• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 21:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

За рибарите

Започната от EviL, 11.03.2005 18:52

« назад - напред »

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Живко

Цитат на: "raven"честито Живко  :D

аз пък покъсах мряната от сутринта на Искъра,към 3 кила хванах за около 3 часа,сега ще съера сили и довечера пак отивам че не се знае докога е имането :D

мряната ми е слабост.
къде и каква мряна лови.
и на какво.

абе то днес е почти пълнолуние.тая мряна трябва да е полудяла.
Никой не се е родил научен.

Raven

тука се лови на торен червей,на бял и на парашутче- ако знаеш какво е.
аз я подкарах на бял- но на парашут направо я разбиха до мене.

лових я на река Искър до Мездра ,на бетоновите преливници и диги над старата ВЕЦ , там отварят и затварят шлюзовете на всеки 2-3 часа и в зависимост от нивото на водата и мястото на преливане обикаляш и мяташ където може- купон си е.
но това беше сутринта ,ей сега пак ходих за 2 -3 часа и хванах само 4 рибета,сега хич нещеше.
утре сутринта пак съм там и  ще пусна една снимка на мястото:D
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Живко

ако е черна мряна защо не я пробваш на мармарец.
верно че малко трудоемко,ама се отплаща.
далече ми е Мездра.
от време на време ходим до Червен бряг.там също има много мряна.

dido

Лакомството за черната мряна е младо попово прасе. Обаче пада голямо ровене в лайната докато събереш сносно количество ;-)

Raven

черна мряна е доколкото знам ,но е дребна - около педя и половина грубо,има и по големи - около 500гр. но много рядко - тях ги ловят предимно с парашутите ,иначе не кълвът.
явно от високата вода рибата не е яла както трябва дълго време и сега като се успокои реката гледа да навакса ,затова така дава тези дни.

dido

Педя и половина, мерена по моята, е солиден размер като за черна мряна - около 200 грама. Риболова и е що годе интересен, но рибата не е от най-вкусните - като се има предвид какво кльопа. Пробвай за кефал на воблер или блесна.

Живко

Цитат на: "dido"Педя и половина, мерена по моята, е солиден размер като за черна мряна - около 200 грама. Риболова и е що годе интересен, но рибата не е от най-вкусните - като се има предвид какво кльопа. Пробвай за кефал на воблер или блесна.

е тук влезнахме в спор. :lol:
по принцип хората спорят кое е по вкусно,пастървата или черната мряна.
клена не може да им се опре. :wink:

на плувка или на дъно ги ловиш тези мрени.
ако си на плувка тези големите трудно ще клъвнат.виж на леко дъно се лъжат.по това време май най актуални са поповите прасета или техните ларви.
поне по долното течение,тук при нас е така.само дето ние се надяваме на 3-4 килограмови парчета.не че ги ловим често де. :lol:

Raven

точно толкова 200-300гр.
максимум  рядко има по дребни и по едри,но е много вкусна и няма никаква миризма и кости също .
наистина искъра много се е изчистил.хванах и две три кленчета случаино но дребни и ги пуснах- мряната си ми е една от любимите риби,имам незабравими уикенди по струма за мряна въпреки че не съм много по речния риболов.
сега ми обясниха за един язовир - Бели извор от Монтана към Плевен или преди Монтана май - както и да е - имало много щука и тезидни ще ходя да проверя че щуката ми е номер едно риба а не съм ловил от миналата година.

Raven

ловя ги на дъно с малка тежест и две кукички 16 на бял червеи ,няма ручеиник /мамарец/ иначе тои е много добра стръв.
а пак казвам - много е вкусна - на обед опрасках половината мряна - още ми е тежко :D

Живко

Цитат на: "raven"ловя ги на дъно с малка тежест и две кукички 16 на бял червеи ,няма ручеиник /мамарец/ иначе тои е много добра стръв.
а пак казвам - много е вкусна - на обед опрасках половината мряна - още ми е тежко :D
значи леко дъно.така го наричаме. :D
а мармарчетата сигурно силното течение ги е прецакало.

dido

Цитат на: "Живко"
Цитат на: "dido"Педя и половина, мерена по моята, е солиден размер като за черна мряна - около 200 грама. Риболова и е що годе интересен, но рибата не е от най-вкусните - като се има предвид какво кльопа. Пробвай за кефал на воблер или блесна.

е тук влезнахме в спор. :lol:
по принцип хората спорят кое е по вкусно,пастървата или черната мряна.
клена не може да им се опре. :wink:

на плувка или на дъно ги ловиш тези мрени.
ако си на плувка тези големите трудно ще клъвнат.виж на леко дъно се лъжат.по това време май най актуални са поповите прасета или техните ларви.
поне по долното течение,тук при нас е така.само дето ние се надяваме на 3-4 килограмови парчета.не че ги ловим често де. :lol:

Абе нашите хора са малко тъпи парчета, ще ме извиняваш :-). За тях най-хубавата риба е тази без кости и по възможност голяма. Към тези заблуди мога да причисля:
- черната мряна - най-често с миришещо месо ако е ловена по долните течения на реки с тинесто дъно
- паламуда - голяма риба с малко кости, но иначе ужасно безвкусна с тричаво, ронливо месо. Популярна най-вече заради това, че е най-голямото перо в локалния ни морски риболов.
- карагьоза - често пренебрегвана риба заради многото кости и незнанието на угодниците как да я приготвят.

