• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Рачета CAMBARELLUS MONTEZUMAE

Започната от bobusy, 11.09.2009 09:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

bobusy

Създавам тази тема за всички любители на тези страхотни рачета. Ще се радвам ако всички споделят опит и нагледни материали за техния начин на живот, хранене, размножаване и т.н.
Ето като за начало от мен малко видео:
http://i47.vbox7.com/player/ext.swf?vid=bd36b41f

А ето тук един мъжки се опитва да си изпълни задълженията, но май не е улучил момента ...
http://i48.vbox7.com/player/ext.swf?vid=770636d5     *bg*

ico

На едно от рачетата ми се появиха някакви бели петна под хитиновата обвивка. Из нета не намерих снимки с подобни неща. Петната са симетрични от двете страни. Ако някой има идея на какво се дължи това...
Опитах се, да снимам, но гадината не се спира.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Деян

С какво ги храниш?  :-)

ico

Каквото си намерят в аквариума, грах и червена чушка от време на време, понякога си открадват Spirulina and Chlorella flakes и Sera Vipan от дажбата на рибките. Признак за лоша диета ли са тия петна?

zambo

Диетата им е отлична .Моити ги храня само със спирулина и хлорела , и се чувстват отлично . Незная каква е причината за появата на петната , но гарантирам , че НЕ е от тази храна .
При какви условия ги гледаш ? Опиши аквариума .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

bobusy

От вчера наблюдавам моите, но подобно нещо не откривам. За храната мисля, че не е. Пиши дали има някаква промяна в поведението, хранене или друго в поведението, защото досега и аз не съм срещал подобно петно. Дали е симетрично от двете страни? Възможно да е някаква гъбичка ... Нямам идея засега, но ще видим дали няма да се намери някъде повече информация.

P.S. Сменяш ли им водата често, ето тук:
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6WNT-4HYV0C1-1&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1144349331&_rerunOrigin=google&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=407ebf519f30be3a3fb17b3553c36447
открих за някакъв синдром на "бяло петно" при два вида скариди след проблем с нитритите ...

ico

В аквариума има петдесетина литра вода, четири неона, два кардинала и един анциструс. Последните месеци не съм снимал, но аквариума си е основно залесен с мъх и папрати, които са хванати за лозови корени.

Нещо такова, само поразмествам корените от време на време, като ми омръзне гледката.  Не сифонирам никак често, както се вижда по брадата от горната снимка.  :-[ Вода е 24 градуса, смените са нормални.
Рачетата са три, като само едното има тия петна(разположени са симетрично от двете страни на тялото), има и едно с хайвер. Това с петната е може би най-активното и най-едро. Може и да се е насъбрала много мръсотия из камънака, но ме е страх, да разбутам зелениите, докато единия рак е с хайвер.

: 22.12.2009г 21:09ч
След като писах, бях да проверя положението в аквариумчето. Пуснах малко храна и въпросното раче беше първо... Като се загледах в петното, забелязах, че то "мърда", мести се и се разтяга и свива. Опитах се да го заснема... Не ми е ясна анатомията на раците, но може би е някакъв орган, а защо не се вижда при другите...  *dontknow*
vyshka - SS857841.flv

bobusy

Щом си се храни и е жизнено, не го закачай. Според мен щом петната са симетрични, не би трябвало да е проблем. Все пак при мен такова бяло няма.  *dontknow*
За анатомията им има много из нет-а, ако искаш погледни това: http://www.shrimpcrabsandcrayfish.co.uk/Shrimp.htm?Longarm.htm~mainFrame та в този линк Biology+Info /най-горе в ляво, нестана с линка директно/  :-)

ico

Май скоро и аз ще се похваля с нови рачета. Вече им се виждат очите, въпреки замазаната снимка от бавния сапунер.  :duvar:

Деян

Те вече са се излюпили, само трябва да се сбогуват с майка си.  :-)

bobusy

Сега ти препоръчвам да сменяш внимателно 1/10 от водата два пъти седмично и да пускаш по малко по-ситна храница или едно дъбово листо, да имат места за криене.
А за снимката  *THUMBS UP*  *privet*

ico

Дъбови листа нямам, а вчера и разчистих малко тревите, но пак ще намерят къде да се крият. Това им е аквариума и ако не се разплуват докато са малки, неоните и кардиналите едва ли ще ги хванат.

ico

От малките рачета няма следа вече. Първите дни се бяха разплували явно и рибите са им видели сметката. Но пак има рак с хайвер, ще пробвам да го отделя тия дни.
vyshka - SS858291.flv
Тук пък един рак се опитва, да бере черешки....  :popcorn:
vyshka - SS858265.flv

Асен Евгениев

Малките рачета са се изпокрили, затова няма следа от тях. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Деян

До месец ще си проличи.

Similar topics (5)

1175

Отговори: 14
Прегледи: 47777

43570

Отговори: 5
Прегледи: 7553

23739

Отговори: 1