• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

24.06.2025 22:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Избори 2009

Започната от Raven, 30.06.2009 14:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

valnata

О Извинете господа повече няма да изказвам мнение по този въпрос.....Ти няма какво да ми казваш.Нищо не насаждам аз то си е насадено с времето от тия които ти сега защитаваш.Просто казах една истина както искате така ме разбирайте.Повече не искам да пиша по тая тема.Това е българина те го тъпчат той се радва и развява знаменца.КРАЙ С ПОЛИТИКАТА ИЗВИНЕТЕ АКО СЪМ ОБИДИЛ НЯКОЙ :-)
: 01.07.2009г 00:12ч
*DRINK*

Raven

01.07.2009 02:35 #16 Last Edit: 01.07.2009 02:40 by Raven
Темата е за гласуване по принцип ,а не конкретно,моля въздържайте се от политически агитации и пристрастия!
А етническата и верска нетърпимост никога не се е толерирала в този форум- нека се държим цивилизовано.

.................................
Не знам дали има смисъл да пиша това което ще  напиша,но понеже на мен темата ми е интересна може да нахвърлям накратко .

Става въпрос за избирателната система на България,доколкото разбирам на повечето хора не е ясна и ще се опитам да я обясня накратко.

До преди два месеца имахме така наречената пропорционална система,след това спешно и по  се вкара мажоритарен елемент и се получи смесена система.

При пропорционалната система се използват  методите на делителите и на квотите /Д`Ондт и Хеър/ така че да бъдат най точно разпределени гласовете според депутатските мандати.
Тоест всеки депутат да "тежи " еднакво като брой получени гласове с които е избран ,в съответствие с общият брой на гласоподаватели от неговият многомандатен район.
Чисто математическо процентно пропорционално правило.

Счита се че тази система е най справедлива защото най точно отразява изборът на отделните хора- всеки получава представител в парламента.
Проблемът при нея беше че партийните листи бяха от така нареченият "твърд тип" - партиите ги редяха по свое усмотрение и избирателят нямаше право да променя редът на кандидатите,гласуваше се анблок с цялата партийна бюлетина независимо дали ни харесваше подредбата на кандидатите.

Изход от тази система беше вкарването на преференциален елемент,тоест възможност за преподреждане на кандидатите което по същество е и мажоритарно изначален елемент- но това щеше да усложни и оскъпи системата а и щеше да вкара допълнително объркване.

Другата известна система е мажоритарната,по известна още като системата ППП /Първият Печели Поста/.
Мажоритарната система е най древната,още в пещерите хората от племето са избирали на якия главундер за вожд- това е чистият мажоритарен вот.

Системата както виждаме обаче е дълбоко несправедлива защото в идеалният случай водачът печели 50% от вота а останалите 50% не са представени.
Още древните римляни са осъзнали това и са създали смесена система- Сенат + народни Трибуни пряко избирани от народа.

Друг огромен минус на мажоритарната система е че няма пропорционално съответствие между гласове и мандати- за това партия която спечели на първоначалният кръг 30% може да получи абсолютно парламентарно мнозинство- такива са случаите от Канада /1993 г./ , Н.Зенландия и Франция.

При всяко положение при чисто мажоритарна система 50% от избирателите не са парламентарно представени а това е в разрез с демокрацията по принцип.

Плюс на мажоритарната система е че победилият винаги сформира парламентарно мнозинство и излъчва стабилно правителство.При пропорционална система обикновенно рядко се печели пълно мнозинство и се налага създаване на коалиции ,коета пък прави нестабилно правителство.

И разбира се ореолът на мажоритарният кандидат- най популярната част от мажоритарният избор- избираме кандидатури и личности а не партийни парашутисти.
За съжаление мажоритарните кандидати винаги се оказват партийно подкрепени- почти изключение са избраните независими кандидати.

