• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.08.2025 11:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бети

Започната от hristo_kazarmov, 07.03.2005 16:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nemo_beta

Здравейте всички днес си взех Бета и исках да ви попитам как да я отглеждам,как да се грижа за нея? :-)

ВЕТЕРАН

Цитат на: wwladoo - 21.10.2009 06:24
Градски може ли една лека забележка,бетата се излюпва толкова малка,че първите 4-5 дни е абсурдно да яде артемия и ти гарантирам че ще изгубиш повечето малки ако не всички ,след като проплуват стабилно,ако не захранваш с инфузория или в краен случай жълтък но много внимателно по една две капки размит, където има струпване на рибки!!!На 3-4 ден малко микрочервей и едва след 5-6 ден новоизлюпената артемия!!!Отглеждал съм хиляди бети през годините и продължавам да отглеждам!!!Имам воални различни разцветки,плакат и кроун таил в момента!!! ;-) :-) *DRINK*

Обади се да почерпиш,и ще ти покажа нагледно във вас как захранвам бета с артемия от първия ден които проплуват *DONTWORRY*

Не съди по размера на новоизлюпената рибка,колко голяма храна да й даваш!!

Ако бетата е малка,какво остава за Леери??
Най-добрата преценка се прави с възразстни риби..тоест,забележи,че бетата като захапе не пуска..когато личинката захапе артемийката не я пуска докато не я глътне..

Пак казвам,това не важи за хибридните бети,те са по-особенни от генетична гледна точка..

Опитай с някоя синя или червена бета с "млада" артемия и ще почерпиш после на капаните :-D

а за хилядите извадени бети...те се вадят с 2 чифта за 1 месец *DRINK*

Кроунтейла го внесе Малкия Николай преди 3-4 години от Сингапур...адмирации,че успял да го развъдиш *thanks

п.с.най-вероятно се познаваме  *DRINK*

Живко

Я елате вие двамата на сбирката, да ни обясните на живо. *DRINK*
Никой не се е родил научен.

wwladoo

Цитат на: ВЕТЕРАН - 27.10.2009 23:38

Обади се да почерпиш,и ще ти покажа нагледно във вас как захранвам бета с артемия от първия ден които проплуват *DONTWORRY*

Не съди по размера на новоизлюпената рибка,колко голяма храна да й даваш!!

Ако бетата е малка,какво остава за Леери??
Най-добрата преценка се прави с възразстни риби..тоест,забележи,че бетата като захапе не пуска..когато личинката захапе артемийката не я пуска докато не я глътне..

Пак казвам,това не важи за хибридните бети,те са по-особенни от генетична гледна точка..

Опитай с някоя синя или червена бета с "млада" артемия и ще почерпиш после на капаните :-D

а за хилядите извадени бети...те се вадят с 2 чифта за 1 месец *DRINK*

Кроунтейла го внесе Малкия Николай преди 3-4 години от Сингапур...адмирации,че успял да го развъдиш *thanks

п.с.най-вероятно се познаваме  *DRINK*

Колега ако искаш да се видим и да почерпя е друг въпрос,мога да го направя и без да ми показваш,защото съм го пробвал преди теб, захранването директно с новоизлюпена артемия и то не веднъж,оцеляват известно количество но има доста загуби и не е рентабилно според мен,затова 90 процента от колегите не захранват директно до 4-5 ден !!!Така че .....Много интересно,не съм те засичал да зареждаш местните маг. с бети,откъде тоя опит с хилядите  за един месец  от 2 чифта (изключвам това,че може да си ги развъждал като хоби )!!!И кроун таила-- вноса  от малкия Николай също,моя не е от него !!!Не нямам спомен да се познаваме,явно си се появил на хоризонта през последните 7-8 до 10 години---аз по едно време,бях спрял да въдя за маг. и си бях оставил 6-7 аквариума за кеф, аз съм от по старата генерация!!!Поздрави Владо !! *DRINK*А иначе нямаш проблем,да пием по някое питие,ама без да си мерим п...... те -- това го мразя писна ми от това !!! *DRINK*
: 27.10.2009г 22:10ч
Цитат на: Живко - 28.10.2009 01:20
:-D Живко на драго сърце,но май много несериозни са всички градски---никой до снощи не беше писал че ще идва!!!Писах на Тони--Абаро само той беше писал ,че се колебае но нямам отговор за кооперация!!!Колата ми е развалена!!!!Май отива да пропусна и ме е яд!!!! *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

ВЕТЕРАН

Цитат на: Живко - 28.10.2009 01:20

Абе,ама къде беше това Беклемето?

zambo

Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

thecreater

23.11.2009 14:36 #111 Last Edit: 23.11.2009 20:27 by thecreater
Изтрито.

thecreater

Една от женските ми бети се държи странно три пъти се опитвам да я сватосам с различни мъжки и прави едно и също: Почва любовната игра с мъжкия и когато започне да хвърля хайвер тя се крие и го изяжда (хайвера ).
Температурата на аквариума е 28 градуса.
Дали нещо е повредена милата...?

