• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 10:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бебета Red Chery

Започната от bicho1976, 29.11.2009 15:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bicho1976

Доста се рових за да разбера повече за тези скариди,но останаха доста неясноти.
Искам да попитам   излюпването на яйицата как  става,т.е дали женската ги закрепва някъде или направо се люпят.Колко скариди бебета се излюпват и в каква продължителност във времето.
Забелязвам в аквариума бебета скариди(невярвам да ги бъркам с малки гупи)Засега съм видял две.
Големите гупи не ги закачат но малките(на две седмици)се спускат яросно по тях.Имат ли шанс да оцелеят скаридите.Ако изключа осветлението ще се увеличили шансът им?Колко скариди да очаквам като поколение?

Деян

Женската носи хайвера със себе си. Ще го видиш, няма как да сбъркаш. От едно люпене излизат между 0 и 50 бебета. Майката носи хайвера в порядъка на 20-25 дни. Не пипай осветленито, ако искаш да ги развъдиш им вземи едно малко 10-15л. аквариумче.  :-)

bicho1976

Да,хайвера го виждам.При моите скариди е зелен,исках да разбера дали майката го носи до последно.Мерси за отговора.А колко е продължителноста във времена люпене.

sheytan

Да носи ги до последно. Засега не съм засичала раждане. Те са потайни и се крият. Освен това са по-активни нощем и предполагам, че се люпят тогава. Много им се кефя как си преподреждат яйцата докато ги носят.  Аз имам от 2 месеца и са ми много интересни.  Успех с отглеждането им.

Деян

Люпят се за 2-4 часа. Може и малко повече или пък по-малко. Всичко е строго индивидуално.  ;-)

bicho1976

Цитат на: Деян - 29.11.2009 21:08
Люпят се за 2-4 часа. Може и малко повече или пък по-малко. Всичко е строго индивидуално.  ;-)
Вариантите при мен явно се ограничават.
1.Доста малко поколение.
2.Повечето изядено.
3.Умело се прикриват.
П.П Тези дребосъци(гупите които са два пъти по-големи от скаридите бебета)ми създават големи проблеми.Ще се командироваме в три литров май. >:o

Деян

Във общ аквариум обикновенно загубите са 60-80%. Просто бебетата са много дребни а и са доста питателна храна. Дори малка гупа може да ги унищожи.  :-)

sheytan

Аз моите черита ги гледам със зелени неони и вероятно има загуби. Според мен е удачно да правиш равносметка и евентуално местене след около месец от първото раждане. Това е така, защото първо- бебетата чери са доста дребни и се крият умело докато достигнат определен размер, второ- може би още не са се нагодили към обстановката. За обстановка имам пред вид не само средата, а и съжителството помежду видовете. Моите риби побъркваха черитата някъде седмица две. Сега вече знаят, че не им е работа. Черито е много бързо и изненадващо сменя посоката на плуване. Първото ми поколение израснаха само 3. Сега и те са вече бременни и не мога да преброя колко малки има. Така че понаблюдавай ги. Ако след месец няма положително развитие мисля че ще е добре да им осигуриш собствен дом. Успех!

bicho1976

И аз се надявам на тяхната бързина и ловкост.Но след като видях как малка гупа беше хванала за закуска чери ентусиазма ми се изпари.

gopin

Много са интересни. За 6 месеца от 16р. вече не ги зная колко са :-)
Може би 100-150. Гледам ги при малките рибки, но от 1месец пуснах
и в големия аквариум- царе са.

Radinka

Бях пуснала няколко скариди при златните си рибки,оцеля само една-две но в момента сложих много растителност и има места за криене и почнах да забелязвам доста скаридки
златарник,скаридарник и жабарник

Similar topics (5)

32179

Публикации: 1
Прегледи: 4583

49600

Публикации: 17
Прегледи: 8890

27237

Започната от crxx

Публикации: 19
Прегледи: 8515