• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

26.06.2025 02:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Рибките се почесват

Започната от mojiganga, 05.01.2010 16:34

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mojiganga

Често забелязвам част от рибките ми да се почесват в различни предмети и в растения.
На какво се дължи това и проблем ли е :?

GinGar

Не си написал нищо за аквариума..Как да ти отговорят?
Не е задължително да е ихтио, мойте също се почесват.

zambo

Натравяне , кожни паразити ... , наистина е необходимо да дадеш подробно описание на аквариума  .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

mojiganga

Ето описанието, а др. седмица ще кача и някой снимки.
30лт. Височина 40 см,дьлжина 40,широчина 20. Грунд - мозайка де да я знам мисля 4е е стандартна 1мм-2мм, нивото на височината и е от половин см на някой места до 2 см в по=голямата си част.
Има помпичка за вьздух българска стара нещо с А .. беше, няма значение смятам че е достатъчна тъй като събира много боклуци (разбира се аз я чистя) Водата е кристално чиста 2 денонощия след смяната и цъвтежа и разбира се.
Температурата е 22-26Ц.
Рибите : 3 данио рерио,8 гупи 4ж и 4м,2 бети,1коридорас,1калихт,1 лепещо сомче,2 плати М&Ж.
Растения : Криптокорина и имам едно много странно което не го знам какво е прилича на разплетена топка тънка прежда (сигорно е някакьв вид водна чума знам ли го) много е добро за укритие на новородени.
ОБщО взето това е.
: 06.01.2010г 21:09ч
Цитат на: bicho1976 - 05.01.2010 16:40
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=36&vid=3

Благодаря колега за линка, но сьм го чел не е това. Рибките изглеждат абсолютно здрави само това дето се извъртат и се почесват разбира се не  го правят постоянно дори рядко, но да попитам за всеки случай.
А и още нещо преди време си бях взел Молинезии които незнайно защо всичките се разболяха от нещо подобно на горе посоченото. Все едно са посипани сьс снежинки сняг и най вече това около перките и хрилете им,но не само там.
Болеста се развива страшно бързо по- малко от денонощие. Рибките умират в агония,а движенията им са некординирани (залитат) и малко след това умират.
Опитвах какво ли не перманганат,зелено,сино и още куп неща които са ме посаветвали по опитни акваристи от мене.

ico

Тия опитните акваристи не те ли съветваха, че рибите ти са много за тоя обем. Споменаваш някакви боклуци дето се събират, температурата някакви вариации има, за смени на вода не споменаваш, пренаселен аквариум, неадекватна филтрация, неподходящ грунд (стандартна мозайка), сигурно и храната не е качествена.
Аз макар и не толкова опитен те съветвам, да прочетеш статиите поне от първия ред на изскачащото в ляво меню. Спри да сипваш багрила в аквариума, поддържай добри условия и разкарай някои риби.  *THUMBS UP*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

zambo

Мисля , че е натравяне . Направи 2-3 смени на вода през ден по 30-40 процента и наблюдавай поведението на рибите .
Анатоли
175л. Rainbow Fish

mojiganga

Цитат на: ico - 06.01.2010 23:24
Тия опитните акваристи не те ли съветваха, че рибите ти са много за тоя обем. Споменаваш някакви боклуци дето се събират, температурата някакви вариации има, за смени на вода не споменаваш, пренаселен аквариум, неадекватна филтрация, неподходящ грунд (стандартна мозайка), сигурно и храната не е качествена.
Аз макар и не толкова опитен те съветвам, да прочетеш статиите поне от първия ред на изскачащото в ляво меню. Спри да сипваш багрила в аквариума, поддържай добри условия и разкарай някои риби.  *THUMBS UP*
Храната е най- обикновена - кръвна плазма,дафния,тубифекс (сушен и жив).Вариациите на темп. мисля, че са допустими. Найстина е малко пренаселен, но несмятам че това е причина за болеста (само молинезиите страдат от това)
Все пак смятам че неотглеждам особено претенциозни риби  за да им слагам филтри и тн
Рибите изглеждат абс. зрави и щасливи

zambo

Цитат на: mojiganga - 07.01.2010 11:38
Храната е най- обикновена - кръвна плазма,дафния,тубифекс (сушен и жив).Вариациите на темп. мисля, че са допустими. Найстина е малко пренаселен, но несмятам че това е причина за болеста (само молинезиите страдат от това)
Все пак смятам че неотглеждам особено претенциозни риби  за да им слагам филтри и тн
Рибите изглеждат абс. зрави и щасливи
При такова разбиране за акваристика  мисля , че не е необходимо да правиш нищо . Остави ги на мира , те ще се оправят сами /в необятните керамични полета/.
Анатоли
175л. Rainbow Fish

mojiganga

Цитат на: zambo - 07.01.2010 11:44
При такова разбиране за акваристика  мисля , че не е необходимо да правиш нищо . Остави ги на мира , те ще се оправят сами /в необятните керамични полета/.
Неразбрах какво точно имаш предвид, но както и да е.

ico

Ти имаш за приемливи всички грешки които правиш, демонстрираш безхаберно отношение към аквариума. Уж искаш съвети, пък не ги приемаш?
Болестите и проблемите с рибите 99% са от лоши условия и мизерия. Рибките се разболяват заради тия неподходящи условия и най-добрия начин за справяне с болести е чист и подходящо поддържан за обителите си аквариум.
Аз нямам болни риби и от 5-6 години не съм купувал лекарства. Просто няма смисъл, ако се спазват някакви основни правила.  ;-)
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dok70

Цитат на: mojiganga - 07.01.2010 11:38
Храната е най- обикновена - кръвна плазма,дафния,тубифекс (сушен и жив).
*dontknow*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

mojiganga

Нито един не ми даде съвет как да постъпя  *dontknow* и какво трябва да означава това?

vasso

Цитат на: ico - 06.01.2010 23:24
Аз макар и не толкова опитен те съветвам, да прочетеш статиите поне от първия ред на изскачащото в ляво меню. Спри да сипваш багрила в аквариума, поддържай добри условия и разкарай някои риби.  *THUMBS UP*
Посъветваха те, но не в прав текст от типа - направи това и това. Казано е, че условията са зле. Трябва да ги промениш , за да нямаш проблеми. Това, че дадена риба се смята за непретенциозна не означава, че трябва да я оставиш на произвола на съдбата.

eraser

Колега най вероятно са паразити. Смени 34-40% от водата и добави  тьй познатия на всички син препарат :-D метиленово синьо

Similar topics (5)

22566

Публикации: 5
Прегледи: 3040

54697

Публикации: 32
Прегледи: 10648

49838

Публикации: 1
Прегледи: 1839

41414

Публикации: 5