• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2024 10:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Покрай цензурата и края на седмицата (tl/dnr)

Започната от suntsu69, 11.12.2009 15:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

discus

Цитат на: elblanko - 12.12.2009 16:15
То няма лошо да се разминаваме в мненията, моето мнение е че към децата трябва да се проявява повече търпение, твоето не е такова лошо няма, но това не са основните ми забележки.
За хелера си имаше цяла тема, аз там съм си написал мнението.
Тука иде реч за съвсем други неща, по които според мене две мнения не трябва да има.

Търпението към децата няма никаква допирна точка с това да им поднесеш всичко наготово. Всички сме били деца и ние сме искали всичко да ни се поднесе без да влагаме много усилия и четене, има една съществена разлика, сега има много и достъпна информация(по мое време имаше точно 3 книги) трябва да се седне и да се чете. Естествено колкото и да четеш не може всичко да разбереш, и тогава идва момента да питаш хората с някакъв опит.

Живко

Цитат на: suntsu69 - 11.12.2009 15:18
Тук ще се върна обратно към форума.  Струва ми се, че повечето модератори са любители предимно на акваскейпа и растителните аквариуми. Оттам и повечето съвети са с такава насоченост.

Пак към форума.  За мен във форума има липса на публикации за риби, ама от първо лице. Не на откъси от някоя книга, а простичко: аз гледам това и това, храня го с това, водата е еди каква си, хвърлиха хайвер, излюпиха се ...Не знам дали хората не им е интересно или ги страх да не се изложат. Но във английските и някои руски форуми има доста такива  постове и според мен са много ценни

Искам да направя един скромен анализ на твоето мнение, за да изложа моето. За да буда по-убедителен ще се наложи да ползвам малко по-строги думи, които човек без чувство за хумор би изтълкувал като заяждане или реване на ощипана госопжица, но това не е така. Взимам отношение защото засегнатите от теб въпроси са актуални, да кажем. Не чак проблем, но....

Принципно, по фактология изложеното е вярно, обаче....
Напоследък често си мисля, че на хората способни да манипулират общественото мнение трябва да се забрани да изявяват свое такова *CRAZY*
Това е опит за комплимен за един труд, който е силен и добър, но за мен е подвеждаш за потребителите на този форум.
Защо? Получава се нещо като дискутираната тема за смените на водата. Пише някой с дар слово, познания и цел. Ползва само факти, без лъжи и стига до някакви умозаключения, които въз основа на изложените факти са безспорна истина.
Какво обаче се получава на практика. Оказва се, че не са ползвани всички факти засягащи проблем. Дори по-лошо. Не са използвани точно фактите, които не се вместват в теорията.

Първо за форума.
Никой не пречи да се публикуват мнения в посока рибовъдство. Въпросът е, че няма кой да пише или просто хората не искат да споделят по тази тема. Нормално е след като някой пубикува снимка на своят аквариум и попита как се харесва на останалите да получи някои съвети с естетическа насоченост. Дейността на екипа в каква посока е? Ами радел риби се разшири с подрадели на най-актуалните семейства, за да може информацията за рибите да е по-достъпна за потребителите. Каква е целта?
раздел Проблеми също се реформира преди някоко дни със същата цел. Целта на раздела е получаване на информация, необходима за осигуряване на комфорта на нашите любимци.
И в дватат раздела растенията са на заден план. Точно те се развиват най-динамично. Раздела растения не е реформиран отдавна. За да не прикривам факти ще кажа, че оформление също бе реформиран. Там се появи категория акваскейп. Освен полза за акваскейпърите има и за феновете на рибите. Могат да коментират в основният раздел оформление, различни от акваскеп подредби, без да им досаждат растениевъдите.

