• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.06.2025 16:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Градинска пръст под грунда?

Започната от Gad_Man, 30.09.2009 01:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vankobarabanko

Купувал съм тор от червен калифорнийски червей от Бриколажа-разфасовки по 1 литър.Казва се Биотор Лумбрикал
На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

iek

Да, изглежда и този е натурален( http://www.biotor.hit.bg/). Принципно е  важно биохумуса да не е "подправен" с нитрати и фосфати и гранулите да запазват формата си след накисване, т.е. да не се разпада и да става на кал.

Gad_Man

Така, ще слагаме пръст понеже не ми се дават излишни пари по куриери за няколко шепи тор.От къде да взема пръстта, мисля че е най подходящо от къртичина?

Raven

Според мен трябва да вземеш по постна пръст- глинесто песъчлива.
Такава е пръстта в лозята- тя винаги е постна, без много органика.

Не взимай чернозем от ниви с зърнени култури, също така и горската пръст не е подходяща защото има много остатъци от листа и клонки а това я прави много кисела- нещо като торф.

Пръстта е добре да се извари един път за да умрът микроорганизмите с които е пълна.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

bigbeer

Цитат на: Gad_Man - 01.10.2009 20:10
Така, ще слагаме пръст понеже не ми се дават излишни пари по куриери за няколко шепи тор.От къде да взема пръстта, мисля че е най подходящо от къртичина?

Ако 1.80 лв ти се виждат много, копни от градината. После ще споделяш как вървят нещата.

Raven

Само не ползвай тази купешката от магазините за цветя!

Тя е обикновенна градинска , но е напоена с течни торове и е бъкана с фосфати и нитрати.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Gad_Man

Цитат на: bigbeer - 01.10.2009 20:48
Ако 1.80 лв ти се виждат много, копни от градината. После ще споделяш как вървят нещата.
Мисля ,че bigbeer говори точно за тази пръст от магазините.За почвата от калифорнийски червей мисля ,че ще ми излезе доста по скъпо еконт да ми я разнасят с човалчето.А за мястото от където да взема пръст, мисля че покрай коритото на река Тунджа пръстта ще е по песачлива и няама да е толкова богата на органика?Има и много къртичини така ,че лесно ще я събера.

bigbeer

Цитат на: Gad_Man - 01.10.2009 21:03
Мисля ,че bigbeer говори точно за тази пръст от магазините.За почвата от калифорнийски червей мисля ,че ще ми излезе доста по скъпо еконт да ми я разнасят с човалчето.А за мястото от където да взема пръст, мисля че покрай коритото на река Тунджа пръстта ще е по песачлива и няама да е толкова богата на органика?Има и много къртичини така ,че лесно ще я събера.

Да, за торфена смеска от цветарски магазин говоря. А да си извадиш кал от Тунджа е лесно, предполагам, че няма да имаш проблеми с 'китките'. Аз съм експериментирал и с глина, и с гъста кал от блато.. и без тях. Най-добре е наистина, сам да стигнеш до някакакво заключение кое е добро и кое не за водните растения, което се оповава на личен опит и практика.

iek

Цитат на: Gad_Man - 01.10.2009 20:10
След като си решил да е с пръст, прочети тази тема http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/library/52554-how-mineralized-soil-substrate-aaron-talbot.html, всичките ми аквариуми в подписа са били именно с пръст от къртичина ( някои все още са ), но с биохумуса растежа е в пъти по-добър, и като маса и като външен вид на растенията.

Gad_Man

Така пръстчицата вече е сложена, да слагам ли някаква мрежа отгоре или директно да засипвам с пясък?

bigbeer

А защо се слага мрежа според теб?

barabata

Слагай за да не изкарват корените много от пръстта при презасаждане или поне при ваденето на растения.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Gad_Man

Обаче мрежата няамали да прече на растенията да се вкоренят добре в пръстта иначе пък без мрежа ще е бая мътилка  :-D

bigbeer

Не, няма да пречи. А ако искаш да се убедиш в полезноста на мрежата, може и да не я слагаш.  :-P

Gad_Man

Цитат на: bigbeer - 04.10.2009 19:51
Не, няма да пречи. А ако искаш да се убедиш в полезноста на мрежата, може и да не я слагаш.  :-P
Каква мрежа трябва да избера и къде да я търся?

Similar topics (5)

1612

Публикации: 2
Прегледи: 3309

8294

Публикации: 3
Прегледи: 3281

26994

Публикации: 2
Прегледи: 4437

16810

Публикации: 1