Още един плюс- при мажоритарни системи неизбежно се стига до двупартиен модел- като двете политически представени партии обикновенно се редуват- това е много важно за една икономика- да се редуват лявоориентирано социално управление с дясно ориентирано! И двете управления са много важни и развиват икономиката и държавата в различни но еднакво важни аспекти.

И така ,като израз на чист популизъм и още няколко съвсем нечисти сметкаджийски интереси преи два месеца бе приет смесен пропорционално мажоритарен модел.
Днес вече дори и инициаторите на този модел признаватче е провал,но това е системата по която ще гласуваме и по която ще изберем управляващите си.

Каква е идеята и схемата на настоящата избирателна система:

В момента имаме смесена избирателна система- 31 народни представители или 13% от бъдещият парламен ще са мажоритарно избрани в 31 мажоритарни района.

За съжаление системата бе приета набързо и в последният момент и понася основният минус на мажоритарният избор- неправилното райониране на изборните райони,това прави системата порочна тъй като не разпределя равномерно "тежеста " на всеки депутат като брой гласове.
При това положение един мажоритарен депутат в малките населени места се избира с 10 000 гласа а в големите с 100 000.

Съвсем естествено това облагодетелства партийите които са традиционно добре представени в селата и малките населени места,или двете партии с твърд електорат,и е в ущърб на партийте коита со  добре представени в големите и средни градове и които имат периферен електорат.

Лично мое мнение е че тази система и прибързана,несъвършена ,недообмислена и несправедлива,но който плаща - той поръчва музиката.

В политологията има една максима- Няма съвършена избирателна система,има най малко несъвършенна такава.

Според мен най малкото зло е пропорционална система с преференциален елемент и отворени листи.

При нея се гласува пропорционално ,но избирателят има право да променя редът на кандидатите в партийната бюлетина а същевременно има и преференциални кандидати,което е вид мажоритарен елемент ,но с много по справедливо разпределение на парламентарното представителство.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

ceco

Гласувайте хора !!!!!!!!!!!!!!!!!
Защото:
Izbori 2008: Posle ebenje nema kaenje!

elblanko

Цитат на: ceco - 01.07.2009 09:05
Гласувайте хора !!!!!!!!!!!!!!!!!
Защото:
Izbori 2008: Posle ebenje nema kaenje!
Дааа май не просто трябва да гласуваме, трябва да използваме и главата си като го правим. ;)
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

mejdupraznika

Цитат на: Divane - 30.06.2009 23:24
Не е баш така..когато не отидеш - гласът ти се разпределя за...САМОЦЕНЗУРА ;) , а като си пуснал недействителна бюлетина,просто не се брои  :-)
Диване като пуснеш недействителна бюлетина ДПС са с 1 глас напред.

sliven

Гласувайте!Заведете и децата(които имат).Ще дойде време,когато ще гласуваме-задължитено=с/у глоба.Ще гласувам Действително-отнася са за колегата, който чете грешно!Идеята беше хипотетична!Не съм съгласен ,че избират най-якият главундер за вожд.Според мен го избират за главен ловец и войн,а вожд:най-мъдрият(хитрец)Става въпрос за пещерни хора(все пак,аз имах подобна препратка от Деси)Което,ни най-малко ме обижда!Гласувайте,( за да можем достойно да псуваме.Извън форума)Бутайте и тези около вас! :karamse:Да не чакаме подарък,да отстояваме!Боби
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

denbosch

Аз,че няма да гласувам за мажоритарен кандидат няма,това е ясно...но някой може ли да ми обясни следното-ако на един мажоритарен кандидат са му необходими примерно 5 000 гласа за да влезе в парламента,а той получи 10 000 ,то какво става с тези 5000 гласа,които са над нормата ??? Защото си имам едни съмнения,че този частичен мажоритарен вот всъщност си е част от схемата на ...... за раздробяване на вота и преразпределението му към ......
Прави са колегите-най-важното е да се гласува,не може бъдещето ни да се определя от .............!
И мисля,че Divane е права - по-добре е да гласуваш с недействителна бюлетина,отколкото да не гласуваш-има хора,които са по-навътре в нещата,нека да споделят.
ГЛАСУВАЙТЕ И АГИТИРАЙТЕ ВСИЧКИ ДА ГЛАСУВАТ !!!
Не е вярно,че нищо не зависи от нас !

