледуват.Случвало ми се е да лекувам успешно ихтио,ама такова чудо не съм виждал

nikolaytoshev

И аз не съм виждал такова нещо. Може би е някакъв вид болест приченена от червеи според мен.
Аз мисля, че е Gyrodactylus salaris. Ето линк:
http://www.marlab.ac.uk/FRS.Web/Delivery/display_standalone.aspx?contentid=861
Ако искаш пробвай с лекарството: Sera Mycopur (http://www.bg-pet.com/Fish/Medicine/Mycopur.htm) в комбинация с Sera Ectopur.

nasaiforii

Значи,доколкото разбрах от линка тая гадина не понася солена вода.
Ще пробвам със сол и това лекарство.
Само да не съм закъснял... :buff:
: 28.01.2010г 23:11ч
Oткрих също,че гадината(ако е същата) е чувствителна към малки концентрации алуминий.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gyrodactylus_salaris

От къде мога да намеря подходящ препарат с алуминий.
Да опитам,докато е жив  *CRAZY* ,за да мога после да споделям опит ако някой има подобен проблем

nikolaytoshev

Недей да слагаш във водата алуминии. Малко сол може да сложиш. Използвай препарата  Sera Mycopur.

nasaiforii

Tакаааа  :-)  имам резултати.Случи се нещо доста странно.Поръчах лекарството на Сера,което ми препоръча г-н Николай Тошев (за кето му благодаря) на 29.02.2010г.
До 3.02 то не дойде,защото забравили да ми пратят порачката(направо полудях).След обаждане от моя страна днес пристигна.  :-D
Казвам ви тези неща защото докато чаках забелязах,че моите 7 барбуса тетразона са "налазили" птеригоплихта и го "почистват"  =-O кълвът гадините по сома.
Наблюдавах ги10-на минути и те спокойно(съзнателно  :-D ) си похапваха от червеите по сома  *dontknow* Сега почти няма следа от тях по него.
Винаги съм гледал барбуси ,но такова поведение не съм виждал  *dontknow*
Това се случи в деня когато не ги храня.
На някой от вас случвало ли се е подобно нещо с тези риби?
Мога да кача и снимка ако някой прояви интерес  :-)
Иначе продължавам с илача  ;-)

nikolaytoshev

Aми това е интересно, защото аз също гледам барбуси, но не са  тетразона, а огнени и вишневи.
Най-вероятно са били гладни и са им се сторили вкусни онези гадинки по гибицепса. Смятам, че е напълно нормално след като не си ги хранил те да си потърсят храна другаде. Така например, ако не храня някои рибки в аквата и те почват да почистват стъклото и камъните. Не се притеснявай. Слагай лекарството и почвай да го лекуваш, защото все пак не може да го излекуват барбусите. По добре го сложи в карантинен аквариум, за да не третираш и другите рибки, които не са болни.
Късмет и се надявам скоро да се оправи. :-)

nasaiforii

Mерси  ;-)
Сома вече видимо е по-добре,по-спокоен е като цяло.
Но,тъй като лекарството съдържа основно медни съединения,искам да попитам те не оказват ли неблагоприятно деиствие на растенията?

nikolaytoshev

05.02.2010 21:32 #12 Last Edit: 06.02.2010 00:11 by nikolaytoshev
Цитат на: nasaiforii - 05.02.2010 19:24
Но,тъй като лекарството съдържа основно медни съединения,искам да попитам те не оказват ли неблагоприятно деиствие на растенията?

Затова препоръчах да се постави в карантинен съд. Иначе не се притеснявай за медните съединения.
След употребата на лекарството сложи, ако е възможно сложи активен въглен във филтъра.
След употребата му направи 2 регуларни смени по 30-35% от водата в аквариума през 3 дни.

vasso

Лабеото ми почистваше сома преди. Забавна е гледката. *THUMBS UP*

nasaiforii

Здрасти.Птеригоплихта вече е в перфектно здравословно състояние  *YAHOO*
Лекарството определено върши работа.  *THUMBS UP* Благодаря на доктора на форума за бързата
реакция и точната диагноза  *DRINK*
Като идвам към Пловдив ще черпя

Similar topics (5)

32909

Започната от diskus98

Публикации: 49
Прегледи: 32220

26599

Започната от endorphyn

Публикации: 1
Прегледи: 3678

36767

Публикации: 2
Прегледи: 5065