• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

29.08.2025 02:40

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Криптокоринова болест

Започната от phoenix9040, 13.02.2009 18:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

phoenix9040

Някой да има идея как мога да помогна на криптокорините ми. Няколко вида са и забелязвам ,че има загниват листата.И мисля ,че е криптокоринова болест.Вече 2 месеца от както ги имам отначало нищо им нямаше ,но от 2 седмици гледам ,че не са добре.От долу горе и толкова време имам и CO2 торя с хапчета на DAJANA.
1.14. Забранява се рекламирането на търговски сайтове във форума на aquariumbg.com! Спонсорите имат собствени раздели за тази цел.

zmeq

При смяна на параметрите на водата става така - в случая смяна на ПХ от СО2-то.
Ако новите листа растът и са ОК, нещата ще се оправят.
Просто старите ще окапят, но не е фатално.

Zagrey

След като започнах да пускам ЦО-то през външния филтър, криптокорините се скапаха, изсмуквах им листата с маркуча за смяна на водата!
След време спрях да подавам ЦО-то през филтъра и всичко си дойде на место, даже започнаха да пускат доста разклонения! При малка промяна на параметрите на водата и започват да се веят прозрачни листа в аквариума!
Няма пряк път до мястото, до което си струва да стигнеш.

phoenix9040

Но гледам и новите листа които излизат са с едни като светли петна на дупки като старите.От какво може да е това.
1.14. Забранява се рекламирането на търговски сайтове във форума на aquariumbg.com! Спонсорите имат собствени раздели за тази цел.

yanki1

Глад.....?
Подхрани с някакви таблетки или глинени топчета в корените,също така избягвай резки промени-светлина ,РН/не обичат голяма смяна на вода /
526 литра

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi30.tinypic.com%2Fj0zlgl.jpg&hash=ae7ab03435ad73c6eca1b105b7531f3b048f7b50

phoenix9040

14.02.2009 02:19 #5 Last Edit: 14.02.2009 02:28 by phoenix9040
Какво ще кажете за топчетата от глина.Доволни ли сте как се държат.ОТ къде мога да ги намеря.На колко време се слага ново.Колко пари са ?

silvvana

Здравеите
аз съм нова, даже незнам много каде и какво се пише в саъта
на кратко да ви кажа
имам аквариум от 10 години и си гледам разстения, и вървяха много добре , но тук от няколко месеца забелязвам че нещо не им е добре
листата жълтеят и не могата да се развиват добре и тъй като темета е "криптокоринова болест", аз имам сърцевидна криптокорина или там както и викат, не съм много веща в наименованияат, по диплома съм агроном и ако беше растение в земята веднага щях да го излекувам ама тук в аквариума незнам какво да ги правя, слагах им таблетки за подхранване, нама особенно резултат, сложих и течен тор за подхранване, нам още много наблюдение защото го сложих от ппреди две седмици рано е да се каже още дали има някакво подобрени
накратко само да спомена освен че листата жълтеят, ами леко се и деформират, стоят някак прищипани в едим от краищата, а преди как растеше тая криптокорина, едни хубави големи листа , тъмно зелени отгоре а отдоло бяха леко виолетови, направо с кеф да я гледаш , сега нещо се мъчи
МОЛЯ ако някои може да ме посъветва какво да направя да се съживят тези растениица малко , ще съм ви много благодарна
имам и други растения и те не вървят никак добре :-(

NO CARRIER

Добре дошла!
Сигурно имаш Cryptocoryne pontederiifolia. Непретенциозна, по-малко податлива на криптокориновата болест. Ако нямаш достатъчно опит или тестове за нитрати, фосфати, желязо, не ръгай торове на око, защото това е най-лесният начин за сдобиване с водорасли. Пожълтяването може да се дължи на липса на калий или желязо. Криптокорините имат добре развита коренова система, така че таблетките биха помогнали. Дори за момента листата да изглеждат съсипани, ако не разбутваш грунда и да ги местиш, веднага след като им докараш добри условия, растението ще се съвземе.

Разбира се, това са общи приказки.

Пусни малко повече информация за аквариума ти - обем, през какъв период и по колко вода сменяш, с какво светиш. Какъв тор си слагала. Пиши и какви други растения имаш. Пусни и малко снимки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

silvvana

чесно казано не мислех че някои ще ми отговори
проверявах няколкодена след като писах ама явно толкова съм и гледала
аквариума ми е смо 60 литра, и ве4е го наторих обилно за съжаление, незнаех че не трябва да слагам тор
купих си таблетки коите се поставят около корените на СЕРА, течен тор ПЛАНТАМИН на ТЕТРА ПЛАНТ и таблетки против алджи незнам на коя фирма производител ALGO STOP се казват и наблъсках всичко в аквариума, все още няма някакви видими подобрения, след това четох някаде по горе 4е е добре да се премахнат силно похабените листа, изскубах и ирязах такивата, и сега какам да видя какъв ще е резултата
снимки незнам как се качват във форома ама ако ме питата за другите саитове за запознанства няма да казвам кои, там съм много добра ;-)
имам и други растения ама трябва да ги потърся на латиница как точно се казват че не им знам имената, аха видях от каде се качват снимки, другия път може да се пробвам да кача,
моля ако някои иска да ми пише, приемам всякакви съвети
: 03.03.2009г 22:10ч
значи имам още това Cryptocorine cordate Griffith.
и това Cryptocoryne affinis Hookerf. те си приличат много
значи имам и ощше едно растение мисля че е това но не съм много сигурна Bacopa caroliniana (Walter) Robinson. поне прилича на него, а то милото е какво да ви говоря, цялото в едни черни точки птедимно по стъблото ми и листата ми падат много бързо и стоят само най горните 5 листенца или до 7-8 не пове4е, изобщо положението с растенията ми е трагично, на тея предните криптокорини които съм ви написала по-горе, листата им почват да се деформират, мисля си че това е някакво вирусно заболяване, нали съм агрономка , при вирусните болести по обикновенните растени доста често така се получава, ама лечението в аквариума не ми е известно *dontknow*
чака с голямо нетърпение вашите отговори

