• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

номинации за жури за великденският акваскейп конкурс

Започната от 77, 30.11.2009 23:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

filio

Без да се заяждам, може ли да напишеш и твоето определение за акваскейп. Това на Мариян го прочетох вече. Според него излиза че моя аквариум е акваскейп, понеже съм имал ясна представа какво искам да постигна и съм си подбирал рибите и растенията. Може и в картинки да ми покажеш. Това да, това не...Може и на лично да не се цапа тук.

Raven

Цитат на: filio - 03.12.2009 17:00
Без да се заяждам, може ли да напишеш и твоето определение за акваскейп. Това на Мариян го прочетох вече. Според него излиза че моя аквариум е акваскейп, понеже съм имал ясна представа какво искам да постигна и съм си подбирал рибите и растенията. Може и в картинки да ми покажеш. Това да, това не...Може и на лично да не се цапа тук.

Ти правиш хубави акваскейпи, но имаш лошият навик да ги разваляш с риби. ;-)

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

77

наистина няма какво да се обясняваме на дълго и на широко....
просто влизаш в сайта на амано гледаш и сам си правиш изводите :-)

: 03.12.2009г 17:05ч
това което виждам в подписа ти ,за мен е холандски аквариум.
защо омаловажавате холандските аквариуми ? и при тях има ясна представа какво се иска да се постигне,има план,има стремеж към хармония и красота.даже при по новите има някой елементи от акваскейпа (камъни и корени) но за мен това не ги прави акваскейп аквариуми. аз ги харесвам тия аквариуми ,примерно на конкурса дадох на бамби 10,но според мен като е акваскейп конкурс трябва да се представят такива аквариуми.

filio

Аз за това питам за твоите критерии. При Амано всеки трети е халандец. Без да се ровя на дълбоко.
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2007.cgi?&op=showcase&category=0&vol=2&id=216
Ей го холандец, втори в категорията си. За мен холандците си влизат в акваскейпа. А конкретно за Бамби съм ЗА.

niky

За мен аквариума на Бамби си беше номер 1 и явно повечето хора тук мислят така.
Дали ще му викате холандски, японски, сандански...все тая  :-D

discus

Филио това дето го пускаш няма много общо с Амано, относно що е акваскейп и има ли той почва у нас скоро няма да стигнем до едно мнение. Всичко си е доста субективно. Аз бих определил два основни два акваскейпи , първите са тези свързани с даденият от теб линк. Доста хора биха ги определили като холандци. Другият тип е да го наречем Амано, където има голяма заигравка с камъни,корени и определено с по малко видове растения. Всичко е доста субективно по мое скромно мнение.

77

абе нали трябва да се водим по големите....

Raven

Има една основна разлика между холандски аквариум и всички останали аквариуми както и да ги наричате.
А именно- в холандският тип аквариуми никога, ама никога няма нищо друго освен растения!

Това е единственият и най важен критерии.

В холандският тип аквариуми няма корени, камъни, водопади,  дървета край потоци и летящи острови- там има само растения които са подредени в симетрични геометрични форми /в миналото поне бяха геометрични, сега вече се начупи модела/.

Аквариумът на Сенски е американски опит за акваскейп, струва ви се холандец просто защото Сенски нямат достатъчно въобръжение, но с тези корени си е акваскейп.

Другото характерно за холандците е че растенията са много като видове и като количество- чист холандец е аквариумът на Янки ако искате пример.

77

и какво ще стане като сложиш в холандски аквариум корен? има много такива примери...

Raven

Айде - знаех си че ще почнем с примерите...

discus

Цитат на: Raven - 03.12.2009 20:12
Айде - знаех си че ще почнем с примерите...

Ми то без тях не може, в последно време холандски аквариум в чист вид май не се котира на познатите ни места с конкурси.

Raven

Да- чистите холандци отдавна вече ги няма особено по конкурсите.
А тези които ги има вече са изменени, растенията не се редят в симетрично геометрични конфигурации както едно време- лайденски улици и тн.

Аквариума на Янки е класически нео холандец по скоро, има полянка и растенията са подредени с повече въображение, но със сигурност не е акваскейп, особено пък от модерните типове акваскейп където вече става много изкелеферчена работата.

filio

Сега разбрах какво иска да каже 77 за "Амановите" аквариуми. Тогава ще задам въпроса така. Холанците в кой конкурс ще ги пращате? Гледам че в АГА се котират. А нали ще "се водим по големите...."?

Divane

Мариане,само да вметна,че в аквариума на Янки има корени,но не се виждат от растенията  ;-)

77

изкелиферчена или не няма значение,трябва да се водим от тенденциите в съвременият акваскейп.
тези тенденции ги поставят хора с много по значими успехи от теб и мен примерно.
това дали ни харесва кой ни пита ? но според мен ние не трябва да толерираме само това което на нас ни харесва,а това което е с последните тенденции в акваскейп аквариумите.защото само така някой ден ще имаме български аквариум в топ 27 на ада.
ние сме дърти вече,трудно се променяме,но надеждата са младите и е важно да не ги объркваме в грешната посока.

Similar topics (5)

29831

Започната от miTko

Отговори: 221
Прегледи: 269389

836

Отговори: 41
Прегледи: 61164

29711

Отговори: 20
Прегледи: 48386

6677