• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 14:31

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

DIY: Преливник за Аквариум за по-малко от 10лв.

Започната от kamenov, 16.03.2009 14:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamenov

Здравейте вчера (снощи) си направих този преливник:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg155.imageshack.us%2Fimg155%2F8817%2Foverflowmydry.th.jpg&hash=da25da90d6475684d4a21029aaa4fec810d6c0bf

Материалните нужни за направа са:
1. 1 метър ПВЦ тръба Ф20 или Ф32 за по-големи съдове
2. 6бр. ПВЦ Колена за лепене с подходящ размер
3. 1бр. ПВЦ Тройник за лепене с подходящ размер
4. Лепило за ПВЦ
Всичко нужно намерих в Бриколажа в Люлин в кварталните железарий нямаше Ф20 само Ф32

Инструменти:
1. Перманентен Маркер
2. Ролетка
3. Лист от ножовка или друг подходящ инструмент за рязане на тръбите

Направа:
Първо залепих колената като за да ги снадите м/у тях се слага малко парченце пвц тръба (в моя случай 3см)
След това отрязах дългите тръбички като важното е тази която е извън аквариума да е по-дълга от тази, която е вътре в него.
Последва лепене чакане около 3 часа и след това проба в банята и воала работи (след обезвъздушаване)
Успява да покрие целия дебит на чешмата в къщи което не е малко и е тихо не се чува бълбукане.

Приложение:
В моя случай ми трябва за да преливам вода от дисплей аквариума в съмпа, който е зад основния аквариум. Предполагам ще работи и за съмпове намиращи се под основния аквариум.

Преимущества: Не се налага да поръчвате специално дупчен за целта аквариум може да го сложите на който и да е съд. При спиране на тока водата прелива до там докъдето е смукателната тръба и спира след това при идване продължава да работи и се самообезвъздушава (пробвано е)
Прави се изключително лесно и то за под 30мин. и на мен лично ми излезе около 10лв като се има в предвид, че тръбите ми струват 3,75лв., а лепилото 6.40лв.

Източник и идеи:
Чуждестранен форум, който вече не помня...

Успех в направа на всички!

Поздрави Мартин!

PS: Довечера или утре ще кача снимки на моя преливник вътре в аквариума.

panchopan

Колега супер е идеята.
Не знам къде си я намерил но е перфектно за това което съм си замислил.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.
Архиканцлерът Ридкъли щракна с пръсти и отвърна:
- Абе, аз винаги съм ги смятал по-скоро за общи напътствия...
А търговецът изквака и заподскача по улицата.

kamenov

Радвам се, че ти е била полезна.

Довечера ще пробвам и с Ф32 как ще стане :)

torsade

Аз също си бях направил такъв преливник, но не можах да постигна достатъчен дебит и се отказах да го използвам. Тръбите бяха 2 см диаметър.
Охлювът не ни е враг!

kamenov

Въпрос към torsade:
Колко литра в час въртеше да знам дали ще ми свърши работа с Ф20

kamos

Ф20 е малко.
На стария ми челномолски аквариум беше дупчено стъклото и ползвах тръба Ф40 и пак не смогваше на възвратна помпа Ехайм 3000+.
Помпата беше намалена на минимум.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

torsade

Филтъра беше 1100 л/ч и тръбата не поемаше пълния му дебит. После си поиграх с нивата на тръбите и подобрих дебита (вече не помня какво точно направих, май свалих малко по-надолу изходната тръба, или пък направих целия сифон по-дълбок), но в крайна сметка се отказах.
Охлювът не ни е враг!

kamenov

В крайна сметка като взема възвратна помпа ще ви кажа дали става с Ф20 или трябва повече купил съм и частите за направа на преливник с Ф32, но ми се стори много широко...

kamos

Ами то зависи от няколко фактора - големина на съмпа, височина на преградите, дебит на възвратна помпа и др.
Все пак от моя опит ф40 е малко за съмп 100 литра с височина на преградите 4 см и с възвратна помпа ехайм 3000+
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

kamenov

Ами моя съмп е 27литра само не разбрах как така височината на преградите ти е 4см. по-скоро разликата м/у височините е 4см.
Утре ще си взема стъклата за съмпа и ще го залепя, а в другиден ще го тествам в банята и ще кажа какво ще се получи.

panchopan

Цитат на: kamos - 17.03.2009 20:05
Все пак от моя опит ф40 е малко за съмп 100 литра с височина на преградите 4 см и с възвратна помпа ехайм 3000+

Това сериозно ли е?
Защото аз повече от ф32 не мога да си посволя да завра отзад.
А и с ф32 си е извратена задача връщането на водата.
А с два преливника дали може да стане за 3000 или 4000 л/час?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm4.static.flickr.com%2F3542%2F3365808621_f5d46b80e6.jpg&hash=97750a0c74f4906ecec76145fb76a18531e5809d
Тръбата където се срещат двете крила може да е доста по голяма.
Но самите преливници и тръбите до събирането няма как да са с по-голям диаметър от ф32.
Това нещо трябва да може да захранва 2 съмпа по ~100 литра.
- Има си правила - не можете да използвате магия срещу граждани! - кресна търговецът.

Ilianidis

ЦитатЗащото аз повече от ф32 не мога да си посволя да завра отзад
Колега ,влезе в господари на ефира  :-D

kamenov

Според мен не е било добре обезвъздушено...
При мен като не беше обезвъздушено в началото едвам капеше след като го напълних добре и от двете страни с въртене тръгна с дебита на наливане :)

panchopan

Цитат на: Ilianidis - 18.03.2009 09:51
Колега ,влезе в господари на ефира  :-D

Не бъди простак !!!
:-D
По-добре кажи дали може да осигури 4000 л/час поток.

При мен си е буквално завиране.
Имам между 5 и 6 сантиметра от стъклото до стената.

kamenov

Все си мисля, че 2 или 3 бройки на Ф32 ще осигурят дори по-голям поток само дето ще ти висят в аквариума на 3 места :)

Similar topics (5)

6993

Публикации: 36
Прегледи: 61120

42043

Публикации: 14
Прегледи: 7818

6072

Публикации: 12
Прегледи: 5925

31587

Публикации: 15