• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 09:25

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с Анциструс

Започната от FaLLen`, 03.12.2009 19:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

FaLLen`

Днес забелязах , че коремчето на сомчето се е издуло като джамина.... ! Нямах възможност да го снимам , за да се види , но не е нормално ! Сомчето е на 5-6 месеца ... ! Какъв може да е проблема ?

Беше се лепнало на филтъра и после остана на грунда по корем ... и седеше така ... без да мърда ! И все пак не е умряло ...

Вътрешни паразити ли са ... !? Има ли възможност да е бременно , запечено ?

Имат рогца по муцунките ... ама ... знам ли !

vasso

Щом има рогца си мисля ,че е мъжко.Моите стоят понякога така и не мърдат.Може да е преяло просто и да се мърда едва.От колко време е този проблем?  :-)

Живко

Едва ли някой ще познае какво му е на сомчето. :-(
Никой не се е родил научен.

миа

С каква храна се хранят?
Кога за последно са хранени?
Гладували ли са преди това?Колко време?
Изяждат ли бързо храната, или остават много отпадъци?

FaLLen`

Всеки ден ги храня по малко със суха храна на Тетра - Мин , Рубин , Про колор ( за всички риби говоря ) + тва пускам и по 4-5 дискчета на Уафър Микс  и 1 път в седмицата храня с тубифекс !

Всичко се изяжда !

Днес забелязах проблема ... но не съм сигурен това сомче дали имаше рогца ... нещо ми се губи !

миа

Колко са рибките в аквариума?

FaLLen`

20 бройки в 120 л аквариум ... ! Не съм имал проблеми до сега ...

миа

Е не се ли оправи вече сомчето?Ако е от преяждане би трябвало на другия ден да си е нормално.Сигурен ли сте, че има рогца по главичката (мустачки)?Може да е женска, готова да хвърли хайвер.

FaLLen`

До одеве следих да го видя в аквариума , но уви ... не се показа ... ще гледам пак !

Не съм сигурен ... мисля , че нямаше ... ! :) И ако го е имало тоя хайвер... 100 % го е хвърлило вече...така, че ... ще се разбере ... :)

FaLLen`

Днес успях да видя по-обстойно ! Няма рогца (мустачки) по муцунката ... и на дупето му седи нещо червено ... ! А знам , че хайверът им е червен ... и се чудя ...
: 05-12-2009, 23:35:33
Сомчето умря !

karabojkov

Темата е доста стара, но, изглежда е най-подходящото място да споделя своя проблем. Съвсем скоро загина последния ми анциструс със същите признаци - сериозно подуване на тялото, най-вече в областта на коремчето, тежко дишане, липса на апетит и двигателна активност. Нямаше никакви видими за мен проблеми с оцветяването или кожата. Преди смъртта си си беше скрил главата, заради което едва след това забелязах, че от хрилните му отвори са се показали нещо като "мустачки", със същия кафеникав цвят като кожата му. Трудно ми е да преценя дали това са разкъсани хриле или нещо друго.
Това беше последният обитател на аквариума (с изключение на няколко дребни охлюва, голяма част от които също измряха през последните 1-2 седмици) и се двоумя дали да го дезинфекцирам някак и да го заселя отново или да се откажа от него.

NO CARRIER

Дезинфекция с белина е най-лесно и безопасно. Вадиш грунда, измиваш добре и накисваш с някакъв разтвор на белина. Оставяш го да поседи ден примерно. Изплакваш, изсушаваш и прибираш. С аквариума и декорацията постъпваш по същия начин - изплакваш, пълниш с белина, изплакваш, подсушаваш добре и си готов.

След изсъхване белината се разгражда до не токсични вещества, така че може да си спокоен.

Каква концентрация? Не знам, може би 15 мл на литър вода - това намерих из нета.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

karabojkov

Много благодаря за бързия отговор и ценния съвет! Аз се двоумях между белина и калиев перманганат. Предполагам трябва да изхвърля растенията и охлювите, за да не остане нищо, което е било в контакт със заразата и не е преминало дезинфекция?
Пропуснах да спомена, че имам филтър Aqael Fan Mini Plus с UV приставка, която съдържа 4 виолетови LED и се закрепя на изхода преди "флейтата". Внушавам си, че помага срещу микроскопични зелени водорасли, но при почистване диодите редовно са налепнали с характерния кафеникав налеп, който се образува по стените и, според мен, е с органичен произход. Това определено поставя под съмнение дезинфекционните му свойства.

mushroom

Здравей,
жалко че не си писал по-рано. Не съм много в час, обаче знам, че лед-овете имат изключилно малко ултравиолетово излъчване (да го наречем пренебрежително). Не знам колко големи са били твоите диоди.
Сега мен лично повече ме интересува големина на аквата, смяна на водата колко, в какъв интервал от време и т.н. Обитатели, растения, вид грунд евентуално.
Иначе аз подкрепям колегата NO CARRIER, също съм за рестарт. Номера е сега като рестартираш, след време да не се докараш пак до същото положение. Тоест евентуално да намерим къде/кога се е бъгнала системата.
Растенията може да ги накиснеш за малко в 10% разствор от белина... примерно за 10 минути. Вадиш изплакваш обилно с вода.
Ако имаш други въпроси пиши, не се притеснявай.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

NO CARRIER

Растенията с белина не знам дали ще оцелеят, но мисля, че по-лесно ще понесат калиев перманганат.

А за рестарта - той питаше как и аз предложих. Предполагам, че може и без рестарт, но с някаква дезинфекция - калиев перманганат, метиленово синьо или нещо подобно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

18203

Публикации: 2
Прегледи: 3568

53093

Публикации: 3
Прегледи: 3674

12166

Публикации: 14
Прегледи: 10286

44607

Публикации: 46