• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.06.2025 02:21

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Пълнежи за канистър ?

Започната от bluefire, 15.01.2010 14:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bluefire

Имам няколко въпроса за пълнежите :
1.Керамиката хвърля ли се  или се мие
2.Активния въглен колко време деиства и има ли някаква обработка след която да се ползва пак
3.Въглена само за филтрация след Лекуване с препарати ли се ползва и как влияе на водата
4. наредил съм  в канистър Атман 3337 с две кошници  вата,едропореста гъба ,керамика и  въглен (след лекуване с костапур)
така ли да ги оставя или да махна въглена
Никъде не намерих тема описваща кой пълнеж за какво се ползва и после хвърля ли се или се подлага на някаква обработка така че ще се радвам да споделите опита си  *thanks

Alexfield

1. Керамиката не се хвърля, не се мие, само се заплаква с аквариумна вода. Ако няма възможност да се плакне с аквариумна вода, може с вода от чешмата, но не обилно и в никакъв случай топла/гореща.
2. около 1 месец. Чувал съм, че ако се свари може да се използва повторно (не и 3-ти път), но не съм пробвал и не съм сигурен дали действа.
3. Въглен може да се използва през цялото време, но след ползване на препарати е силно желателно. Пречиства водата като абсорбира другите химични елементи от нея - и така докато се насити.
4. Първо трябва да е едропорестата гъба - за по-едри механични отпадъци. После трябва да е ватата - за по-ситни механични отпадъци. След нея е керамиката - за био-филтрация (гъбата и ватата също участват във био-филтрацията). Активният въглен е по желание. Ако го оставиш ще работи около 1 месец и след това просто ще си седи във филтъра.
Ватата може да се пере, но е бавно и харчи много вода, горе-долу като цена е почти същото като да си купиш нова вата. Едропорестата гъба се заплаква. Може и да се измие добре. Керамиката трябва да е чиста или почти и само да се заплаква. Ако имаш боклук в керамиката, значи ти куца механичната филтрация.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

BOJO

Цитат на: bluefire - 15.01.2010 14:57
Имам няколко въпроса за пълнежите :
1.Керамиката хвърля ли се  или се мие
2.Активния въглен колко време деиства и има ли някаква обработка след която да се ползва пак
3.Въглена само за филтрация след Лекуване с препарати ли се ползва и как влияе на водата
4. наредил съм  в канистър Атман 3337 с две кошници  вата,едропореста гъба ,керамика и  въглен (след лекуване с костапур)
така ли да ги оставя или да махна въглена
Никъде не намерих тема описваща кой пълнеж за какво се ползва и после хвърля ли се или се подлага на някаква обработка така че ще се радвам да споделите опита си  *thanks

1 - Керамиката само  се плакне с аквариумна вода. Това при почистване на канистъра.
2- Активния въглен действа средно месец. Има отклонение в зависимост отголемината на аквариума, добавяни препарати и смени на вода. Аз не бих го ползвал повторно. След като си лекувал с костапур остави въглена да действа 3-5 дни /колеги поправете ме ако съм в грешка/ и го махни.
3- аз бих подходил така -  едропореста гъба отгоре керамика, керамика и финна вата. Може и без вата ако имаш вътрешни филтри и малко рибочета.

discus

Цитат на: BOJO - 15.01.2010 15:45
1 - Керамиката само  се плакне с аквариумна вода. Това при почистване на канистъра.
2- Активния въглен действа средно месец. Има отклонение в зависимост отголемината на аквариума, добавяни препарати и смени на вода. Аз не бих го ползвал повторно. След като си лекувал с костапур остави въглена да действа 3-5 дни /колеги поправете ме ако съм в грешка/ и го махни.
3- аз бих подходил така -  едропореста гъба отгоре керамика, керамика и финна вата. Може и без вата ако имаш вътрешни филтри и малко рибочета.

*THUMBS UP*
Само леко уточнение, керамиката трябва да е пореста, че има и гладка която много не я бива в биофилтрацията. Относно ватата, може да се вата за аспиратор(абсорбер).

nikolaytoshev

Аз лично не съм привърженик на активния въглен да се ползва постоянно, но както решиш.Дори и след използване на лекарства аз само правя няколко смени на 20% от водата през няколко дни и слагам sera Aquatan. Иначе след лекарства е добре да се използва, но според мен не повече от седмица в твоя случай след лекуването с costapur.

nidkolio

Реденето на филтъра в общия случай трябва да е в следния ред според мен (ако някой мисли че е грешно, нека да казва):
1.Керамика гладка - разпределя входния поток вода по цялата площ на филтъра.
2.Едра гъба - спира едрите частици.
3. пореста керамика - биологична филтрация
4. Ситна гъба
5. Всякакви филтърни пълнежи от сорта на активен въглен, торф, смоли....
6.Вата - за най-фините частици
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

bluefire

Цитат на: nidkolio - 15.01.2010 17:12
Реденето на филтъра в общия случай трябва да е в следния ред според мен (ако някой мисли че е грешно, нека да казва):
4. Ситна гъба

Нещо няма логика порестата керамика да е преди ситната гъба  щото "така мисля аз " щесе задръсти и няма  да има каде да се заселят бактериите а ватата последна  (незнам но нещо не ме кефи тази подредба лично мое мнение ) незнам с колко опит си стигнал до тези изводи

barabata

А според мен подредбата трябва да е различна :
Проследявам пътя на водата  а в зависимост от конструкцията на канистъра пълнежите са в съответния ред.
1. входен поток вода от аквариума
2. камера за утаяване на едрите боклуци
3. едра гъба за задържане на едри боклуци
4. фина гъба и/или вата за фините боклуци
5. керамика за разпределяне на потока (това може и да го няма , но ако има празна кошница защо пък не )
6. пореста керамика или еквивалент за биопречистване
7. смоли, въглен или други подобни благинки ако се налага
8. засмукваща перка и обратно в аквариума

