• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.07.2025 01:19

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми

СО2- то изпусна мая в аквариума

Започната от kapacitet, 12.01.2009 19:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SkyNer

да дискус абсолютно си прав ако процеса е бил оставен докрай ще има достатачен градус при мен поне имаше
Прохождащия

barabata

Цитат на: discus - 15.01.2009 01:20
Ако свариш една риба, рак или каквото и да е, дали като го върнеш обратно там където е било, ще е живо. Не си губи времето, не че е лошо човек да експериментира. На всичко отгоре ако има все още захар може и едно карамелче да стане в тенджерата...

Не те разбирам (особенно първото изречение). Ако заври лекинко сместта ( малко ще мирише  *CRAZY* ) то е ясно че всичкото живот ще се свари, но и спирта ще излети. Това се прави със сладката примерно като започнат да ферментират - правил съм го. После като се охлади сместта до около 40 градуса ще добавя малко мая и ще следи процеса. Може и да се тества с добавяне на малко захар в краен случай. Целта на занятието е да се оптимизира използването на захартта ако е възможно. Ако по този начин потреблението на захар се намали достатъчно че да осмисли сваряването на джибрите ( тука се замислих вече за похлупаче и серпентинка ... да няма загуби  *ROFL* ) и производството на ЦО2 се запази ще е добре дошло като за кризата.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

discus

Точно заради измирането на дрождите го написах. Относно захарта , най-добре ти знаеш доколко е изхабена смеската, в смисъл колко време си я ползвал. Ако процесът на производство на со2 е бил затихнал, не разчитай на много захар в джибрите.

barabata

Доколкото си спомням четах във форума насищането на сместта с алкохол избива дрождите, а не свършването на захартта - това ще е точно целта на занятието - да се провери. Така ни учеха в техническия навремето - съмнявай се и проверявай.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

12121

Публикации: 14
Прегледи: 7091

5052

Публикации: 8
Прегледи: 4124

33277

Публикации: 19
Прегледи: 8558

30985

Публикации: 8
Прегледи: 6345

11206

Публикации: 35
Прегледи: 21568