• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

25.06.2025 22:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

Да режа ли?

Започната от morriddin, 08.02.2009 18:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

morriddin

Здравейте!
Да попитам компетентните относно валиснерията:
Преди 2 седмици ми подариха 3 - 4 стръка гигантска валиснерия. Засадих я в аквариума, обаче е много висока и на повърхността става хаос, понеже се оплита в криптокорините. Въпроса ми е: може ли да отрежа листата на около 3 - 4см. от повърхността, без да убия растението?
Благодаря предварително!

SkyNer

Режи смело, не само че може но е добре за растението така изкарва повече листа.
Прохождащия

bicho1976

Режи смело.Аз режа мойта спираловидната всяка седмица.Жената ме бъзика, че съм стилист Капанов на растенията.

morriddin

Благодаря ви!
По - рано имах валиснерия, но от обикновената и не израстваше толкова.

kapacitet

Бях чел някъде, мисля тук във форума, че при рязане на гигантската валиснерия трябва да се оставя част от листата на повърхността.  Аз като кастря моята оставям по 15-тина сантиметра над нивото на водата. Има ли нещо вярно в това, ако ли не с най- голямо удоволствие ще я окастря, че пази голяма сянка. А какво коренище прави, стана ми лощо като я издърпах от стария аквариум.

zambo

Цитат на: kapacitet - 09.02.2009 00:06
Бях чел някъде, мисля тук във форума, че при рязане на гигантската валиснерия трябва да се оставя част от листата на повърхността.  Аз като кастря моята оставям по 15-тина сантиметра над нивото на водата. Има ли нещо вярно в това, ако ли не с най- голямо удоволствие ще я окастря, че пази голяма сянка. А какво коренище прави, стана ми лощо като я издърпах от стария аквариум.

Моята , преди да я изхвърля , я кастрих на около 10 см. под нивото на водата . Растеше като луда .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

kapacitet

Цитатпреди да я изхвърля

=-O Изхвърлил си я, защо

Значи да режа смело и да не се притеснявам, че ще спре да расте  :-)

SkyNer

При мен пък се получава нещо много особено. Новите листа който достигнат до повърхноста са с заоблен край, след като ги отрежа продължават да растът но края си остава с отрязаната форма, като права линия, несе заобля като нормално листо...
Прохождащия

kapacitet

Цитатнесе заобля като нормално листо

Е то май няма как да се заобли вече веднъж отрязано листото. И при мен е така.  :-)
: 09.02.2009г 02:02ч
А ако те дразни просто го отрежи заоблено  *ROFL*