Не виждам защо се практикува слагането на фината вата чак след преминаването на съответните боклуци през всички пълнежи. Не е ли по-добре да се оберат и да не зацапват пълнежите ?
Винаги първо трябва да е механичната филтрация и после биологичната и химичната като даже и химичната може да се постави преди биологичната.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

discus

Цитат на: barabata - 15.01.2010 22:42
А според мен подредбата трябва да е различна :
Проследявам пътя на водата  а в зависимост от конструкцията на канистъра пълнежите са в съответния ред.
1. входен поток вода от аквариума
2. камера за утаяване на едрите боклуци
3. едра гъба за задържане на едри боклуци
4. фина гъба и/или вата за фините боклуци
5. керамика за разпределяне на потока
6. пореста керамика или еквивалент за биопречистване
7. смоли, въглен или други подобни благинки ако се налага
8. засмукваща перка и обратно в аквариума

Не виждам защо се практикува слагането на фината вата чак след преминаването на съответните боклуци през всички пълнежи. Не е ли по-добре да се оберат и да не зацапват пълнежите ?
Винаги първо трябва да е механичната филтрация и после биологичната и химичната като даже и химичната може да се постави преди биологичната.

1.Всеки филтър си го има, пространство за утайки.
2.Гладка керамика за разбиване на струята(механична филтрация).
3.Едропореста гъба.
4.Пореста керамика(биологична филтрация).
5.Финна вата,гъба крайна филтрация преди ротора.

Гъбите не трябва да са първи ако не искаме да си чистим филтъра твърде често. Ехеим в про 3 серията са направили таз глупост с поставяне на едропореста гъба като пред филтър, резултата е трагичен в най добрият случай отварям филтъра веднъж на 3 седмици за да я чистя. Про 2 серията я отварям не по-рано от 6 месеца в нея ползвам изброената по горе конфигурация.

barabata

Цитат на: discus - 15.01.2010 22:57
1.Всеки филтър си го има, пространство за утайки.
...

Гъбите не трябва да са първи ако не искаме да си чистим филтъра твърде често. Ехеим в про 3 серията са направили таз глупост с поставяне на едропореста гъба като пред филтър, резултата е трагичен в най добрият случай отварям филтъра веднъж на 3 седмици за да я чистя. Про 2 серията я отварям не по-рано от 6 месеца в нея ползвам изброената по горе конфигурация.

Аз затова писах - "проследявам пътя на водата" ...

За Ехеим про 3 също не съм съгласен . Зависи за какво ползваш филтъра. Моят е същия Eheim 2078 Pro3e .
Ако ти е толкова много боклука че задръства префилтъра си монтирай една проточна кана с едра гъба и ще си я отваряш само нея. А и префитър е така направен че си го вадиш като тавичка , изтръскваш гъбата в малко вода и си готов. Затваряш и връщаш без да пипаш водата във канистъра или пълнежите. Затваряш и пускаш да се обезвъздушава. Напоследък на всеки месец отварям филтъра за да излея водата от него когато ме мързи да източвам вода от аквариума за смяна. По ми е лесно направо да излея водата от филтъра и да върна кофата празна и да я оставя да се напълни сама. Това си е направо 10% смяна на водата в моя аквариум.
До сега не съм го виждал затвлачен моя филтър и със сигурност може да откара и 1 година без отваряне.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

discus

Бараба ехеим ползвам от доста време, на всичко отгоре със същите риби(дискуси). Разликата в про2 и 3 серията я написах. На всичко отгоре 2-та е обслужвала доста по натоварен аквариум с дискуси(240л с 13риби дребните не ги смятам), но никога не съм чистил толкова често.Сега е 630л с 8 риби отскоро, бяха 4 досега. При наличието на гладка керамика която успешно изпълнява и функцията на пред филтър не виждам смисъл от едропореста гъба. Какво точно ти пази едропорестата гъба в про3, контейнера за утайки ли или 2-те кошници с пластмасовите тръбички.

barabata

Не виждам къде е драмата. Махаш гъбата от префилтъра и всичките гадости продължават до дъното на кофата в утаечната камера. Като ти е проблем защо не я махна тая гъба ?

Всеки си има мнение.

ceco

Цитат на: nidkolio - 15.01.2010 17:12
4. Ситна гъба

Това е така не само според теб, но и спред конструкторите на  Ехайм *THUMBS UP*

Асен Евгениев

Ами да, ако ватата обере и най-фините частици на входа, какво  .уя му ще ядат
бактериите на края? Глад ще мори добитъка!  :-D :-D
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

nidkolio

Цитат на: akapulko - 16.01.2010 09:38
Ами да, ако ватата обере и най-фините частици на входа, какво  .уя му ще ядат
бактериите на края? Глад ще мори добитъка!  :-D :-D

Че кой е писъл да се слага вата на входа?
числата от 1 натам са от входната тръба към изгодната...
https://www.youtube.com/user/ZoomagazinPetPaw Полезни клипчета

Similar topics (5)

48009

Публикации: 1
Прегледи: 2177

9243

Публикации: 5
Прегледи: 4515

41829

Публикации: 21
Прегледи: 18188

2620