и др, да не изброявам :-)

Специално за черната мряна - ловя я от 5 годишен, обиколил съм сума ти водоеми в цяла България и най-често месото и смърди яко на тиня - особено ако е по-едра. Рибата е добра само ако е хващана от река с каменисто дъно без тинести наноси в района. Пример - горното и средното течение на Вит. Причината за това е начина и на хранене - стърже водорасли от камъните, рие в тинята за дребни животинки. Най-фрапиращия случай за мен беше най-едрата мряна, която съм хващал - около 300 грама, ~40 см, на Струма около Бобошево. С голям кеф си я изпържих и после я метнах в кофата - не се ядеше от миризма на тиня.

За разлика от черната мряна речния кефал е отявлен хищник, съответно качеството на месото му в различните водоеми е сравнително еднакво - т.е. добро. В Тунджа съм виждал и хващал най-едрите кефали - моят личен рекорд е около 2 кг риба, около 60 см. Мой приятел, който е от района, е ловил до 4 кг кефал, около 80 см. Като чистя рибата, хваната в района, винаги проверявам какво е било менюто и :-) Намирал съм полусмлени парчета от раци, жабки, рибки. Като цяло едрите, трофейни екземпляри почти не ядат растителна храна.

Независимо дали рибата е малка или голяма, вкусовите и качества са чудесни, стига да се приготви както трябва. Ако е кефала е едър и се пържи, добре е да се нареже на филийки за да се сготви равномерно и да се "стопят" костите. Последното важи за всяка риба, която има повече кости.

dido

Забравих за самия риболов. Действително най-успешния монтаж за черна мряна се оказва на леко олово - 5-10 грама, според силата на течението. Добре е оловото да е с форма на плочка, не кръгло или цилиндрично. Куката се връзва на повод 30-на см. Повода се връзва на основната линия на 10-15 см над оловото. Оловото остава най-долу.

Неприятния момент е, че този монтаж дава яка фира ако ловиш на по-каменисто дъно. Най-често оловото се загнездва между камъните и късането е неизбежно. Имал съм излети с по 10-20 смени на линията - доста яка загуба на време ;-)

Плувката също върши работа, но в бързеите стръвта се задържа трудно на едно място.

sho

ее педя и половина си е сериозна черна мряна - а че е много вкусна и аз съм насъщото мнение аз я ловях преди (когато още нямах 1/2 кило метал в крака) в средното течение на Искр (около Лъкатник) ама понеже е близо до София не минеш ли поне 5 км по реката няма добър улов а някой път и като минеш пак няма:) , на мене не ми се е  случвало да мирише на тиня може би щотот там реката има доста бързеи , иначе я ловях(ме) на подвижна тежес  с една кука отдолу и на мамарец , каде мряна каде кефал абе много хубава река е Искър скоро пак ше я почна (живи и здрави).
П.С. утре мисла да се пробвам на баластиерата до Негова ама там добра слука е рядко ако не друго ше се налентяиствам :):):)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Живко

мале Дидо още малко и рецепта за приготвяне на кефал ще пратиш.:lol:
мене не можеш да ме убедиш.изял съм достатъчно и от двата вида.  :wink:
пък и няма смисъл,защото вкус другар няма.
пък и в крайна сметка,говорим за немиришеща мряна :lol: и немиришещ кефал.
за това,че понякога мряната може да мирише съм съгласен.също съм съгласен,че и кефала може да мириша.
доста често съм ловил кленове и от гъза им течат водорасли.
а кефала въпреки месното си меню,особенно когато е голям,често си похапва и треволяк и всякакви плодове.
все пак не е хишник,а е всеяден.лови се на всекакви гадости.
аз съм седящ рибар.мятането с блесна е занимание,което не ми харесва особено.не изпитвам почти никаква тръпка дори и да ми удря на всяко трето замятане.е, почти не изпитвам. :D
може би за това изобщо не уважавам кефала. :cry: надявам се,че не те засягам.разбирам,че си му голям фен.
ловя го от време на време като неще друго,на плувка от кочанка на царевица и на различна стръв,но го давам на баща ми аз не го ям.
аз почти не ям риба.

Raven

ако утре хвана нещо ще го снимам и ще пусна снимката в мащаб -моя педя към риба :lol:

а за вкусът - само вервайте ми.
въобще не мирише,аз я пържа и правя малко "манастирски сос" оцет ,чесън и магданоз задушавам я полята с този сос в случаи че има дъх ,но тази нямаше, а и местните тука казват че откакто сме спрели да си изливаме канализацията от София в искъра - реката много се е исчистила.

Similar topics (1)

1686

Започната от FLEXX

Публикации: 23
Прегледи: 12211