• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 01:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Многокамерен аквариум

Започната от miTko, 06.06.2005 11:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

N.Nobs

Цитат на: "nemak"кажете какво се прави ако аквариума е над 600 литра?

Взимаш един бидон и една помпа и си правиш напорен филтър.В бидона(например 30л.) сипваш субстракта в които се развиват бактерийте    и си готов.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

nemak

Идеята ми е да се избегне това с бидона, все пак не е гот някак си насред хола или дневната - бидон, пък бил и то 30 литров.  :lol:  :lol:  :lol:

N.Nobs

Защо трябва да е насред хола :?: сложи го под аквариума.
Мислиш ли че един ует/драй фиклтър ще стои по-красиво,или че две кофи ще излезнат по-ефтино :?:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

NikolaV

Цитат на: "nemak"кажете какво се прави ако аквариума е над 600 литра?
питам това във връзка с наличието или отсъствието на смисъл да се правят подобни неща.
ако някои каже как се качват снимки тук мога да пусна страница от една книга за да онагледя идеята си (тя не е моя все пак) за която говорех в предния пост
Ами тъй като и при мене се очертава подобен проблем...
Спрял съм се на няколко варианта:
1 - канистър "Маратон" Май са на Sacem, италиански по лиценз на Project. 2000 л/ч. Цена окло 200+ лв. Със същата производителност Eheim... Не ми се мисли.
2 - многокамерен 100-тина литров аквариум, който ще седи в шкафа под основния и няма да се вижда. Мисля, че е и по-ефективен. Сравни им обемите все пак!
3 - самоделен канистър. Тип: http://lis.aqa.ru/bigcan/bigcan.html
4 - комбинация от 1 и 2.
Май 4 най ме кефи. :-)

etg

nikolav нямаш равен, твоят ентусиазъм за "направи си сам" е неизчерпаем  :bg  :bravo  :beer
Между другото и аз мисля моят нов аквариум да е с wet/dry филтър самоделка, но сега временно е със Сакем 1600л/ч.
Отначало мислех за филтър тип Кresh или нещо такова , но wet dry sistemata e po-dobra opredeleno. Като я направя ще споделя. :lol: [/i]

NikolaV

Цитат на: "etg"nikolav нямаш равен, твоят ентусиазъм за "направи си сам" е неизчерпаем  :bg  :bravo  :beer
Между другото и аз мисля моят нов аквариум да е с wet/dry филтър самоделка, но сега временно е със Сакем 1600л/ч.
Отначало мислех за филтър тип Кresh или нещо такова , но wet dry sistemata e po-dobra opredeleno. Като я направя ще споделя. :lol: [/i]
Ми требе да има занимание човек. А и подобен нема кой да ми продаде готов май :-)
Два въпроса имам към теб.
1: Доволен ли си от сакема? Как е като шум?
2: К'во е Kresh? :-)

etg

1.Шумничък е, не съм имал достатъчно време да го пробвам, но съм убеден, че реалният дебит е по-малък от зададения.
2.
http://www.kresh.de/kresh_ru/aqua_ru/filter.html

penchod

Само не ми е ясно, какво ще стане, ако спре тока, говоря за многокамерен аквариум, който е ситуиран в шкафа под основния... :?

penchod

Имам предвид, дали е избегнат по някакъв начин ефекта на скачените съдове и как?

N.Nobs

Цитат на: "penchod"Имам предвид, дали е избегнат по някакъв начин ефекта на скачените съдове и как?

http://www.kresh.de/kresh_ru/aqua_ru/fabfluss.html

etg

ЦитатИмам предвид, дали е избегнат по някакъв начин ефекта на скачените съдове
На изходната (за аквариума) тръба се продупчва една дупка малко под нивото на водата в аквариума( трябва да се отчете седмичното изпарение), това ако тръбата е потопена до дъното, а ако е до повърхноста всичко това е излишно.
Когато спре тока и помпата спре да качва вода обратно в аквариума, нивото ще спадне и ще стигне до дупката , налягането в тръбата ще се промени и край на самотека :wink:
По-сериозния проблем , който не мога да разреша за себе си е , ако се запуши тази тръба , тогава помпата ще вкара в аквариума и водата от филтъра, ще остане на сухо и най-вероятно ще изгори.

NikolaV

Цитат на: "etg"...По-сериозния проблем , който не мога да разреша за себе си е , ако се запуши тази тръба , тогава помпата ще вкара в аквариума и водата от филтъра, ще остане на сухо и най-вероятно ще изгори.
Така кажи бе! Ще намерим решение. :-)
Бях попадал в интернет на нещо като самоделна системка на принципа на казанчетата за тоалетна за спиране на водата ако падне под определено ниво. Може към тая с-ма да се върже по някакъв начин прекъсвач за помпата.
Само да не си разглобиш кенефа сега! Свърши си първо работата и тогава!  :twisted:  :P  :wink:

discus

Немога точно да разбера кое не ви е ясно, но ето това което аз знам по въпроса. http://www.csd.net/~cgadd/aqua/wetdry.htm
тук е показана Wet/Dry система, но не е проблем вместо това долния съд да бъде многокамерен аквариум с различни пълнежи. За да няма притеснения за преливане и т.н. се ползва въпросния overflow box който е съобразен с обема на съда където е филтриращият материал ,т.е. да е толкова под повърхноста че обема който се получава да може да напълни долния съд с филтриращите материали но не и да го препълни, мисля че всеки може да го сметне това.При евентуално спиране на тока водата се стича във долния съд и готово. когато тока си дойде помпата започва да качва отново и постепенно от аквариума отново се стича вода към филтъра.Практически е невъзможно да се запуши overflow box стига умишлено някой да не е решил да го направи. Ако нещо не съм обяснил ясно питайте ще помагам с каквото мога :lol:

penchod

Схванах системата накрая...

tishovsx

Аз пък не мога да разбера тази система по добра ли е от един канистър, че се пънете чак с многокамерни аквариуми  :?:  :roll:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

35406

Публикации: 14
Прегледи: 8253

21926

Публикации: 11
Прегледи: 7661

7586

Публикации: 5
Прегледи: 4454

10396