• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

09.07.2025 18:21

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Падат люспите на златната ми рибка

Започната от GinGar, 04.10.2009 16:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

GinGar

Преди месец взех две малки златни, на едната забелязах че и липсват две люспи, но си седеше така 1 месец и не са падали повече, преди няколко дни взех голям аквариум и чакам да мине париода да ги пусна вътре. Взех още 3 златни и стоят във малкия аквариум от няколко дена със старите две рибки.Днес обаче забелязах по въпросната рибка че липсват още люспи. Болест ли е това, може ли да се излекува и дали ще се заразят и другите след като са стоели няколко дни със тази, а другата ,която е месец при нея и няма нищо все още. Рибките са енергични, хранят се и освен проблема със люспите на тази всичко изглежда наред.
Видях подобна тема, но не и някакъв вид лечение или последствия, съжалявам ако се повтарям темата, но не знам какво да ги правя.

ico

16 литров съд с 5 златни рибки... колкото и да са дребни, ще биеш рекордите.  :-D
Опреснявай всеки ден 1/3 от водата с престояла и темперирана.. ако ти се чака за новия. Но според мен няма какво да чакаш. По-добре да са в нов по-голям аквариум, така или иначе в тия 15 литра с 5 каракуди няма никакво равновесие. Избягвай "лекуването", че ще стане по-лошо в тия условия. В първите дни храни много оскъдно.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

GinGar

Казаха ми да пробвам със една супена лъжица сол да сложа във аквариума от 110литра и после да пусна рибките вътре след около 15 минути, а от старта на новия аквариум са минали само 4 дни и се чудя дали да ги прехвърлям във него и да слагам ли сол. А рибката е така от 1 месец от както я взех и нямаше разлика, но от днес няма още люспи

ico

Аз бих ги пуснал, без да чакам. Толкова пренаселен малък съд е с много по-лоша вода, отколкото може да стане в новия ти аквариум с прибързано пускане. Малко може, да се замъти водата, но за златните няма да е такъв проблем.
Една супена лъжица няма да се усети в 100 литра и няма никаква полза от нея. Но гледам, че са садени тревички и на тях солта само би навредила. Ще позабави и азотния цикъл, макар да е малко...
При прехвърлянето внимавай само и в двата съда температурата да е еднаква.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

GinGar

Аз днес смених част от водата на малкия аквариум, освен сега да пусна няколко рибки и утре още няколко и тази с падналите люспи да я оставя за ная накрая. няма да слагам сол направо сега ще преместя няколко рибки, дано не им стане нищо. Макар че във магазина и не само във този който ги взех имаше около 20 риби във не кой знае колко голям аквариум, и за това  реших че може да поседят 6-7дни така. Ако продължи падането на люспите и почнат и другите риби така да им падат, не знам какво ще ги правя. Температурата е еднаква, може да има половин градус най много разлика

kvostaaa

Падането на люспите най-вероятно е от лошото качество на водата или от температурата.Незнам какво прави този нагревател в аквариумчето ти със златни рибки.Незнам дали знаешама златните рибки трябва да се гледат по 22 градуса температура за да им е добре(затова златните рибоци не са много за гледане в аквариум особено лятото),иначе почват да получават разни заболявания като например падане на люспите,или от лошото качесто на водата защото отделят много органика и в този 15л.незнам какъв филтър трябва да сложиш че,да смогне!
Ако някой те обиди, СПРИ, преброй до10 и след това пречукай гадното копеле!
,

GinGar

Нагревателя просто го сложих, но не го използвам. Нямах си и на представа какво трябва да има във аквариума като взимах рибите и просто го взех, по скоро ми трябва охладител дори и сега температурата е 24 градуса. Сега всички риби са във голям аквариум, бях оставила тази със падащите люспи сама във малкия, но като изкарах всички риби от аквариума  и остана сама нещо почна да превърта, само трепереше и се блъскаше в стените,не издържах да я гледам така и сложих при останалите. Сега изглежда нормално.Мн се надявам това да е било от водата и да не е заразно. То ще си проличи, и ако и на другите риби почнат да им падат люспите, тогава вече не знам какво ще ги правя :-( . Ако все пак е болест колко време ще трябва за да си проличи по тази и всички останали?

kvostaaa

Наблюдавай ги,най-вероятно не е  заразна болест ама все пак!А тая болната щом е почнала да се държи така можеби няма да оцелее :-(.Иначе големият ти аквариум е много хубав *THUMBS UP*
Ако някой те обиди, СПРИ, преброй до10 и след това пречукай гадното копеле!
,

GinGar

Мерси, дано потръгне както трябва. Иначе за това държание ако не се лъжа бях чела че се дължи на високо или ниско ph, но аз така или иначе няма ка да го премеря. След преместването, рибата започна да се държи съвсем нормално след няколко минути, просто се успокои. Не знам на какво се дължи, а ако проблема със люспите продължи, ще се чуе

Genadig

Аз имам същия проблем, ползвам сера акватан, сменям всяка седмица водата, имам 5 златни и 130л аквариум
Знам знам...от истината боли и за това не ме харесвате...Много истини казах... :)))))

Similar topics (5)

21411

Публикации: 6
Прегледи: 6772

7685

Започната от DareDevil

Публикации: 2
Прегледи: 3753

56286

Публикации: 2
Прегледи: 2863

35480