• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

В търсене на декорация

Започната от Peakone, 23.11.2009 09:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Peakone

Позачудих се къде да пусна темата и реших да е тук, защото е повече като за лаф отколкото за "Оформление и декорация" ако съм сбъркал моля модераторите да ме извинят, че им създавам грижи :)

В събота реших да излезна из природата в търсене на камъни за декорация на аквариума. Набелязах си като обект на разходката реката преминаваща през село Храбрино (тази, която минава през центъра), което е на 10км от Пловдив. За компания извиках един приятел и се качихме догоре.

Тръгнахме нагоре по течението през шубраци, тръни, клонки и скачайки по по-големите камъни от бряг до бряг само и само да вървим по течението, за да не изпуснем някой хубав камък  *ROFL*

След доста препятствия стигнахме до края на катеренето понеже вече нямахме възможност да вървим покрай реката, a аз все така не намирах това, което търсих.  *dontknow*

Решихме навръщане да спрем на водопада на река Първенецка.

И накрая открих точно това, което търсих  *YAHOO*

Понеже снимките са с лошо качество да добиете представа как изглеждат камънаците естествено в умален размер  *THUMBS UP*

Та след 2 мокри крака, 1 раздрана ръка и 1 натъртен гъз (добре, че той поне остана сух  :-[ ) резултата е цяла кофа с готини камънаци. Сега се чудя кои да избера и как да ги подредя :)

vasso

Хах! Я направи повече снимки на камъните да може някои да даде съвет. :-D Иначе браво за разходката.

Raven

Гледай камъните да са по фрагментирани, с повече пукнатини и детайли по тях- това придава обем на аквариума.

Ако наредиш гладки камъни без детайл веднага смаляваш картината, нацепените камъни създават илюзия за по голям размер.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Oще един луд като нас :-D
Добре дошъл. *DRINK*

Peakone

Цитат на: niky - 23.11.2009 13:34
Oще един луд като нас :-D
Добре дошъл. *DRINK*

:) Благодаря

Цитат на: Raven - 23.11.2009 13:25Ако наредиш гладки камъни без детайл веднага смаляваш картината, нацепените камъни създават илюзия за по голям размер.

Аз именно такива нацепени камъни търсих, защото стоят по-естествено от заоблените. Иначе незнаех за илюзията, която създават, но определено имам нужда от такава... понеже се лигавя с 24л аквариумченценце. Нека първо да понавлезя малко от малко в нещата и ще мисля за нещо 150л+ :)

По-добри снимки на камъните ще сложа като се добера до фотоапарата, че сега не е в мен.

Raven

За 24 л. всичко трябва да е много малко за да изглежда добре.
Камъните трябва да са повечко като бройка, но да са малки и непременно с много детайл- направо с лупа да го гледаш.

Ако сложиш един глям самотен камък- ще ти обърка преспективата веднага, трябва да има поне три основни камъка и около тях да има още елементи- насип от по малки камъчета, пясъчна ивица, няколко самотни парчета камъни...

Пясъка трябва да е много ситен и еднороден, всяко различно зрънце си личи, добре е да е светъл , калиброван на 1-2 мм. като размер.

Всички растения трябва да са от най дребните с много тънки или дребни листа.
Обикновенно се използват тревовидни а не листни растения, от листните се използва само Хемиантус калитрихоидес понеже е най малкото аквариумно растение, другите които се прилагат са с тънки игловидни листа- Елеохарис от ниския и високия, Валиснерия нана, Лилеопсис, , Утрикулария...

При подреждането им е хубаво да има разнообразие, така се придават повече елементи в аквариумчето и на снимка седи по голямо отколкото е всъщност.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Ако аквариума ти е малък, прочети това, ще ти помогне да го наредиш:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,14935.0.html

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,15084.0.html

Не разбрах само коя от двете рекички хвана? Те се събират в Храбрино.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Peakone

Хванах тази, която минава през центъра - под мостчето на главния път, и от там пердаших нагоре :)
Там обаче не намерих нищо интересно. Камъните от снимките ги намерих на 20-30 метра от водопада на Първенецката река - в подножието на хълма.

За момента искам да наредя що годе прилично изглеждащ аквариум. Нямам намерение да се вманиачавам толкова по него още повече, че правя планове за нещо по-голямо, просто съм притиснат откъм място за момента. А и ще ми отнеме доста време докато съм способен да направя аранжировка като описаната от Raven :) .
За сега ми е достатъчно да се науча да се справям с дребните проблеми :)

Благодаря ви за съветите ще са полезни ;)

Peakone

Ето още малко снимки от водопада.

И на камънаците както обещах :)

Ето как застанаха в аквариума :)

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,21760.0.html

Similar topics (5)

15228

Отговори: 3
Прегледи: 6299

30115

Отговори: 2
Прегледи: 5825