NO CARRIER

Не пишеш с какво светиш в аквариума?
Важното е, че си разбрала грешката си и няма да я повториш. За момента остава да сменяш по 1/3 вода всяка седмица и ако осветлението ти е под 0,3Вт/л да го увеличиш поне до толкова. Т.е. на 60 литра една 18Вт. луминесцентна лампа. За предпочитане е да сложиш 2х15Вт и ще тръгнат и останалите растения без проблеми.
Продължителността бива да е около 10 часа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

silvvana

аз незнаещата и притеснената че растенията ми са болни ви пращам снимки, четох веднъж как тярбвало да се снима аквариума ама не го приложих, като видите снимката направо моге да се гръмнете, по-зле не може и да бъде
и още нещо четох за презселването с водорасли една тема в която няколко души се караха кои пове4е разбира, аз не разбирам и моля да ме извините ако аквариума ми, ви се стори пренаселен с растения ама се опитвам да спася всичко което е останало
Лампата ми е 18 вата луминисцентна с топла светлина и свети от 8 сутринта понякога до доста късно примерно до 11 ве4ерта, това лошо ли е?
и какво значи да подменям 1/3 от водата всяка седмица задължително ли е да източвам вода? или може само да доливам от изпарилата се , в стаята е доста топло и водата се изпарява доста ама наистина доста въпреки че имам капак, не е отворен аквариума
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqOWXor.jpg&hash=28d0ddfecaee11597a5bc628817ab499233fa792
благодаря ви предварително не се смеите на снимката :'(

kapacitet

Цитати какво значи да подменям 1/3 от водата всяка седмица задължително ли е да източвам вода? или може само да доливам от изпарилата се , в стаята е доста топло и водата се изпарява доста ама наистина доста въпреки че имам капак, не е отворен аквариума
Доливането няма нищо общо със смяната на вода. Продължавай да си го доливаш, но всяка седмица сменяй 20 литра екстра. Смяната означава, източване на вода и доливане на същото количество. При източване може да сифонираш и дъното. Приготви си 4 туби по 5 литра и така ще си сигурна, че си сменила точното количество вода, а и ще може да я оставяш да престои до другата седмица. При моите 120 литра, сменям всяка седмица по 40 литра вода, а през седмицата поради изпарението ми се налага да доливам около 5 литра.

ЦитатЛампата ми е 18 вата луминисцентна с топла светлина и свети от 8 сутринта понякога до доста късно примерно до 11 ве4ерта, това лошо ли е?

Осветлението е достатъчно за непритенциозните растения. Продължителността на светене да е 8-10 часа, не повече. Хубаво е да си сложиш реленце.

Цитатмоля да ме извините ако аквариума ми, ви се стори пренаселен с растения ама се опитвам да спася всичко което е останало
Аз лично от снимката не мога да преценя дали е пренаселен аквариума и с какво. Снимките в aha.bg които си сложила са по- хубави.  :-[

Raven

Какви риби имаш?

Има няколко варианта за това положение,но тази криптокорина от снимката развива много мощна коренова система и ако няма достатъчно хранителни вещества в пясъка растението гладува и прави точно такива бледи и деформирани листа.

Подменяла ли си скоро пясъка,на колко време е той без да е промиван?

Светлината не е кой знае какъв фактор при Криптокорините но все пак си трябва.
Може да добавиш още една 18 ватова пура и да направиш осветлението не повече от 9-10 часа.
Дългостеблените ти растения вероятно страдат от липса на светлина.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

silvvana

о много ви благодаря на всички, че ми пишете
за пясъка мисля че от около 4 години не е подменян и промиван и това лошо ли е? и трябвали да се прави
за реленце явно трябва да си сложа наистина, ама като не разбирам кои ще ми го направи :-)ама нищо де ще измисля нещо
ок ще си източа дваисетина литра от аквариума като почивам,тази седмица, пък да видим какво ще стане, сега само да попитам можели да си сложа такива таблети, които са за подхранване на растенията, от около месец не съм слагала такива,или след всико което съм наблъскала в аквариума сега да не слагам нищо ами само да гледам резултата
а рибки имам предимно златни рибки, малки златни рибки тъй като не могата да станат много големи в 60 литров аквариум, няма да ги изброявам не им знам латинските имена, че да не се излагам тука с невежество, сомчета, няколко оридоруса, калихти , анциструс, сиямски водораслояди, родостомус и май няма повече

ata_nas

Предполагам, че пазаруваш от аквамагазинчето до Универмага!?

Similar topics (3)

8483

Публикации: 5
Прегледи: 4067

1272

Публикации: 16
Прегледи: 11102

8601

Публикации: 9
Прегледи: 6183