• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 04:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Болна Botia macracanthus (боция клоун)

Започната от nikolaytoshev, 19.01.2010 01:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nikolaytoshev

Моята боция е болна. Външно няма никакви признаци на болестта.
От няколко дни обаче отказва да яде.
Отдели се от другите боции и имам чувството, че реакциите й са забавени, защото плува по-бавно от обикновено.
Устата й е почти постоянно отворена. Смятам, че не е недостиг на въздух, защото иначе щеше да е на повърхността на водата. Струва ми се, че прогресивно отслабва.
Това ме навежда на мисълта, че са вътрешни паразити, но иначе щеше да засегне и другите боции най-вероятно. А на тях им няма нищо. Както и на другите риби в аквариума.
: 18.01.2010г 19:07ч
Някой да помогне!!!

vasso

Не мога да отговоря много компетентно, защото такъв проблем не съм наблюдавал. При моите Ботии има понякога странно поведение, лежат по гръб. Не би трябвало при теб да е от недостиг на кислород. Ако подобриш качеството на водата може да има ефект. Искат чиста вода(сравнително висока температура). При мен не е имало вътрешни паразити и не знам как се лекуват, но може за всеки случай да сложиш нещо, ако се опасяваш ,че са те. Най- важното според мен е чистата вода. Опитай да разнообразиш храната , може и това да отвори апетита. Съжалявам ,че не мога повече неща да кажа, но дано някой по-запознат с този вид проблем да помогне. :-)

nikolaytoshev

Лежането по гръб или настрани е характерно за боциите след като се нахранят. Така си почиват понякога.
А колкото до качеството на водата - тя си е наред. Правих тестове и всичко е в норма. А пък на другите риби нищо им няма.
В момента съм им пуснал и мехурчета с въздух за всеки случай.Температурата в аквариума е 26 С. Водата я смяням всяка седмица по 30%. До сега не е имало никакъв проблем. Храната, която давам е 5 вида. Разнообразието е голямо.
Мерси за отговора vasso

nikolaytoshev

Темата остава активна и всеки да се чувства поканен да пише в нея когато пожелае.

minova4

Вътрешни паразити, едва ли  *NO* не, че не може да си ги внесъл с жива храна примерно, но е малко вероятно, а и те рано или късно се появяват по ануса.
Ако разполагаш с карантиен съд, докарай същите условия на водата като в аквариума и я отдели там. Друг вариант е да повишиш температурата до 28 - 29 C° и да наблюдаваш.
Да не те плаша, но обикновено в такива случаи няма оправия и обяснение. Възможно е да е някаква вирусна или бактериална инфекция (туберкулоза, както е по-позната), ще стане ясно, ако се случи и с останалите рибки.
Все пак, може просто "да й е дошло времето"

nikolaytoshev

Жива храна не давам и по ануса й няма нищо. Намира се в карантинен аквариум (20л.), пълен с вода от общия аквариум. Повишил съм температурата на 28 С, както и аерацията, пускам й храна като на другите. Но не иска да яде и видимо отслабва. Може да е както казваш бактериална или вирусна инфекция, но на другите риби им няма нищо вкл. и другите боции. Случвало ми се е да ми боледува боция от Ichthyophthirius (бели точки). Но от толкова години гледам боции и не ми се беше случвало до сега да спре да яде и да се мъчи толкова дълго време. Иначе те са със много силна имунна система и са много издръжливи. Веднъж привикнат ли към средата и условията много трудно се разболяват.
Мерси за отговора minova4
P.S. Знам, че няма да се оправи, но искам да разбера как да постъпя, ако се случи на някоя от другите боции или някоя друга риба.

sliven

Пробвай,да я хванеш мокра кърпа и с пинсети,да провериш в устата и!  >:o
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

Milena S

Защо не направиш една манипулация за вътрешни паразити за всеки случай.
И без друго е в карантинен аквариум.
PARACLEAR - Лек. средство с/у вътрешни паразити
http://www.megazoo.bg/bg/products/ribki/preparati-za-ribi/?word=&p=1