barabata

Аз искам бюлетина "Нито един от кандидатите". При гласуване с повече от 50% с тази бюлетина да се направи втори кръг в рамките на 1,5-2 месеца в който да не могат да участат кандидатите от предния кръг ....
Така е ясно че повечето хора на които се търси гласа не искат никой от участниците. Нали точно това се иска.

Като искат да е глас. Да е реален глас.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

miTko

Да гласуваш с недействителна бюлетина изисква същото време и усилие като с действителна, ако не и повече.  *dontknow* Като влизате, гласувайте поне за някой д...а! Нали поне ви е ясно за кои не трябва да гласувате?  *bg*
Разни мои АКВАРИУМИ 

stanko

За бога братя ГЛАСУВАИ ТЕ !!!!!
Щом хората вън от страната намират време и сили да гласуват ,защо да не го направят и в България. Лично аз с приятели ще пътуваме 45 мили за да отида да гласувам/след 4 юли, вместо да се наспя като хората след празника/ при положение че не се вижда скорощно завръщане в страната дори на екскурзия.
Всеки народ сам заслужава правителството което си избере.

Raven

Който иска гласува без значение трудностите- аз например ще бъда отпуска по време на изборите и за това си извадих удостоверение за гласуване на друго място,така че вместо в Банишора ще гласувам в Ахтопол. *DRINK*

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Мишо

03.07.2009 15:31 #26 Last Edit: 03.07.2009 19:53 by Мишо
Цитат на: Divane - 30.06.2009 23:24
Не е баш така..когато не отидеш - гласът ти се разпределя за...САМОЦЕНЗУРА ;) , а като си пуснал недействителна бюлетина,просто не се брои  :-)

Не е точно така защото не става въпрос дали се брои или не.
Ако не гласуваш или пуснеш недействителен глас(бюленита), това не води до ефект върху изборния резултат защото  партиите, които минават 4%  си разпределят всички мандати при пропорционалния вот и естествено повече места печелят по-големите.
---------------------

Тук сте повечето млади хора - вижте как живеете сега и мислете за бъдещето си тук в нашата Родина !

За това ГЛАСУВАЙТЕ !

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

Letniq

аз се връщам специално до стара загора за изборите :) Майка ми, сестра ми и баща ми на въженце и към урните :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2ef81nt.jpg&hash=6d76663768d5b373c656281a5610d1ce67cb3b5f

denbosch

И ние ще шофираме 250 км само и само за да може и балдъзата да гласува-досега винаги е пропускала,но този път се е надъхала здраво.Няма да и кършим хатъра,я !

Гласувайте и агитирайте всички да гласуват !!!

Просто гласувайте,никой не иска от вас да правите въстания или митинги-за да се чуе вашия глас,трябва да го заявите ясно и категорично.Какво по-удобно време и място от това ?!

slayerp5

Цитат на: barabata - 02.07.2009 13:47
Аз искам бюлетина "Нито един от кандидатите". При гласуване с повече от 50% с тази бюлетина да се направи втори кръг в рамките на 1,5-2 месеца в който да не могат да участат кандидатите от предния кръг ....
Така е ясно че повечето хора на които се търси гласа не искат никой от участниците. Нали точно това се иска.

Като искат да е глас. Да е реален глас.

ето това е истината  *DRINK*

Similar topics (5)

19614

Публикации: 10
Прегледи: 5049

22319

Публикации: 11
Прегледи: 4178

14304

Публикации: 4
Прегледи: 2822