• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 19:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Лекарства

Започната от ivailo7406, 09.05.2009 20:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivailo7406

Има ли във форума, фармацевти и лекари, или по точно компетентни хора, които да ме светнат старите лекарства като биомицин, тетрациклин, хинин, Левомицетин, Хризеофлавин, Неомицин, Линкомицин, Оксациклин, Геомицин, Олеандомицин, Грамицидин/може някои от тях още да се намират, но аз така и не открих нито едно/ и всички други които са използвани в акваристиката за лечение на вътрешни паразити по рибките, с какви да ги заместим, защото повечето са излезли от употреба
    П.П. Пускам е тази тема защото по форума много често чувам репликата че не си заслужава да хвърляш пари да лекуваш рибка, която струва "левче", обаче за мен не е така, предполагам и повече от вас- рибките който имам и съм имал са ми скъпи и много ме боли когато ги гледам да боледуват и не мога да им помогна. За мен всички патентовани лекарства продавани в магазините, били на която и да фирма, са за външни паразити и не помагат за вътрешни, това е моето лично мнение. Нека някой да сподели ако е успял да се пребори с някаква вътрешна болест да го сподели тук, ако разрешат модераторите

onyxman

Колега аз съм ветеринарен лекар, и мога да ти кажа, че половината от изброените препарати все още се използва във ветеринарната медицина.Ако ти трябва някой подобен препарат можеш спокойно да потърсиш при някой колега ветеринарен лекар. *privet*

ivailo7406

благодаря ти само ако може да пишеш кои лекарства мога да търся, аз по принцип се бях насочил, към бицилина, който е използван за много болести, хинина също,
Последно се опитах да лекувам болна рибка със доксациклин, който според един приятел фармацефт, бил заместител на бицилина само че четири пъти по силен, но не се получи добър резултат, просто не знам дали случих с подходящия антибиотик и доза, но е хубаво ако не ти представлява трудност да напишеш кои мога да намеря във вет. аптеки, Благодаря ти предварително. Нека по този начин се опитаме да помогнем на много колеги, които по една или друга причина са им са разболяли рибките, или са ги купили така, без да знаят, сещате се за какво говоря-
П.П Няма как да разбера кои от тях в коя аптека да търся тези също Оксолин или Ремантадин, Циклосерин, Пасомицин, Стрептосалузид. *thanks

onyxman

Всичко зависи от заболяването.Не може да се каже кой е най-добрият антибиотик, защото не се знае какво е заболяването и какъв е причинителя.Всеки микроорганизъм си има определена чувствителност към различни препарати.Ако веднъж е бил ефикасен, следващия път може да не е.Надявам се ме разбираш какво имам предвид.
Предполагам по удобни ще са прахообразните антибиотици.Можеш спокойно да намериш Линкоспектин, Енрофлоксацин, Тилозин, Тетрациклин, Окситетрациклин, Олеандомицин, Гентамицин, Спирамицин-Метонидазол и други такива.
Пак казвам много е важно естеството на заболяването, дали въобще  се касае за бактериална инфекция (Антибиотиците действат САМО на бактерии), има много фактори с които трябва да се съобразиш.

ivailo7406

На мен това ми е ясно, за устойчивостта на бактериите, доксациклина и той е на прахче, но ето сега виждам какви други антибиотици мога да използвам  *THUMBS UP* Насочил съм се към гентамицина, той е с широко приложение
Цитат на: onyxman - 09.05.2009 21:57
Всичко зависи от заболяването.Не може да се каже кой е най-добрият антибиотик, защото не се знае какво е заболяването и какъв е причинителя.Всеки микроорганизъм си има определена чувствителност към различни препарати.Ако веднъж е бил ефикасен, следващия път може да не е.Надявам се ме разбираш какво имам предвид.
Предполагам по удобни ще са прахообразните антибиотици.Можеш спокойно да намериш Линкоспектин, Енрофлоксацин, Тилозин, Тетрациклин, Окситетрациклин, Олеандомицин, Гентамицин, Спирамицин-Метонидазол и други такива.
Пак казвам много е важно естеството на заболяването, дали въобще  се касае за бактериална инфекция (Антибиотиците действат САМО на бактерии), има много фактори с които трябва да се съобразиш.

onyxman

Като за начало можш да започнеш с Окситетрациклин.Той е най-широко използван и има широк спектър на действие.
Сега се сетих, можеш а ползваш и амоксицилин.Има и сулфонамиди на таблетки - Трисулфон ( на  Актавис),  можеш да направиш комбинация с Окситетрациклин. В краен случай можеш да ползваш Енрофлоксацин.
За дозировка за риби не ме питай. *ROFL*  *DRINK*

ivailo7406

извинявам се за глупавия въпрос но в каква аптека да ги търся, защото не са ми познати
Цитат на: onyxman - 09.05.2009 22:17
Като за начало можш да започнеш с Окситетрациклин.Той е най-широко използван и има широк спектър на действие.
Сега се сетих, можеш а ползваш и амоксицилин.Има и сулфонамиди на таблетки - Трисулфон ( на  Актавис),  можеш да направиш комбинация с Окситетрациклин. В краен случай можеш да ползваш Енрофлоксацин.
За дозировка за риби не ме питай. *ROFL*  *DRINK*

onyxman

Ветеринарна аптека или при някой ветеринарен лекар.  *DRINK*