• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

19.07.2025 18:12

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Относно правописа във форума

Започната от NO CARRIER, 16.11.2007 11:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogyy

Цитат на: Iamercho - 15.06.2008 18:49
И аз също в предишният си живот бях учителка по български, и направо се дразнех че не ме уважаваха с разни правописни грешки... Но, почнах да изхвърлям цели теми в 'сметище', и вече ме уважават.
Не си търси белята бе човек.

Може, вместо да се 'трие', да се добави примерно в правилата, преди пускане на мнение човек да си го прочете веднъж, и да си поправи грешките.

Lan

В една друга тема bigbeer каза следното:
Цитат на: bigbeer - 09.09.2008 00:54
...
Вече не ми е интересно да гледам заядливи писания на дипломирани филолози по български...
Bigbeer, смея да те уверя, че в този форум дипломирани филолози няма!... А ако греша... е, тогава лека й пръст на българската филология (което обаче си е логичното развитие на нещата - след като българският език е пътник, то съвсем естествено е да го последва и тя).

PS: Пиша тук, за да намаля спама във въпросната тема. Ако все пак тази бележка и тук не е на подходящото място, всеки със съответните права има разрешенивто ми да си направи удоволствието да я изтрие.
PPS: Да уточня: твърдението ми се основава на лични впечатления, а не на статистически данни кой какъв е. Затова съм допуснал, че може и да греша.
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

denbosch

Иво Сиромахов за новия правопис

Родната реч, омайна, сладка е заменена от суровия, брутален сленг на виртуалното общуване, констатира сценаристът от "Шоуто на Слави"  във в. "24 часа" под заглавие "Ей, къде падна пълният член?"

Колкото и да мрънкат пуританите, трябва да признаем, че времената на възрожденския правоговор и правопис безвъзвратно са отминали. Последният пирон в ковчега им бе забит от интернет потребителите.

Родната реч, омайна, сладка е заменена от суровия, брутален сленг на виртуалното общуване.

От езика ни изчезват думи и цели изрази, а на мястото им се появяват нови. Дружеското обръщение "байо" отстъпи пред вездесъщото "куре", "келешът" вече е "юпи", "момата" - "пача".

Ако преди хората, търсещи любов, се представяха със скромното "обичам домашния уют", днес те гордо заявяват пред световната мрежа: "мразя лицемерието и лъжата, обичам приятелите и купона, моят девиз е БАДИ 4ОВЕК А НЕ 4ОВЕ4Е". И определят себе си с думите: aз сам мноо луда купонджиика.

Други пък залагат на патриотичните ценности и огласят интернет пространството с бодрия призив: САБОДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!!

Вече не се казва: "Сполай ти, добри юначе", а се казва: "кефиш, маафака, кефиш."

Езикът дотолкова се е променил, че вече няма нищо общо с архаичните езикови правила, които се учат в училище.

Например пълният член е изчезнал толкова отдавна от интернет форумите, че никой не си спомня дали изобщо някога го е имало.

Крайно време е промените да се регламентират. Назрял е моментът да узаконим правописа на новия български език.

1. Буквите "ч" и "ш" отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.

2. Отпада буквата "ъ", за да не се 4удим как се пи6е "мал4ание", "сагласна сам" и т.н.

3. Отпада и буквата "я". В момента е възприето тя да се изписва като "q", но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като "кю" и става мазало. По добре е да се изписва като "иа", например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.

4. Предлагам да отпадне и буквата "й", за6тото е са6тата като "и". Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик : кво като е вип9 ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип

5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение.

6. главните букви са пална простотиа. нема нужда от тиах. секи интелигентен 4овек се досе6та каде по4ва изреч4ението и каде не по4ва. то си е мноо ясно

7. пи6е се "незнам", "неискам", "нестава", "немога". разбрахте ли БАЛЪЦИ!!!!!

8. си4ките запетаики то4ки терета и подобни лаина триабва да отпаднат: на кои му пука за тиа не6та?

a наи добре е направо да се мине на latinica 6toto taka sme si swiknali ebasi werno 4e po nekoi foromi ne dawat dase pi6e na latinica 6toto sa ebahti zadrastenite9 cveti cunkam te prase takowa: nowata tupalka na koceto i raina kurti mifki: da go duhate heitari!!!!!!!dowe4era 6e se razmajem na kupona na gecata axaxaxax gecata e golem zakleam se naprao neam dumi kopeleeeeee taa galena e superzle ebahti selskata pra4ka axaxaxaxax a Weso e pedal

