• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 22:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

wwladoo

Който   редовно  се  грижи  както  трябва  за  аквата  ---редовна  подмяна  на   част  от  водата   със  сифониране---качествена  техника  и   т.н.както   пише   в  дебелите  книги     и   екосистемата    е  стабилна   този  момент  с   пълното  рестартиране  ........ ;-) :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

NO CARRIER

Когато имаш добре залесен аквариум, не можеш да му сифонираш дъното.

Още повече, че както неведнъж се споменава, за растителен аквариум често се ползват хранителни субстрати и там сифонирането е направо забранено.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

wwladoo

Моите   аква  са  джунгли   ---и   пак   си  сифонирам   внимателно   и   обирам   с   по  тънко   маркуче   гнусотиите---не  говоря   за  стандартния   сифон   него   го   ползвам   в   аквата  за  подрастващи   които   са  по   слабо   залесени   и  там   повечко   мръсотия   се  събира   от   по   честото   хранене!!Какво  ги  правите  тези  растения (изключвам   някои   по  специфични   видове  които  си  искат  своето---торене---СО2   и  т.  н.)   като  чета   едно  торене  едни  чудесии----имам   над   40  вида  растения в    аквата  растат  си  прекрасно  ---джунгли  ми  са  аквата  --светене   8-9  ч   почти  нямам  брада   само  по  някои  плаващи   по  стари  растения   от  време  на  време  се   появява!!!Винаги  съм  гледал  така  растенията   през  годините   ---само  при  стартиране  на  нов  аква  в  началото   първите   20 ---30дни    слагам  по  малко  течен  тор  докато  тръгнат  и  това  е  после  всичко   е  о  кей!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

igenov

ЦитатЦитат на wwladoo:
само  при  стартиране  на  нов  аква  в  началото   първите   20  дни   слагам  по  малко  течен  тор  докато  тръгнат  и  това  е  после  всичко   е  о  кей!!!!

Специалистите казват, че това е абсолютно грешно. Тор, особено течен се слага само, когато растенията са тръгнали да растат.

wwladoo

Добре   съгласен  съм   с  теб   колега  не  съм  специалист  по  растенията   но   не  съм  и  толкова  бос  като   засадя   растенията веднага  да  почна  да  слагам  течен   тор   ---изчаквам   да  почнат  да  дават  листа  ---бързорастящите     до     няколко   дни   и    тогава ----ела  да  ми  видиш  растенията  са  супер    почти  няма  растение  да  не  върви  и  да  не  ми  радва  окото  ---нямам  загубено    така  че   ако   реша   да  правя  чисто  растителен  аква  без  риби  в  него  или   производство   на  растения :-) :-) ---да  ще  трябва  да  подхранвам  и   СО2  и   както  си  му  е  реда   но  като  е  добра  микросредата  има    ли  смисъл....    те   си  го  взимат   всичко   необходимо   от   грунда---и  като   има  подходяща   светлина   ----пак   повтарям   това   не  се  отнася   за   всички   растения  ---има    видове   които   не  могат   да  виреят   без   екстрите!!!!Говоря   за   моя   случай     над   40   вида     ми  са  достатъчни   засега----ако  искаш    мога   и  да  ги  изброя!!!!!Познавам   и  доста  други   колеги  не  използват  химии  и  растенията  им  вървят  супер!!! :-)    и    *DRINK*

onyxman

В събота ще се местя и естествено аквариума с мен.
Мисля да източа водата от аквариума в туби, да оставя на дъното малко (около 2-3 пръста вода ) защото има много растения и рибите да ги набутам в тубите. Разстоянието не е голямо ( максимум 1 км.). Аквариума е 60 л. Притеснява ме единствено дъното на аквариума дали ще удържи около 3 см грунд с растенията и 2 пръста вода. Не ми се иска да вадя всичко защото иначе ще е голяма мъка после докато всичко върна по местата.  *dontknow*

wwladoo

Аз  мисля  че  няма  проблем  ---само  внимавай  да  не  чукнеш   някой  ъгъл  което  често  се  случва  при  местене---и   ако  имаш   по  големи  камъни  ги   извади  да  не  спукат  аквата   или  растения  да  начупят---за  растенията  важи  и  ако  имаш   корен  го  извади!!!!!Успех  с   местенето   градски!!!! *DRINK*

igenov

За да не се притесняваш, намери една плоскост от ПДЧ с размер горе-доло колкото дъното. Приплъзни внимателно аквариума върху нея и го носи заедно с плоскостта. Естествено ще ти трябват помощници.

zLoStAr40

А най-добре махай всичко защото това не е малко напрежение върху дъното и ако стане авария после хем нов аквариум хем всичко на ново :)
Всеки гиол да си знае жабките :P :) https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg398.imageshack.us%2Fimg398%2F5846%2Fdsc03267pe9.th.jpg&hash=e1003730577cccf9b91604c62e4c135ffedc1904

wwladoo

Много  е  добра  идеята  на  колегата  от  Плевен  ----стига    бе  аквата  е  60л    да  не  е!!!!С  един   приятел  и  толкоз    носил   съм  сам   300-400м   и  до   петия  етаж   без  асансьор  аква  200л  с   10мм   стъкло  и  разпънки  вътре---разказаха  ми  се  игрите!!!!!

onyxman

Аз за плоскост се сетих и аз, но като нямам  *MODERATOR* За това питам дали да рискувам. Стъклото е 6 мм с размер на дъното 60х30 см. Дано стане, че....нов аквариум... *CRAZY*

wwladoo

6   мм   за  шестдесет   литра   нищо  му  няма   носи  спокойно----стар  ли  е  много  в  смисъл  доста  отдавна  лепен---намери  плоскост  за  всеки  случай!!!!!

onyxman

Лепен е преди 1 година. Абе ще става каквото ще става в събота  *CRAZY*

wwladoo

*offtopic    А  не  се  притеснявай  аквариуми  много  по  маг. :-)

BOJO

Цитат на: onyxman - 08.07.2009 14:24
Лепен е преди 1 година. Абе ще става каквото ще става в събота  *CRAZY*

Сложи го на една равна дъска. После го мъкни насам натам. Като гледам литража , мисля и вратичка от шкаф ще ти е достатъчна . 

Similar topics (5)

37191

Публикации: 11
Прегледи: 7801

5747

Публикации: 13
Прегледи: 7321

32275

Публикации: 3
Прегледи: 4109

43122

Публикации: 17