За търговците.
И сега какво излиза. Значи ние трябва да осигурим пазар на търговците, кото прокламираме отглеждането на всички видове и риби и техните достойнства. Нещо не така, ми се струва.
Правилната посока е развиване на търговията от самите търговци. Пазара вече не е купуване и продаване. Има думички като реклама маркетинг и т.н. Най-малкото самите търговци могат да са активни потребители и да полазват подредби на аквариуми с различни риби, за да могат хората да видят техните достойнства и да се "палнат" по тях. няма друг начин. Те трябва да пишат за атрактивността на еди си кой вид риби и емоциите от тяхното развъждане.
Давам пример със себе си. В момента съм на вълна рейнболки, без да съм търговец. Сравнително редовно изкарвам снимки на рибите и по някой детайл от техният начин на живот. Искам да има повече фенове на тези риби, за да можем да разменяме и знаеш ли защо? Защото няма откъде да се купят в БГ. Защото на никой не му се занимава да ги рекламира и да им прави изложбени аквариуми. Ама това е рабора на търговеца. Като иска да продава рейнболи ще трябва да ги рекламира и показва. Като не желае, моите около 1000 лв., които годишно давам за храни, консумативи и риби ще ходят в чужбина. Кой е крив, кой прав можем да си говорим дълго време. Факт е обаче, че в БГ се продават ужасно тъпи продукти на баснословни цени от добри търговци. Други качествени стоки не въвят. Защо ли?
Знаете ли кое е първото нещо, което научават? Няма значение какъв е продукта. Ако си добър продваш всичко и то на дебели цени.
Факт!
Никой не се е родил научен.

elblanko

Цитат на: discus - 12.12.2009 16:33
Търпението към децата няма никаква допирна точка с това да им поднесеш всичко наготово. Всички сме били деца и ние сме искали всичко да ни се поднесе без да влагаме много усилия и четене, има една съществена разлика, сега има много и достъпна информация(по мое време имаше точно 3 книги) трябва да се седне и да се чете. Естествено колкото и да четеш не може всичко да разбереш, и тогава идва момента да питаш хората с някакъв опит.
Децата днес нямат нищо общо с децата преди, и колкото и да ни се иска това да се промени, няма как да го направим.
Не искам да ме разбираш неправилно, аз уважавам твоето мнение, защото тази тема е прекалено сложна и подлежи на много интерпретации.
Темата тук обаче е съвсем друга. *DRINK*

Цитатelblanko и 77. Препоръчвам ви да си самоизтриете излишните мнения - меренето на аквариуми не му е мястото тука.

Аз лично нищо няма да трия защото не смятам че има нещо излишно, вече помолих да бъде отделена темата, но никой не го направи.
Ако искате пък я изтрийте, ваша си работа.
Аз ще си намеря начин да се разбера с 77, защото е много лесно да се въртиш като чамова дъска, но после в един момент ти се налага да отговаряш за думите си.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

niky

elblanko, просто направи хубав аквариум за акваскейп конкурса.  Надявам се, 77 ще го оцени обективно :-)

77

Цитат на: elblanko - 12.12.2009 16:51

Аз ще си намеря начин да се разбера с 77, защото е много лесно да се въртиш като чамова дъска, но после в един момент ти се налага да отговаряш за думите си.
пич разбрахме се за края на март!
до тогава с теб няма какво друго да коментирам!
пп и такива определения нещо не ми харесват *NO*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

elblanko

Цитат на: niky - 12.12.2009 19:24
elblanko, просто направи хубав аквариум за акваскейп конкурса.  Надявам се, 77 ще го оцени обективно :-)

Честно казано дори не знам какво е това акваскеип, за мене това е някаква модерна дума която не разбирам.
В обяснението за конкурса е написано че това е аквариум в който трябва да има предварителен замисъл, аз не знам да има други видове аквариуми.
Аз винаги правя само това което ми харесва, а подреждането с пинцета на растения, за да ги снимам, не е моята страст.
Това за мене повече се доближава до някакъв вид изкуство, нещо като рисуването на картина, но определено не е моето амплоа.
Разглеждах някакви примерни подредби за акваскеип, определено не бих си подредил аквариума по някакви правила само за да участвам в някой конкурс, или за да се хареса аквариума ми на повече хора.
При правенето на всички мои аквариуми, винаги съм се водел само от две правила.
1 рибите да се чувстват добре
2 аквариума да ми харесва когато се изпъна блаженно на дивана.
Всички така наречени неписани правила в акваристиката ми влизат през едното ухо и ми излизат през другото. *DRINK*
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

kraltchev

Ако някой не знае, мен много ме учуди следното:

"Днес децата обичат лукса; Те имат лошо обноски, презрение към авторитетите; Те са неуважителни към по-възрастните и предпочитат празни разговори вместо физически упражнения. Днес децата са тирани, а не служат в домакинството.  Те вече не стават когато по-възрастни влизат в стаята.  Те противоречат на родителите си, говорят много пред хората, на масата се тъпчат с вкусни неща, кръстосват краката си и тиранизират учителите си"  -- Сократ (470 - 399 пр. н.е.)

