• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

10.07.2025 20:13

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

листa за "black water"

Започната от Borko7, 13.04.2009 17:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Borko7

13.04.2009 17:00 Last Edit: 13.04.2009 17:35 by Borko7
Някой имали опит с използването на листа за постигане на "черна вода".
Освен индийския бадаем разбрах, че подходящи са дъбови и букови листа. Аз съм си приготвил доста букови. Сварих ги и ги накиснах в един съд - получи се чудесен цвят. Листата ще изгниват, това е ясно, но доколко е опасно? подкиселяването на водата е желан ефект.

Въпросите ми са:
1. Колко често да се сменят - да се оставят да изгният до дръжка, само малко, или редовна периодична смяна - на 1,2,4 седмици?
2. Да се поставят във вфилтъра добра идея ли е?
3. Какво трябва да следя, евентуално за проблеми?
4. По колко листа да се слагат (ако изобщо има доза)

РР: Става дума за Варна - твърда вода.
     Аквариумите са 2 - 1х150л, и 1х50л.
     Ще има доста риби
     Има и скариди
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

panchopan

Ползвал съм дъбови.
За 780л съм слагал обем колкото футболна топка гъстота на листата както си е на клончето.
Имат ефект.
Не съм засякъл нежелани промени на параметрите на водата.
Не съм засякъл и осезаемо изменение на ph-то.

Препоръчвам редовна смяна не на време, а щом ги засечеш че почват да се разпрашават.
Ако ги оставиш да се разпрашават във водата ще се видиш във чудо с органика.
И с дребни плаващи частици.
Не ги вкарвай във филтъра - няма да можеш да го обслужваш нормално.
Във филтъра се слага торф (далеч по-траен е) в торбичка с фина филтрация след него.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

Borko7

panchopan, мерси за отговора. Вече бях решил, че съм глас в пустиня.
Тази редовна смяна на листата, преди да се разпаднат, горе-долу през какъв интервал от време се налагаше при теб?
За торф във филтъра и аз четох. Има ли значение какъв торф? И пак колко?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

panchopan

Торф си купи марков някакъв за аквариуми.
В никакъв случай не такъв за растения защото има торове в него!
Смяната на листата - различно - зависи само от началното състояние на листата.
Няма как да ти отговоря вярно.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.

Borko7

Ок, мерси.
Поне ме успокои, да не очаквам нещо страшно. Така че ще пробвам, като ще слагам листа постепенно. Да не им дойде изведнъж на рибите.

iek

Препоръчвам ти този торф: http://www.petshop1.com/prod.php?id=470, може да се използва и като подложка на грунда.

Borko7

14.04.2009 10:40 #6 Last Edit: 14.04.2009 10:55 by Borko7
За подложка на единия аквариум вече е късно. Но за малкия ще пробвам. И без това той ще е истински "black water".
Предполагам, че както и при почва или друг хранителен субстрат, трябва да е покрит от няколко см грунд.
Този торф колко време има ефект, сменя ли се? Тъй като, aко е под грунда, няма как да се сменя.

panchopan

Borko7

Забелязах, че цвета от листата намалява с времето, което ме учуди. Аз мислех, че колкото повече стоят, толкова повече ще оцветяват водата.
panchopan, и при теб ли е така?

Иво Катрафилов

Все пак имаш филтрация. Ако в системата имаш и активен въглен, цвета съвсем ще изчезне.

panchopan

Разбира се.
Затва листата се подменят.

Borko7

нямам въглен.
но много бързо взе да изсветлява. Нямаше и седмица. Аз мислех,че листата се сменят, за да не загният. Както и да е. Вече се научих :)

Krasi*

Ако искаш да постигнеш ефекта на по-тъмна вода можеш да използваш корени от видовете "мопан" или "мангрово дърво",които се продават по зоомагазините.Ефектът е гарантиран и колкото повече време минава толкова по-тъмен става цветът,който може да се регулира чрез периодична подмяна на част от обема на водата в аквариума.

Borko7

Аз съм си купувал корен от магазин, но не ми оцветяваше много.

Krasi*

Мога да ти дам "под наем" някой от моите и след седмица-две пак да си поговорим...  :-)