• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

14.07.2025 09:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Направи си сам система за СО2

Започната от Longanlon, 15.04.2004 13:35

« назад - напред »

0 Потребители и 14 Гости преглежда(т) тази тема.

Лора

Понеже, аз ползвам същата мая, ще ти кажа как ме светнаха за нея. Едно цяло кубче се разделя на 8 дори 10 парченца. Слагаш по едно. Разтваряш в хладка вода. Така процеса нито е много бурен, нито краткотраен.
Човек се учи от грешките си и ако има някой който да го напътства, от втория път успява. ;-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

onyxman

Много благодаря за съветите.Дано не се повтори никога тоя кошмар от снощи.Замалко си помислих че всички рибки ще измрат.Тогава щях да се хвърля от терасата.

kapacitet

ЦитатПонеже, аз ползвам същата мая, ще ти кажа как ме светнаха за нея. Едно цяло кубче се разделя на 8 дори 10 парченца.

Е това дава отговор на много мой въпроси. Мислех, че маята която продават на кубчета не е добре да се ползва и ако ли не, по колко да се слага. Има ли възможност това да се вмъкне в статията с която започва темата, както и други дребни забележки.

Лора

Всичко е въпрос на опити. Ако си запознат с процеса на ферментация сам стигаш до извода, че колкото повече мая слагаш, толкова по бурен и краткотраен е процеса. Това го правят ракиджиите, когато им се иска по бързо да сварят мат'риала. ;-)

Е мен ме светнаха, защото в началото и аз слагах повечко мая и се чудех защо за една седмица всичко се изчерпва.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kapacitet

ЦитатТова го правят ракиджиите, когато им се иска по бързо да сварят мат'риала.

За мое голямо съжаление, но по независищи от мен причини, си нямам онова местенце което хората наричат "на село". Само съм чувал истории за "как колнахме прасето", "как сварихме ракииката и порядъчно се насрахме", "размесих петалите на тавана"  *SORRY*
Че поради това нищо не разбирам от ферментация  *dontknow*

ata_nas

daimler77

22.02.2009 16:11 #396 Last Edit: 22.02.2009 17:49 by daimler77
Здравейте, пуснах CO2 по метода с маята, след колко време да очаквам видим резултат, в смисъл да почнат да "кипят" растенията? няма рибки,  110л сравнително непритенциозни растения 3 x 18 W 10h

breeze

Колко мехурчета горе-долу се отделят за минута? Какъв реактор ползваш (камъче?)? Може и да не кипнат изобщо, ако ти е доста твърда водата (гледам, че си от Хасково).

daimler77

по 2-3 много малки(ситни) мехурчета са на секунда с камъче ги разпръзквам, незнам дали е твърда водата тук

barabata

22.02.2009 22:05 #399 Last Edit: 22.02.2009 22:09 by barabata
По принцип визуално при мен образуването на балончета под листата започва около 2 часа след паленето на лампите. А редичка от мехурчета от повредена част на растение и по-рано.

Първо трябва да разтвориш някаква част от този газ - не просто да си изплува мехурчето и да си отлита. Ако имаш вътрешен филтър чрез него. Не е важно дали подаваш CO2 или не а колко от него се разтваря във водата. Второ трябва и адекватно осветление и ако растенията наистина имат всички хранителни ресурси чак тогава очаквай визуално да видиш кипене. Височината на водата е важна, важно е какви са лампите, важно е дали имат рефлектор или нямат ( и ако имат какъв е точно) . Много е важно и как са разпределени лампите в капака. Само от разместването им може да се промени коренно положението.

Кипене имам в 50 литра (д55/ш28/в32) при полезна височина 25 см осветен с 3 пури - 2 пури по 18 вата (гролукс и 765 на Силваниа) и една 15 вата  765 на Тунгсрам ( последната пура е на подвижен капак и затова няма как да я направя 18 вата при дължина на аквариума 55 см.
CO2 разтварям със вътрешния филтър с приставката с маркучето.

Едит - във Варна водата си е твърдичка  - това не е проблем (може би за някой растения и да е проблем)
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

BatKalo

Мойте наблюдения са че освен CO2, PO4 , NO3 и светлина голямо значение за интинзивността на "кипене" на марулките има и температурата на водата. При 28 градуса е доста по-интензивно отколкото при 25
240л. 120х50х40 tetratec 1200
CO2 реактор тип 77 ;)
UV лампа 5W
осветление:
3х40W
2x55W
нагр. 300W

chook

исикам да ви питам колко дни са нужни при 20градуса да почне възпроизвеждането за Co2
Живота е игра ,
изживявай я така,
че да те изсрам да разказваш,
Но да ти е кеф да си спомняш!!!

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

chook

Живота е игра ,
изживявай я така,
че да те изсрам да разказваш,
Но да ти е кеф да си спомняш!!!

NO CARRIER

Имаме си и музикален съпровод.  :-D Звукът излиза от камъчето.
Пиу, пиу, пиу система за CO2 със захар и мая
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Similar topics (5)

14935

Публикации: 15
Прегледи: 17934

22291

Публикации: 76
Прегледи: 75811

2770

Публикации: 8
Прегледи: 12738

15084

Публикации: 0