• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

21.07.2025 20:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Деформация на пръстите при вълнисто папагалче

Започната от миа, 16.04.2009 23:14

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

миа

Ще започна по-отдалеч-днес имахме трудово и с моята приятелка забелязахме,че папагалчето,което живее там не стъпва на едното си краче.Пръстите са му деформирани и то постоянно си човърка крачето,като че ли го разтрива.Имаше много дълги нокти-изрязахме ги.Ходихме да питаме няколко човека(вкл. ветеринар) но не получихме отговор.Някой гледа ли вълнисти папагалчета и срещал ли се е с подобен проблем?Има ли лечение?Ще живее ли папагалчето?

Ей сега се сетих,че трябваше да поискаме риванол и да промием раничката. :-|

evgeni enduro

Цитат на: миа - 16.04.2009 23:14
Ще започна по-отдалеч-днес имахме трудово и с моята приятелка забелязахме,че папагалчето,което живее там не стъпва на едното си краче.Пръстите са му деформирани и то постоянно си човърка крачето,като че ли го разтрива.Имаше много дълги нокти-изрязахме ги.Ходихме да питаме няколко човека(вкл. ветеринар) но не получихме отговор.Някой гледа ли вълнисти папагалчета и срещал ли се е с подобен проблем?Има ли лечение?Ще живее ли папагалчето?

Ей сега се сетих,че трябваше да поискаме риванол и да промием раничката. :-|

Да не му е тънка кацалката /пръчката/. Когато папагалчето е кацнало на нея, ноктите му в никакъв случай не трябва да се допират едни в други.
Витамини дават ли му се?
Крачетата на люспи ли са или е само тази раничка на едното краче!?
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

exorsist

Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена

миа

Това с пръчката ми се струва най-веоятно,но на нея са отгледани и други папагали,които са нямали подобен проблем.Има си пръчица с налепени на нея витамини и то почти си я е очоплило.Крачетата му са съвсем нормални,само едното е леко отекло и с раничка.
: 16.04.2009г 20:08ч
Прегледах доста сайтове,намерих диагнозата,а лечение-не,което ме кара да мисля,че скоро ще отиде под борчето при приятелчето си... :'(

evgeni enduro

Цитат на: миа - 16.04.2009 23:46
Това с пръчката ми се струва най-веоятно,но на нея са отгледани и други папагали,които са нямали подобен проблем.Има си пръчица с налепени на нея витамини и то почти си я е очоплило.Крачетата му са съвсем нормални,само едното е леко отекло и с раничка.
: 16.04.2009г 20:08ч
Прегледах доста сайтове,намерих диагнозата,а лечение-не,което ме кара да мисля,че скоро ще отиде под борчето при приятелчето си... :'(

Ами доста вероятно е това да е проблемът. Няма значение, че само при него се е проявило.
Сменете кацалките с по-дебели и ако проблемът не премине потърсете помощ от ветеринар, който разбира и от други любимци освен кучета и котки!

Ще допълня колегата exorsist  с още един полезен сайт: http://forum.zoomania.org/viewforum.php?f=3
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

onyxman

Предполагам никой не му е давал витамини на това животинче.Вземете му едни мултивитамини (има специално за птици - папагалчета, канарчета и други), не са много скъпи и му ги давайте с водата.При липса на вит.В6 крачетата се завиват във форма на юмрук.Взимайте витамините и действайте  да не го изпуснете.......

миа

Цитат на: onyxman - 16.04.2009 23:54
Предполагам никой не му е давал витамини на това животинче.Вземете му едни мултивитамини (има специално за птици - папагалчета, канарчета и други), не са много скъпи и му ги давайте с водата.При липса на вит.В6 крачетата се завиват във форма на юмрук.Взимайте витамините и действайте  да не го изпуснете.......
Мерси много *thanks-утре ще тръчкам до зоомагазина,дано го спася.

