• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.07.2025 22:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

как да си оправя водата?

Започната от japonimo, 07.04.2005 20:38

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Живко

това е така.
аз предположих,че е заради растеният.
интересно ми е,защото повечето растения изискват до 10-12 dН.
ако свалиш още малко твърдоста няма ли да е по-добре.така и так ще се занимаваш.
Никой не се е родил научен.

Живко

това е така.
аз предположих,че е заради растеният.
интересно ми е,защото повечето растения изискват до 10-12 dН.
ако свалиш още малко твърдоста няма ли да е по-добре.така и так ще се занимаваш.

miTko

Да, трудно е да се гледат растения в твърда вода и за мое съжаление тоже...Ама то ако не е трудно няма да е интересно! :wink:
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido

По-ниско не искам да го свалям. Относителния дял на разтворения CaCO3 във водата е най-висок спрямо всички други соли, съответно той е определящ за стойността на dH. Калциевият карбонат обаче определя и kH, киселинния буфер. Ако снижа много dH, рискувам с подкиселяване - няма да мога да разтварям голямо количество СО2. Смятам, че тези стойности - 12-15 градуса dH са оптимални откъм количество разтворен СО2 и откъм риска за подкиселяване.

Живко

ясно.
с две думи искаш мнооого СО2.
задавам въпроси,защото и аз омекотявам.
за сега обаче съм доволен растенията ако растат нормално,за никъде не бързам.макар,че някой са като побъркани.може би аз така смятам,поради незнание.все още не знам нормалните темпове на растеж на повечето растения.
Благодаря,че задоволи любопитството ми.

discus

Цитат на: "Живко"
Цитат на: "dido"Много добър линк :-)

Харесах си тази система за омекотяване (RO):
http://www.nicol-n.com/tech/tech-nlro5.html

И UV лампата:
http://www.nicol-n.com/tech/tech-nlfuvp5.html

Цените само не са ясни.

и аз това харесах. :D
мисля,че съм звънял на тази фирма.
в понеделник пък ще звънна.май цената беше малко под 1000лв.

Кви хиляда лева бе пич, тва трябва да е с невероятен дебит за денонощие, за 180 евро може да се купи RO система осигуряваща 150 литра вода за 24 часа което е повече от достатъчно :lol:

Bube

Тези продукти ги продават още две фирми на доста по-дебели цени. Аз вече си купих и съм доволен!!! Не е реклама.

Живко

споко човече.
казах какво са ми казали от фирмата.
въпроса ми към тях беше коя е най-малката и най-ефтина система.
явно хората избягват да предлагат ефтините си продукти.
както вече казах за цената,не съм сигурен.
спести ми малко време в понеделник.благодаря :wink:

FLEXX

взех РН и тест за нитриди и нитрати... SERA...
25 лева общо... :cry:  Меря си аз, чета си упътванията... РН - 4.5 - 5.0 (най-ниската стойност в скалата) NH3 - NH4 - 0mg/L :?:  :!: (пак най-ниската стойност...) Тука има нещо гнило....

Raven

мноого ниско РН,не е добре.ако изобщо е вярно значи си в много опасно положение,даже се чудя как са ти живи рибите.
нитрити и нитрати - добре,ако имаш растения нитратите може да са ти по височки,но това е само ако растенията преобладават пред рибите.

тестовете на Сера са добри,поне аз досега не съм имал някакви подозрения и разминавания,въпреки че не съм  ги засичал с други тестове.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

FLEXX

усетих че съм осрал положението, с извинение за израза.... Правих си експерименти с бутилка газирана вода. Свързах я с аквариума и прекарвах СО2 през едно камъче... с надежда че няма да има кой знае колко голям ефект.... а то се оказва че е бая добро смесването с водата. Добре че спрях СО2 след теста....  а за рибите - като гледам не им дреме. Фосилиси, калихт и анциструси. Надявам се че не съм нанесъл голяма щета :cry:

FLEXX

а, за растенията - около 30 корена валистнерия, криптокорина майка с 10-тина издънки, повечето отделени.... ричия почти цялата повърхност... като цяло не са много - валистнерията ми се въстановява от предишната дълга липса на светлина. Листетата са около 10 см дълги, по 10-15 на корен. Червеникави....

Дайте идея да подобря положението... :x  :(

FLEXX

РН-то е същото и днеска.... имам огромни съмнения относно РН теста на сера... какъвто е цвета на самия реагент, такъв ми е и цвета след теста !? що ли имам чувството че съм се метнал ама яко ? Дайте идея да тествам самия тест... имам фосфорна киселина (разредена) може ли да я използвам ? (да тествам теста) :?:

Чакам отговор. Благодаря...

Живко

FLEXX

Не го направих... не можах да я намеря :evil:  Четох си теста за нитриди нитрати, и разбрах че в едно от 3-те шишенца има натриева основа... смесих малко от РН теста (1 капка) с малко от основата... Стана синьо... Добре теста е кадърен... Как да си оправя водата ?!
РН-то ми е 4.5 ?! :!:  :!:  :!:  Разбрах че е опасно :cry:

Similar topics (5)

2165

Започната от chopypopy

Публикации: 24
Прегледи: 18730

3030

Публикации: 8
Прегледи: 5698

53320

Публикации: 57
Прегледи: 30414