dido.zaxariev

Здравейте, опитвам се да намеря отговор на няколко вапрроса свързани с бети.Изчетах всички теми за бети в форума.
Имам тройка бети 2 женски 1 мъжка, едната женската е пълна с хайвер тялото и е много издуто и на дупето има едно бяло топченце.Отделих мъжката рибка за 2 дни от общия аквариум в по-мал 11 литров ,нивото на водата е 12 см температура 26.Когато пуснах женската рибка при мъжката към 18 часа  започна лудо гонене на сутринта имаше гнездо от балончета и то много голямо ,но сега сутринта ( 10 часа ) мъжката рибка се крие по ъглите на дъното а женската отива при нея и с плавни движения я побутва ежи се опитва да се отърка в мъжката.
Немога да разбера какво не е наред  другите теми в форума ( за развъждане на бети ) хората пишат че мъжката рибка гони женската а при мен беше така само в началото 3-4 часа сега е обратното.

КАК ОПРЕДЕЛИХ ЧЕ Женската е готова за хвърляне на хайвер:
1-  сравнена с другата женска е с почти двойно по голям корем
2- има едно бяло топченце на дупето за което прочетох че е един от признаците
3- когато я събрах с мъжката тези две хоризонталми линий които преминават през цялото тяло от хрилете до опашния плавник станаха вертикални от едната страна са две а от другата три

Имам следните питания:
1- След като се съберат двете рибки едната трябва да гони другата и после обратно ли ?
2- Коя рибка трябва да прави любовната игра (ухажва) женската или мъжката ?
3- След като се съберат колко време трябва да мине за да започне хвърлянето на хайвера няколко часа или няколко денонощия ?
4- Как протича самото ухажване ?
5- Размножителният аквариум трябва ли да е затъмнен ? ( имам в предвид аквариума в които са двета рибки )
6- Задължителна ли е аерацията на водата ?

*HELP* *HELP*

Ju

Имам едно питане, възможно ли е да се излюпят малки ако след снасянето на хайвера отделя женската и мъжкия от аквариума? Три пъти съм пробвала и всеки път мъжкия изяжда хайвера  ]:-> .
И още нещо понеже мъжкия си живее с 2 женски щастливо и без бой, отдавна не съм пробвала да ги развъждам. Та ако женските не са снасяли 3, 4 месеца дали ще става нещо от хайвера? Съжалявам за малко глупавите въпроси, но съм пълен лаик  :-[ .

Rendaka

^По принцип има методика за развъждането на бети, която да даде резултати. Повечето хора, занимаващи се с развъждане на Бети гледат мъжките отделно от женските в малки съдове и когато решат, че е подходящ момента да съберат две риби, преди да го направят ги поставят една спрямо друга така, че да могат да се виждат, но да не могат да се докосват т.е. са в два отделни съда с пряка висомост помежду им. След като прекарат известно време гледайки се те започват да се ежат една спрямо друга, след известно време мъжкият започва да строи гнездо от балончета, което ти е познато предполагам. Когато мъжкия приключи със строенето на гнездото, т.е. когато интензитета на дейността му намалее пускаш женската вътре и гледаш кога ще приключи съешаването има , след което вадиш женската.

Гореописаното вероятно ти е познато от редицата материали, който има по въпроса, но все пак реших, че може да ти е от полза по един , или друг начин.

Относно това, че мъжкия яде хайвера има два случая, който могат да се наблюдават - че птосто си е такъв или , че не е хранен обилно и с качествена храна. Предполагам, че също ти е ясно, че мъжкия не яде, докато отглежда поколението си, говорим за период 3-4 дена.
Гладната риба не винаги е здавата риба :)

Поздрави, надявам се да съм бил малко от полза. Ако разбираш английски ми прати едно ЛС да ти дам препратка до сайт , в който хората описват надълго и широко как се размножават бети, представи си форум по-голям от този, но само за бети :)

Ай, стига толкова засега! :popcorn:
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

Ju

Rendaka  мерси за съветите! Уж всичко правя както трябва, но не се получва. Рибките ги храня с TetraBetta. Пак ще пробвам, пък да видим какво ще стане. А има ли значение дали момъка е стар, защото като го гледам не е от най младите? При мен е от половин година, а го взех напълно развит.

пп.
Пиша ти на лични.

onurdinio

извинете аз имам две бети мъжка и женска и искам да имам потомство кажете ми достатъчно ли е 25 л аквариум ? отговорете моля ви . Благодаря ви от сега ... !

wwladoo

Цитат на: onurdinio - 28.10.2010 03:25
извинете аз имам две бети мъжка и женска и искам да имам потомство кажете ми достатъчно ли е 25 л аквариум ? отговорете моля ви . Благодаря ви от сега ... !
Достатъчно е колега 25л.аквариум,но трябва да има и укрития да може женската да се крие,защото ако не е готова ще я гони и ще я бие и перки и опашка може да и скъса,плаващи растения на повърхността--от рода на ричия,роголистник и др.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