--Николай

Raven

Разликата между обикновен аквариум и акваскейп е целта.

Обикновен аквариум си правиш както ти харесва, планираш , редиш ,пререждаш и накрая му се кефиш.
И ако се отвори конкурсче- участваш.

Акваскейп обикновенно се прави заради въпросното конкурсче- това е разликата.

Едното е с цел а другото е самоцел.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Асен Евгениев

Цитат на: kraltchev - 12.12.2009 22:46
Ако някой не знае, мен много ме учуди следното:

"Днес децата обичат лукса; Те имат лошо обноски, презрение към авторитетите; Те са неуважителни към по-възрастните и предпочитат празни разговори вместо физически упражнения. Днес децата са тирани, а не служат в домакинството.  Те вече не стават когато по-възрастни влизат в стаята.  Те противоречат на родителите си, говорят много пред хората, на масата се тъпчат с вкусни неща, кръстосват краката си и тиранизират учителите си"  -- Сократ (470 - 399 пр. н.е.)

--Николай

Това ще важи с пълна сила и след още 2400 години.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

77

Цитат на: Raven - 12.12.2009 22:50


Обикновен аквариум си правиш както ти харесва, планираш , редиш ,пререждаш и накрая му се кефиш.
И ако се отвори конкурсче- участваш.


точно така се прави и акваскейп.
незнам за теб ,но при мен е така.
лошото е че не мога да наредя един общ аквариум...
дидо вика спретни едно общо аквариумче за коледа,да ама аз като не сложа 3 камъчета не мога да го гледам...
май съм се изчанчил вече. друг е въпроса колко успешно ги редя тези камъчета.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

elblanko

Цитат на: kraltchev - 12.12.2009 22:46
Ако някой не знае, мен много ме учуди следното:
"Днес децата обичат лукса; Те имат лошо обноски, презрение към авторитетите; Те са неуважителни към по-възрастните и предпочитат празни разговори вместо физически упражнения. Днес децата са тирани, а не служат в домакинството.  Те вече не стават когато по-възрастни влизат в стаята.  Те противоречат на родителите си, говорят много пред хората, на масата се тъпчат с вкусни неща, кръстосват краката си и тиранизират учителите си"  -- Сократ (470 - 399 пр. н.е.)
--Николай

Сократ е бил велик човек, неговата философия би била много полезна и след хиляди години.
Като се замисля точно в тази тема, много точно място може да заеме една негова мисъл: ''Аз знам че нищо не знам''.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

bigbeer

Обаче по-опасни са тези дето не знаят, че нищо не знаят..  :-P

elblanko

Цитат на: bigbeer - 12.12.2009 23:34
Обаче по-опасни са тези дето не знаят, че нищо не знаят..  :-P
Говориш като човек присъствал на някоя негова лекция???  :-D
На колко години си всъщност???? *ROFL*
Нещо ми младееш. ;-)
Иначе си напълно прав, а и той е мислел като теб, лошото е че това му е изяло главата.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Живко

Разправят, че границата между мъдростта и глупостта е толкова тънка, че като говорят глупак и мъдрец не можеш да ги различиш.
Разликата между двамата е една.
Глупакът задължително се мисли за мъдрец. Мъдреца пък се притеснява дали е мъдрец, а не просто глупак и винаги подлага на съмнение собствената си теза.

Какво ли си е мислел Сократ?
А всеки от нас?
Никой не се е родил научен.

elblanko

Цитат на: Живко - 13.12.2009 00:07
Разправят, че границата между мъдростта и глупостта е толкова тънка, че като говорят глупак и мъдрец не можеш да ги различиш.
Разликата между двамата е една.
Глупакът задължително се мисли за мъдрец. Мъдреца пък се притеснява дали е мъдрец, а не просто глупак и винаги подлага на съмнение собствената си теза.

Какво ли си е мислел Сократ?
А всеки от нас?
Ами Сократ си е мислел точно това за което говориш, съмнявал се е в всяка своя дума, и е твърдял  че никой не е толкова мъдър че останалите да го слушат.
Определено е бил малко смахнат, но това маи е проклятието на повечето велики умове.
Лично моето мнение е че това негово мислене е леко пресилено, и всичко зависи от ситуацията , но като цяло е бил прав.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Similar topics (2)

21988

Започната от Raven


Публикации: 225
Прегледи: 49532

7265

Започната от Bass_Maker


Публикации: 26
Прегледи: 7894