• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 22:56

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Ако ви трябва помощ за компютрите - казвайте, част 2

Започната от Longanlon, 08.01.2007 20:12

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

alexanderson

Цитат на: NO CARRIER - 23.12.2009 23:07
Виж дали не е форматирана на FAT32. Ако е - форматирай я на NTFS.

Ако видеокартата ти е nVidia, щракни на десктопа с десния бутон, nVidia Control Panel от там иди на display, rotate display и избери No Rotation.

мерси Коко *thanks стана ,ама докато го намеря тва NTFS, даваше ми само FAT32 :-[ ама и аз съм инат и го намерих *THUMBS UP*
176л

pe6o_hristov

Имам лаптоп без операционна система и искам да инсталирам (за първи път)
Лаптопа е DELL Studio 1555
Като го купувах казаха, че е за виста, но можело и XP, обаче било по-сложно
След няколко неуспешни опита с различни дискове реших да търся помощ тук
Следвах едни съвети за оправяне на диск с windows с разни драйвери и презаписване на друг диск но нещо не се получи
Та ако може да  ми кажете откъде да изтегля windows xp с нагласени драйвери за този лаптоп

discus

Цитат на: pe6o_hristov - 01.01.2010 22:07

Та ако може да  ми кажете откъде да изтегля windows xp с нагласени драйвери за този лаптоп

Това няма как да стане, отиди на страницата на производителя и виж въпросният компютър какви операционни системи подържа т.е. за какви операционни системи има драйвери от производителя.

barabata

pe6o_hristov,
потърси си някой който за 10-20 лева да ти го направи . Тя тая работа не е като оная работи и от опит знам че няма да стане лесно по начина по който се изразяваш. Толкова много информация има в интернет за методите за инсталиране на Операцона система когато няма драйвери за САТА  интерфейса (чрез биос, интегриране на драйвери в инсталацонното ЦД и т.н.) и след като не може да я ползваш ще е доста трудна играта на въпроси и отговори с чакането за всяка стъпка ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

bluefire

Цитат на: discus - 01.01.2010 22:13
Това няма как да стане, отиди на страницата на производителя и виж въпросният компютър какви операционни системи подържа т.е. за какви операционни системи има драйвери от производителя.

до момента няма лаптоп или комп на които да не може да се сложи  XP,VISTA и windows 7

bigbeer

Цитат на: barabata - 02.01.2010 00:19
pe6o_hristov,
потърси си някой който за 10-20 лева да ти го направи .

:) За 20 лева едва ли някой ще загуби 3-4 часа. По-скоро за 40-50 кинта ще стане.  *DRINK*

discus

Цитат на: bluefire - 02.01.2010 03:04
до момента няма лаптоп или комп на които да не може да се сложи  XP,VISTA и windows 7

До момента има доста лаптопи които стават примерно за виста, ама нямат никакви драйвери за ХР. ;-)

Vannkata

Реших тия дни да си взема най накрая принтер( от тези които са 3 в 1) обаче възникнаха няколко въпроса.Каква е разликата между мастилено струйните и лазерните ( колко им издържат консумативите, кои имат по евтини консумативи).Кои марки ще ми препоръчате HP, Canon или Samsung .Принтера ще е за домашно ползване със средно натоварване, и последен въпрос кои магазини са по добри за покупка на подобен вид техника.Гледам, че големите вериги хипер маркети за черна и бяла техника пускат коледни и новогодишни намаления или в специалираните магазини на компютри е по изгодно 
: 02.01.2010г 21:09ч
:duvar:

barabata

Цитат на: discus - 02.01.2010 09:41
До момента има доста лаптопи които стават примерно за виста, ама нямат никакви драйвери за ХР. ;-)
Ами с повечко играчка и разни екзотики се подкарват . На мен най-продължителното време ми беше  3 дена за едно Сони Вайо за което официално от сайта отказваха съпорт за ОС различна от Виста. По принцип подкарването на ХП ми отне няколко часа, но докато подкарам всички екстри към лаптопа (сензор за пръстови отпечатъци, функционални клавиши и т.н.) отне няколко дена.
Въпреки само 1 или 2 от функционалните бутони не успях да подкарам.

Ако пешо (pe6o_hristov) е от Варна мога за едни 10-15 лева да му го направя както трябва.

Vannkata,
Мастиленоструен печат:
+ евтин принтер
+ сравнително евтин цветен печат за домашна употреба
- принтираното при намокряне се разтича, а при овлажняване се размива.
- малко копия с една касета
- като цяло скъп печат (грубо 7-10 ст на страница 5% покритие)
- при дълго стоене понякога изсъхват главите и правят проблеми след това
трябва да се ползват постоянно и по малко.
- ако принтера няма отделна черна касета черното се прави от всички цветове и идва ултраскъпо. В зората на мастиленоструйните имаше и принтери без черна глава - само с цветни.

