• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

23.07.2025 04:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Барбус плува некоординирано

Започната от refer, 05.06.2009 22:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

refer

Женски е на около 3 месеца. Като гледам май ще трябва да спра чернодробната храна, въпреки че всички други риби ядат от нея (включително и мъжкият барбус) и изглеждат перфектно. Самата ми проблемна рибка плува с корема (може да се каже, че е под 45 градусов ъгъл) нагоре и се мята доста мъчително в аквариума   През живота си е  яла жива храна, сера випан, чернодробна, храна за дискуси и разни смески на сера пак тип витаминозни. Прави ми впечатление, че й става лошо, ако може така да се каже, главно след като се наяде и ако много се стресне. Иначе плува малко некоординирано, но все пак с корема надолу. Мъжлето пък расте и хубавее. Единствиният му недъг е, че не е огнено ами почти златно, но това вече го преживях.Нови риби в аквариума не съм вкарвала. Разположили са се сладурите в 100 литра с умерена бройка съседи - 11 неонки, 2 скаларии, 3 САЕ -та и 2 анциструса. Растенията ми са естесвени.Видимо външно барбусът изглежда добре - малко е слаб според мен за лакомията си, но иначе няма никакви петна и рани....  *dontknow*
PS: пускам темата тук, защото в другата вероятността някой да я прочете е по - малка..  :-[

validol

Слагаш я в един буркан и утре е караш на ветеринар, обаче ще гледаш да е и психотерапевт. Ще я погледне рибата на ехограф за чревни проблеми и после ще я консултира за страховата невроза. Най много да и даде малко активен въглен за освобождаване на газовете.   :-D

refer

NO CARRIER

Спираш чернодробната храна. Един или два дни в седмицата им даваш почивка от храненето. Ако нямаш много растения, сменяш вода поне веднъж на седмица или на 10 дни, по 1/3 от обема.
Болната рибка не знам дали ще се оправи, но поне другите ще предпазиш.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

refer

Растения имам доста, но аз пак ще си сменя водата с 1/3 - само да спра цъфтежа. Чернодробната я спирам, благодаря много!  :-)

refer

Само да кажа, че този барбус се оказа доста издържлив. Вече втора седмица се мъчи в същото положение - яде си, но само когато е в общия аквариум - като го отделя се депресира. До днес си седеше при другите, но забелязах, че на едната му перка се появява червена издутина, която ми прилича на раничка.... Имам 2 филтъра в аквариума и това доста пречи на рибката да плува - водата я завърта и се получава доста неприятно. Може да обитава само дънния слой. Та реших, че може да си е пренатоварила перката и я отделих в аквариум без помпичка, сложих малко сол и я оставих на спокойствие. Не знам дали да се радвам, че е жива или не- бая се мъчи, ако до 3-4 дена не забележа развитие по случая, мисля да я пратя обратно в големия аквариум - поне да е с мъжа си и да се радва на последните си дни....(имам чувството, че са по-социални рибки и от неонките)
Дано да се оправи.

validol

Мислил ли си за решението на евтаназия ?

refer

Аааа, не! Това го изключвам като вариант. Природата си знае работата. Ако не може да живее по този начин - ще го удари някъде, където ще е фатално.Щом засега се справя, значи има шанс. Днес я разгледах отново - имам чувството, че раната е почнала да се затваря - може би наистина си е претоварила перката. 40% от времето в аквариума си плува като нормална рибка. Когато процентите намалеят на 15 - тогава може и да се замисля за предложението ти, но иначе - не.
btw  Аз съм момиче.  O:-)

rookie_gyn

Ако прави и странни лупинги и след всичко описано дотук - заболяването ми прилича на микоспороза. Изходът е фатален. Засяга централната нервна система и това води до това некоординирано плуване. Някои мислят, че заболяването е заразно, но според мен не е. Проявява се при нарушаване на условията на живот на рибките. Това е моето скромно мнение.

refer

Лупинг е най- точното определение за въртеливото движение на рибката. Явно е микоспороза. Ще прочета повече за заболяването, благодаря! Ще продължавам да информирам.

refer

Ние още водим нещастното си съществувание. Лупингите може би намаляха, а може би аз свикнах с тях. Май ще си останем така до края на живота ни.

Similar topics (5)

3664

Публикации: 3
Прегледи: 3858

45187

Започната от manyg

Публикации: 2
Прегледи: 3402

20824

Публикации: 14
Прегледи: 10177

11857