• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.07.2025 02:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

аномалия при гупите

Започната от megan_821, 04.07.2009 23:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

megan_821

здравеите - искам да споделя нещо а и да потьрся савет гледам живородки(гупи.хелери.лири и др.( но от едно иэвесно време эабеляэвам че  гупите ми една по една эапочват да получават някакви деформации(по точно се иэкривяват(( и после умиат;не энам дали проблема е от начина по които ги гледам но мисля че сам им саэдала добра среда от това което чета вав форума но ако някои энае нещо по вапроса ще сам благодарна на някакав отговор

Деян

Мисля си че е на генетична основа.

wwladoo

Предполагам  че  не  правиш   някаква   селекция!!!Откога   ги   имаш  ---време!Взимала   ли  си  скоро  нови   м.  и  ж. от   друго   място не  от  същото   откъдето  си  ги  взела  първоначално---  или  си   размножаваш   само  твоите    от   поколенията .  Възможно   е  и  от  местото  откъдето  си  ги  взела   да  са  размножавани   доста  време  без  тъй   нареченото  опресняване  на  кръвта  т.  е.  дълго  време  рибки  с  близко  родствени  връзки  чифтосвани---получава  се    на  генетична   основа!!!!Т.  н.  изкривяване  се  получава  от  това  при  гупите   при  данио  зебра  също  съм  наблюдавал  а  и  при  др.  видове. :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

megan_821

ами эанимавам се от няколко месеца сас рибки но си ги копувам от раэлични места последната която се иэкриви беше веднага след като роди и ми се струва че не се чувстват добре вав аквариума лениви са и сякаш опашкити им са свити просто се чудя какво да ги правя

wwladoo

05.07.2009 01:26 #4 Last Edit: 05.07.2009 01:27 by wwladoo
В  какъв  съд  ги  гледаш   колко  литра---опиши   условията   при  които  ги  гледаш--сменяш  ли  често  част  от  водата  -- параметри  следиш  ли  РН--твърдост  на  водата  --залесен  ли  е  аквата--брой  рибки!!!! :-)     В   последно  време   гупите  са  станали  много  капризни---много  риба  има  от  внос!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

megan_821

05.07.2009 21:06 #5 Last Edit: 05.07.2009 21:26 by megan_821
 ами гледам ги вав аквариум  160 литра подьржам температура 24-26 градуса водата я сменям веднаж седмично по 20 процента не сам мерила до сега рн-твардост на водата ;залесен е сас лимон и имам 20 броя рибки това на снимката е моят аквариум

wwladoo

Хубаво   е  още  растения  бързорастящи   да  сложиш   ----прясна   вода  ли  сменяш  от  чешмата  ---или  престояла  хубаво   е  да  си  видиш   РН   и  твърдост  да  замериш   ---рибките  са  малко  не  е  пренаселен  ---с  какво  ги  храниш!!!!

megan_821

05.07.2009 23:10 #7 Last Edit: 06.07.2009 01:32 by megan_821
 ами да слагам вода от чешмата но и добавям sera-aguatan и ги храня пак сас sera- vipan не знам обаче трябва ли да добавям и друг препарат вав водата даи ми савет

wwladoo

06.07.2009 00:18 #8 Last Edit: 06.07.2009 02:26 by wwladoo
По  принцип  съм  от  старата  генерация над  30г  от   1970г.  с  малки  прекъсвания и  го  правя  по  стария  начин  смяна  с  престояла  вода  ----аерирана  за  хлора    --Ако  нямам  престояла  и  трябва  спешно  да  сменя  --лека  преварка!!!!Пробвай  и  ти  по стария  начин  сменяй  така  в  последно  време  гупите  са  станали  много  капризни  ---те  винаги  са  били  податливи  на  болести  но  с  тези  вносове  напоследък  голям  мор  и  аз  имам  загуби  --при  почти  идеални  условия---правя  селекция  на  гупи  казвам  го  от  опит  ----и  пак  казвам  провери  си  параметрите   на   водата!!!!!!Успех!!!!!  :-)

megan_821

благодаря ти ще опитам

wwladoo

Провери  параметрите   РН  и   твърдост    и  коментирай ---няма  начин   зная  че  е свързано  с  разходи за  тестове  но  при  такъв   мор  се  мъча  да  видяа  какво  става  в  твоя  аква!!!!!! :-)