Лазарен печат:
- по-скъп принтер (за цветен е още по-скъпо)
- касетите са за сравнително много копия и идват по-скъпи от тези на мастиленоструйните.
+ затова пък себестойността на една страница печат е около 1 до половин стотинка на страница при 5% покритие на листа ч-б печат.
+ не се разтича/размива копието от вода.
+ не му пука на принтера колко месеца ще стои забравен и изключен - няма какво да му изсъхне
+ според мен много по-качествен печат на текст и чертежи

Всичко зависи от това за какво ти трябва и задължително ли ти трябва цветен печат.
Аз лично съм за монохромните лазерни принтери, но пък на мен не ми се налага да печатам цветно.  преди 5-6 години си купих един HP2100TN с Djetdirect за около 150 лева втора ръка и дори още печатам като ми се наложи с касетата с която си дойде. За 5000 копия е касетата и пълненето е около 50-60 лева. Ако сам си намеря тонера за пълненето може и само 15 лева да ми излезе.
Аз лично не обичам устройствата от типа "много в едно" - има много неща и нищо не бачка както трябва понеже е евтино и само да се развали едно от нещата всичкото спира да бачка.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Tiro

Да споделя малко личен опит...
За лаптопите и PC-тата:
Вервайте ми... не на всеки лаптоп или дъно може да се сложи каквато си искате ОС. В повечето случай става, но съм имал случаи да избиват сини екрани още при инсталацията - това е добрия вариант според мен. По лошо според мен е да си мине инсталацията да качиш някакви драйвери и след два дена собственика на лаптопа (PC-то) да дойдат и да ти обясняват как забива или се рестартира .т.н. За един лаптоп не намерих драйвер за аудиото и писах на производителя - отговорът беше от сорта: не предлагаме такъв за тази ОС и ако изпозвате тази ОС и изгори хардуерно няма да ви признаем гаранцията. (в смисъл от неправилен драйвер може да гръмне лаптопа)

За принтерите и магазините:
ако ти трябва цветно и нямаш пари вземи мастиленоструйно, но задължително веднъж седмично (като сменяш водата на рибите) пускай по нещо цветно да се разпечати. Провери цените на касетите (оригинални/ неоригинални) аз не препоръчвам пълнене.
Някой мастилки имат функция дори да са изключени да си пускат малко мастило за да не исъхват - достатъчно е само да е сложен кабела за 220V в контакта.
Ако може да е монохромно (т.е. само черно) вземи си лазерно. Преди да го вземеш провери (това е само за домашна употреба):
Модела на консуматива - колко струва, колко копия дава производителя, може ли да се рециклира и колко струва (с чип/ без чип), барабана в касетата ли е или е отделен модул.
Ако барабана е отделен модул колко струва и за колко копия го предвиждат.
За магазините - няма значение магазина - има значение къде е гаранцията (сервиза) и да правят и извънгаранционен сервиз. За съжаление новата тхника издържа точно колкото и е гаранцията.
На темата "3 в 1" аз бих си ги взел по отделно скенер и принтер. В повечето 3в1 ако се развали едното спират и другите (може да има и факс и т.н.). При ремонт на принтера трябва да се разглоби всичко - скъп ремонт, предпоставка за чупене на части от разглабяне и сглабяне (понякога за да се тества трябва да се сглоби цялото устройство и ако теста е неуспешен - сначала)

Надявам се да съм бил полезен  :-[

П.С. Извинявам се за неграмотно писане *SORRY*
120л. Гупи, Сае, Звезден Анциструс

Ако искате да получите от мен отговор на въпрос, задайте го на БЪЛГАРСКИ!!!
След като не полагате елементарни усилия, не виждам причина, аз да се напрягам два пъти: първо - да разчета написаното и второ - да потърся отговора.

discus

Цитат на: barabata - 03.01.2010 00:29
Ами с повечко играчка и разни екзотики се подкарват . На мен най-продължителното време ми беше  3 дена за едно Сони Вайо за което официално от сайта отказваха съпорт за ОС различна от Виста. По принцип подкарването на ХП ми отне няколко часа, но докато подкарам всички екстри към лаптопа (сензор за пръстови отпечатъци, функционални клавиши и т.н.) отне няколко дена.
Въпреки само 1 или 2 от функционалните бутони не успях да подкарам.

Именно това имах пред вид, из нета можеш да намериш драйвери, но първо губиш много време второ дори и да тръгнат не е ясно колко коректно работят и не на последно място винаги остава нещо което не можеш да подкараш.

lz3cv

Тия дни инсталирахме BULTRA на едната от служебните машини. За съжаление нещо не иска да превежда - ако сложим Английски текст в полето за превод си го дава пак на Английски. Ако му дадем Български текст, пак на Български излиза в превода. То така и аз мога да превеждам и без програмата :)
Някой има ли идея какво трябва да се направи за да работи коректно?
Благодаря.

Black Adder

От къде я изкопа тая антика BULTRA-TA, дето на всичкото отгоре превеждаше като пиян циганин?  :-D
Google преводача се справя в пъти по-добре.

lz3cv

Аз принципно нямам проблем, предпочитам да си чета на английски, дори и да не разбера нещо отколкото да гледам превод от такава програма. Тя повече те обърква отколкото да помогне. Но шефа иска да си превежда нещо..Обаче  като видях как превежда Гугълската преводачка, и Коко като ми каза, че тя превежда по-добре от Бултрата, направо я затрих. Нямаме вече проблем :)

miTko

Бултра ли си сложил или Бултра 2?
Ще ти дам читава, ако искаш. Не съм я инсталирал откакто си превеждам с гугъла.
Ааа да не би на компютъра да има ФлексТъп или друга подобна "Кирилизация"?  ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

36604

Започната от kamaro

Публикации: 27
Прегледи: 10552

19031

Публикации: 14
Прегледи: 5609

29518

Публикации: 17
Прегледи: 9982