HaIr4o

и аз имам една двойка и сега ми летят около главата,а единия е кацнал на лампата ми *YAHOO* според мен една вероятност е ако имаш "гащи" да се е закачило и да си осукало крачето или пък да се е разранило някак си...внимавай при рязането на ноктите да не прекъснеш вената *ROFL*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgbirds.com%2Fimages%2Fuserbar.jpg&hash=376d30a5c42be44b4d47f3bbe69e0b6d78975ca3

Лора

Цитат на: HaIr4o - 17.04.2009 01:17
и аз имам една двойка и сега ми летят около главата,а единия е кацнал на лампата ми *YAHOO* според мен една вероятност е ако имаш "гащи" да се е закачило и да си осукало крачето или пък да се е разранило някак си...внимавай при рязането на ноктите да не прекъснеш вената *ROFL*

А бе не те разбрах много, много. Но колегата onyxman е ветеринарен лекар и предполагам е хванал проблема.

И за какви "гащи" става въпрос. И аз имам гащи ама, като ги закача не ми се усуква крак.

Поправих се. :-[
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

onyxman

"Гащи" се нарича онова нещо което се слага под клетката за да не се разпиляват боклуци около нея.Птиците така си почистват, като размахат 2-3 пъти крила и всичко е около клетката, т.е. върху килима  *ROFL*

Едно уточнение, ако е възможно - предпочитам израза ветеринарен лекар, а не ветеринар.

Взимай витамините и не се притесявай, няма опастност да му стане нещо от тях.Те са безопастни когато се спазва дозата (пише я върху опаковката).

П.п.Според мен обаче може и да не е авитаминоза, защото би трябвало във случая да са изкривени и двата крака.По скоро се касае за деформация а крачето от дългите нокти и неправилната постановка на крайниците.Все пак витамините е хубаво да се дават периодично, независимо дали се наблюдава някакъ недостиг или не.

миа

Цитат на: onyxman - 17.04.2009 02:03
По скоро се касае за деформация а крачето от дългите нокти и неправилната постановка на крайниците
Значи тогава,че трябва да му се смени пръчката,нали?Ноктите му ги изрязахме не много навътре,точно за да не му засегнем нерва,но разбрахме,че не е от това.Днес ще му занеса витамините и ще го видя,може да се е оправило.

Dimitris

Mиа,аз имах канарче със същия проблем.Крачетата му се деформираха,а ноктите станаха доста големи и закривени.След като попитах канарджии се оказа,че това се получава от пластмасовите кацалки ,които си вървят в комплект с клетката.Трябва да се поставят дървени пръчки,за да може птичето да стъпва по-добре и да търка ноктите си в тях.Колкото до витамините,няма да сбъркаш ако му слагаш от време на време във водата.Не се притеснявай,всичко ще е ок  *THUMBS UP*

миа

Занесох му витамини вчера,но такива,които се слагат в храната.Наистина пръчиците на които стъпва са пластмасови.За съжаление няма да можем да се грижим за него,тъй като учителят го е дал на чистачките и те може би и храна няма да му дадат.Благодаря за отговорите все пак!

Лора

Защо не си го вземете? Помолете учителя, да ви помогне да си го върнете.
Такова желание да се грижите за животинките, нетрябва да се убива. :-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

миа

Приятелката ми (явно е луда колкото мен) гледа папагали от много години и щом разбрахме,че няма кой да му помогне решихме да го поискаме и тя да си го гледа,а ако оздравее да го върне.За съжаление не ни го дадоха.Чудя се дали да бъдем по-настоятелни и да убедим господина,че при себеподобни ще се чувства по-добре.След като умря мъжкото (по ирония на съдбата точно в къщичката за мътене на яйца) то е много подтиснато и самотно чирикаше преди да се разболее.След това спря...Дано оздравее и да му е добре при тях.

Similar topics (5)

55059

Започната от kiril_m

Публикации: 3
Прегледи: 3128

2247

Започната от vrp

Публикации: 8
Прегледи: 4309

40329

Публикации: 1
Прегледи: 1824