• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Криптокорина с хайвер

Започната от Radinka, 25.06.2009 11:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Radinka

Дадоха ми гиганска криптокорина,но проблема е че по листата и има хайвер на кафевите охлюви а аз не желая от тях.Как да отстраня хайвера за да съм сигурна че няма да се излюпи някое охлювче?
златарник,скаридарник и жабарник

zambo

Правиш блед разтвор на калиев перманганат и топиш растението за 5-10 минути .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Radinka

kapacitet

Цитатпо листата и има хайвер на кафевите охлюви а аз не желая от тях

А, защо не желаеш от тях. Просто ми стана любопитно каква конкретно е причината.  *privet*

mejdupraznika

Явно не си виждал аквариум бъкан от тия и да не можеш да се отървеш от тях без Боция или рестарт.  :buff: :buff:

kapacitet

ЦитатЯвно не си виждал аквариум бъкан от тия и да не можеш да се отървеш от тях без Боция или рестарт.  

Не, чак такова положение не съм виждал, но съм имал момент когато се молих поне едно от тях да се появи. Те са част от естествената филтрация на аквариума и не виждам причина да се предпазва човек от тях. При мен в момента има едни мънички леко сивкави охлювчета с леко издължена форма на които хайвера изглежда по абсолютно същия начин. Та тези охлювчета стоят заровени в грунда или папат загниващите листа и всякакви останки от храна. Затова ми е любопитно защо Radinka иска да премахне хайвера.  *privet*

P.S. Добавям и снимчица на охли и братчето му как папат останките от обяда на рибоците.  :-)

ico

Цитат на: mejdupraznika - 25.06.2009 16:39
Явно не си виждал аквариум бъкан от тия и да не можеш да се отървеш от тях без Боция или рестарт.  :buff: :buff:
Никога не съм опитвал, да ги чистя. Но сега ще ми трябват няколко минути, ако искам да преброя поне три охлюва. Обират гниещите боклуци и ползата от тях е ясна. В балансиран аквариум без излишъци на храна, няма как да расте популацията от охлюви.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

Мишо

Цитат на: kapacitet - 25.06.2009 16:54
При мен в момента има едни мънички леко сивкави охлювчета с леко издължена форма на които хайвера изглежда по абсолютно същия начин. Та тези охлювчета стоят заровени в грунда или папат загниващите листа и всякакви останки от храна. Затова ми е любопитно защо Radinka иска да премахне хайвера.
Ако става дума за меланиите, те са живораждащи. Полезни са за циркулацията в грунда и са относителен показател за качеството на водата в аквариума.

mejdupraznika

Не става на въпрос за меланиите, а за планорбисите. Аз имах Хиляди от тях  :duvar: :duvar:

kapacitet

ЦитатАко става дума за меланиите, те са живораждащи.

Мишо, това което е при мен май не е мелания, но не е и "стандартен" планорбис. Не знам какво е, но най- старателно ги връщам в аквариума след всяко сифониране или засмукан случайно. Снимал съм го в по- горния пост. :-)

Radinka

от където взех растението аквариума е пълен с тези гадинки, а е стартиран само преди няколко  месеца.Гледам си ампуларии и неретини и нежелая други.То в аквариума имаше повече от тези охлюви от колкото грунд.Хората са купували някакво лекарство против охлюви и пак имало оцелели.За планорбисите гожоря но и меланиите не ги харесвам.Въпрос на избор  *THUMBS UP*

zLoStAr40

Тия гадини планобирсите са ужасна напаст почнат ли се няма спиране ама на мене пък много ми харесват, защото са големи боклукджии , всичко обират като прахосмукачки са. Апък почнат ли много да се въдят при всяко бъркане намачквам колкото хвана и рибите ги дооправят така хем няма много хем да си вършат работата там ;) пък и не пречат  :-) *bg*
Всеки гиол да си знае жабките :P :)

wwladoo

Цитат на: kapacitet - 25.06.2009 16:54
Не, чак такова положение не съм виждал, но съм имал момент когато се молих поне едно от тях да се появи. Те са част от естествената филтрация на аквариума и не виждам причина да се предпазва човек от тях. При мен в момента има едни мънички леко сивкави охлювчета с леко издължена форма на които хайвера изглежда по абсолютно същия начин. Та тези охлювчета стоят заровени в грунда или папат загниващите листа и всякакви останки от храна. Затова ми е любопитно защо Radinka иска да премахне хайвера.  *privet*

P.S. Добавям и снимчица на охли и братчето му как папат останките от обяда на рибоците.  :-)

Колегата  което  го  е  показал   на  снимката  е  малък  блатен  охлюв  а  не  планорбис  и  се  среща  в  блатата  в  България  и  носи  много  зарази  --опасен  е  когато  се  привнася  в  диво  състояние   в  аквата!!!!!                                                             Radinka       има  препарат   на   Сера  против  охлюви  --    Sera  snail   ex  ---   само  че  не  се  понася  от  някои   дънни  риби  --сомчета    както  и  от  барбуси  когато  се  ползва  в  аквариум  с  рибки  !Има  инструкция  !!!В    твоя  случай  растенията   се   обработват  в  отделен  съд  !!!Цената  е  около   8-9  лв  !!!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

sliven

Радинке,Моме Убава,мачкай на ред с пръсти и давай на принцеси,жаба(колкото си спомням),ако не желаеш,лови и мятай!Опитай вечер с примамка(късче варено месо,вързано с конец или в кепче)малко ще е сложно,защото имаш други охлюви.Ще сортираш сутрин.Бачкай,дебни,лови!!!
Едно е да искаш,Второ е да можеш,а пък,Трето и Четвърто е да го направиш-"Мъжки времена"от Николай Хайтов

kapacitet

ЦитатКолегата  което  го  е  показал   на  снимката  е  малък  блатен  охлюв

Още утре ще пиша на tropica, че по растенията им има блатни охлюви.  *ROFL* Всичките ми растения до едно са от тях.
А не ти ли прилича повече на това http://de.wikipedia.org/wiki/Physa_(Gattung)

Similar topics (5)

24200

Отговори: 7
Прегледи: 5191

15800

Отговори: 3
Прегледи: 3772

27526

Отговори: 7
Прегледи: 4906

3558

Отговори: 1