• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 23:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Недостиг на кислород?

Започната от ogi, 06.08.2009 21:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ogi

Здравейте,
От няколко дена наблюдавам странна промяна в поведението на един хипостомус: в интервал от няколко минути, рязко се стрелка към повърхността на водата, все едно си поема въздух. А пък знам, че видовете от това семейство могат да карат известно време и на атмосферен кислород и си мисля да не би да страда от липса на кислород във водата, а каква друга може да е причината, нямам идея?!

P.S. Забелязвам, че и другите риби в аквариума дишат по-учестено, но не ми се вярва това да е от намалено съдържание на О (въпреки температурата от 28-29 градуса), тъй като аквариума е голям и има постоянна циркулация на водата.

bigbeer

Оги, а други рибета има ли в 'танкот'?

ogi

Освен хипостомуса, имам още 4 астронотуса (един около 20 см и три малки на по 6-7 см), аквата е 370 литра

barabata

При липса на кислород всички риби се вдигат на повърхността и държанието им е като при хранене с люспи. Все едно ядат повърхностния слой вода, защото той е най-обогатен с кислород.

По скоро търси връзка с привичките на даден вид риби - кога и при какви условия ( ухажване , мръстене, ...) се държи по този начин.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

ogi

Добре де, ама за етимологията (нали така се пишеше:)) на хипостомусите не пише почти нищо, и все пак животното диша учестено въпреки че не е  на повърхността, питам се дали не става дума за метили по хрилете или  се дължи на това че му е "горещо" поради по-високите летни температури ( в момента водата е почти 29 градуса).

Similar topics (1)

8710

Публикации: 17
Прегледи: 13544