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2488331

Още текстове от автора - на www.ivosiromahov.com

Caxapa

Искам да изкажа и моето мнение тук в тази тема относно правописа. Трудно е да се спазват всички пунктуации в българсият език но изказвания от типа: Имам една аква която нещо не е добре. И СЯ КО ПРАИМ.  или нещо подобно, включително без препинателни знаци и неразбираем словоред.  Лично съм се опитвал да правя внимателни забележки като игнорирам въпроса който задава "колегата" Съответно също така ми бе направена внимателна забележка от модератор, че това е тяхна работа и да не се опитвам да им извземам правомощията. Естествено са прави и си замълчах. Но идеята ми е : лед като видим такъв неразгадаем пост-въпрос да го подминаваме с мълчание а модераторите да слагат по един отговор от типа ПИШИ ГРАМОТНО. При второ такова неграмотно писане да се трие поста на сгрешилият и да получи съобщение на лични с ново подканяне към разбираемо и четливо , смислено свързано послание-въпрос към останалите членове на форума. Ако с нещо съм нервирал някой с поста си, мога да застана до стената и   *MODERATOR*.

Bai Pe6o

Колега, и аз съм се опитвал да повдигам тази тема не веднАж. Оправия няма. Единственото, което следва от забележки са караници и скандали. Хората, които се възмущават и се опитват да променят нещо отнасят критики, че тормозят "децата", а "децата" си го местят в другия крачол и си продължават. Кучетата лаят, керванът си върви! За това аз като видя някоя идиотщина, написана от "дете (на 20 г.), което ще порасне и ще се научи", се прекръствам, тегля една майна и му бия хикса. Пробвай и ти, поне няма да се ядосваш.
*DRINK*

Лора

За съжаление това е болна тема. Неможеш никого да накараш да пише грамотно. Имало е наказания за неграмотни постове, уви без резултат.
Относно правенето на забележки от членове, мисля че разисквахме такъв въпрос пак в този раздел. Като видите неграмотен пост, който ви е подразнил подминете го. Така, ще спестите малко работа на модераторите. Не сме свободни по цял ден, за да бършем след всеки.

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,19988.msg216608.html#msg216608
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

vasso

Мен и пълния член ми се набива на очи. Иначе има безобразни теми ,които излежда са писани от някакви хора,които се опитват да се правят на интересни. Както каза Сахара : Ко праим? Това не е от незнание.  :-|

bigbeer

Цитат на: vasso - 04.01.2010 19:50
Мен и пълния член ми се набива на очи. Иначе има безобразни теми ,които излежда са писани от някакви хора,които се опитват да се правят на интересни. Както каза Сахара : Ко праим? Това не е от незнание.  :-|

Правите си един филологичен форум и там си мерите пишките и правописот!  :-D

Асен Евгениев

Тоя пълен член е много спорен. Аз лично нямам нищо против да го премахнат.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

vasso

Това е най-дребния проблем. Но не мога да се съглася с Бирата. Като се насърчава неграмотното ,изключително просташко и жаргонно писане не печелим нищо освен форума да заприлича на някой от хилядите ,пълни с глупости и "интересни" хора форуми.

Caxapa

БИРА! този цинизъм ако го чуя от сина ми ще го оставя на пост и молитва брале.  Ето ти и пресен пример. "Колегата" си поема въздух за ново изречение през три реда+ цинизма.
Знам как се пише АКВАРИУМ споко  Танка е на 2 месеца вече,не е рано за торене, имам съмнение,че от бутилката с мая и захар е влезнало смес и от там са тези слузестите,не ми приличат на водорасли
: 04-01-2010, 20:05:34
И да добавя само. Ако някой се опита да ми говори по този начин на улицата в България му скъсявам командировъчното до бърза помощ.

bigbeer

Оставете дечурлигата на мира бре. Форумот е акваристичен, не за български език. Нема да ги научим ние тук да пишат правилно. По-скоро бихме ги разочаровали и отказали изобщо да гледат риПки! ;)

Caxapa

БИРА! Уважавам те и прочие но каквото им е произношението , такова е им отношението към хобито. Мърляшко по всички вертикали и хоризонтали.

Асен Евгениев

Цитат на: Caxapa - 04.01.2010 20:17
БИРА! Уважавам те и прочие но каквото им е произношението , такова е им отношението към хобито. Мърляшко по всички вертикали и хоризонтали.
Има нещо вярно, трябва да пазим флората и фауната от такива.  *STOP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

_777_

Според мен Емил много точно го каза:

Цитат на: Emil - 09.09.2009 11:03..............................Поискат ти помощ във форума, но не можеш да разбереш за какво става дума, защото освен правописните грешки в изреченията няма и смисъл. Защо да се оказва помощ и да се дава съвет, щом отсреща не те уважават?Форума е място за комуникиране, не за губене на време в дешифриране, нали?Безгрешни няма, но каква търпимост да се има към тотално неграмотните. Вместо да губи време във форумите, да наляга читанките, които явно не е отворил дори когато е трябвало.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

Similar topics (5)

11879

Публикации: 5
Прегледи: 3295

6162

Публикации: 99
Прегледи: 39483

38823

Публикации: 7
Прегледи: 4078

2543

Публикации: 8