• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

Main Menu

Опа! :-)

Започната от kraltchev, 16.05.2005 10:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kraltchev

Казвам се Николай и намерих този сайт благодарение на raven чрез аquaria.ru.  Raven, извинявай че чак сега се появявам, не ходя често на руския сайт и едва тая нощ (поради безсъница) влезнах и намерих съобщение отпреди няколко месеца.

С аквариуми се занимавам от около '79 година, аквариуми с растения - от около '83.  От 10 години живея в Америка, в момента сам заобиколен с 5 аквариума с различни размери, всичките в различна степен на грозота :-D

Падам си екстремист по растенията, рибите не ме вълнуват особено.

Това са всичките ми мой аквариуми до сега, както виждате потенциала е голям, реализацията не съответства:
http://www.aquatic-plants.org/gallery/niko
http://www.aquatic-plants.org/gallery/mickey

Тук сам събрал не лоша галерия на Амано, всички снимки чесно откраднати от интернет, но за сажаление не по-нови от около 2000 година:
http://www.deepforestaquatics.com/aqua/amano

Това е моя сайт, не очаквайте нищо особено на него освен малко приятни за окото макро снимки правени от мен:
http://deepforestaquatics.com

Питайте ме всичко, ще обясния каквото знам и особено каквото не знам защото това хоби е ново и повечето време се мотаме в тъмното като слепи. :-D

(Ако може да ми покажете онлайн преводач от латиница на кирилица специално за български език ще е добре, защото в момента използвам един руски и е малко скапан, съвсем ми обърква и без това объркания български език.)

--Николай

miTko

:) Ето че човекът най-после се обади!
Здравей!Добре дошъл тук!
Доколкото си спомням и аз ти писах. :)
Ако искаш да транслираш маймуница  в кирилица мога да потърся и да ти пратя ФлексКонверт. За това  ли става дума? Не е on-line, но е малко.Върши работа.
Разни мои АКВАРИУМИ 

niky

Добре дошъл и от мен. Тук доста хора май ти писаха, особено като видяха красивите ти аквариуми.

Бъди сигурен, че ще те затрупаме с въпроси.
За начало...поздравления за аквариумите ти  :bg

NO CARRIER

Цитат на: kraltchev(Ако може да ми покажете онлайн преводач от латиница на кирилица специално за български език ще е добре, защото в момента използвам един руски и е малко скапан, съвсем ми обърква и без това объркания български език.)

--Николай
Добре дошъл, Ники.
Виж това дали може да ти свърши работа за онлайн транслатор:
http://www.momche.net/res/inputlocale/

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

77

и от мен добре дошъл :D имаш страхотни аквариуми :!: надявам се да помагаш :D

Raven

e официално и от мен добре дошъл :D

наложи се да исчезна рязко от кюто защото ме засилиха на път,по късно пак ще съм на линия.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

BLKnight

Амииии и от мен добре дошъл!
И да пишеш и даваш акъли!
Аквариумите са ти страхотни, наистина!
А снимките ми спряха дъха. Направо. Брутални са. Не само защото харесвам макро :))
Поздрави!
И успехи!
И с какво снимаш? (естествено) :)

Stas

Впечатляващо наистина! Това ли ти е основната професия?

kraltchev

Благодаря на всички, много благодаря!  Голема работа съм бил аз пък да не знам, хаха!

Виждам че има доста хора дето се интересуват от растения и вероятно от акваскейпинг в България.  Също така виждам че растенията не са проблем.  От това което съм видял човек може яко да се разочарова от това хоби и съвсем да го намрази поради проблеми които изглеждат нерешими.

Но в последната една година имаше много бързо развитие на някои практически аспекти на хобито и имам чувството че сме минали на нов етап.  В никакъв случай не искам да звуча като че ли знам всичко или поучавам някого.  Решил съм да слагам по една нова тема всеки ден тук за да разчистиме терена и да сме наясно какво какво е и защо е така.  Както споменах преди - още не знам какво знаят хората в България за това хоби, точно какво има на разположение, колко е скъпо и т.н.

Имам една молба към всички още сега - съдете ме яко по всички линий, питайте за всички детайли, и си съставяйте свое мнение.  Добър пример са ми аквариумите - категорично нищо особено и не за подражание, така мисля аз и се надявам скоро да коригираме разбирането какво е красиво и достойно за подражание.

Айде, сега бегам на работа че и аз треа да спим, хаха!

--Николай

Longanlon

Още от сега мога да ти кажа основния проблем на хобито в България - той е разликата в стандартите и фактическата липса на достатъчно средства която тя налага.

Пояснявам - тъй като потреблението на стоки, свързани с акваристиката у нас е ниско, малко вносители си правят труда да снабдяват пазара. При това го снабдяват основно с евтин асортимент, което поставя акваристите в положение да купуват от чужбина нужната им техника (препарати се внасят общо взето, макар и само на 3-4 фирми) от чужбина. Това е свързано освен с неудобства и с допълнителни разходи.

Отгоре на това, твърдението ти, че няма проблеми с растенията няма как да е по-невярно - хората си размножават и си разменят, но за търговско размножаване не може да става и дума. Внос се прави редовно само от 2-3 фирми, които купуват от Азия и им пращат не поръчаните, а каквито си искат растения без описание.

Изобщо повечето видиве, които чета по сайтовете аз лично само си мечтая за тях.

Raven

според мен  за вноса нещата се промениха доста през последната 1-2 години.преди това никакъв го нямаше и за ротала маркрандра и глосостигма само си мечтаехме.сега 3 фирми правят доста добър макар и нередовен и често объркан внос и две от тях си имат постоянен щанд на пазара - това е достатъчно да се задоволи свития по принцип пазар на растения.по мои сметки могат да се намерят поне 30 вида растения ,като не броя разновидностите вътре във вида/примерно на ехинодоруси ,анубиаси и криптокорини - с тях стават много повече/това хич не е малко. знам примерно какви растения се намират на птичия в Москва - горе долу същите като разнообразие просто количеството там е по голямо,а оня пазар обслужва много по голям потребителски кръг.
аз следя растенията на пазара от доста години и сега виждам много голяма промяна.

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Хайде като се наспиш, моля те, отговори на въпроса ми за грунда. Много ме вълнува, защото ще презапускам аквариума и сега е момента да сложа нужните неща.

Similar topics (2)

36162

Отговори: 11
Прегледи: 14070

35929

Отговори: 11
Прегледи: 8511