• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

02.08.2025 04:36

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

проблем с Колиза

Започната от HellHound, 25.11.2008 15:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

HellHound

25.11.2008 15:39 Last Edit: 25.11.2008 15:41 by HellHound
Здравейте, нов съм във форума и притежавам 130 литров аквариум. Преди почти 2 седмици си взех първите рибки  и една от тях беше Колиза, но за съжаление нещо стана с рибката започна да лежи на една страна и днес е най-зле.
Забелязах проблема в Неделя и ми е много жал за рибката  :'(
Проблема е само с тази рибка!
В неделя съм сменял около 25%-30% от водата
Приятелката ми казва, че има проблем с координацията и леко зачервени хриле
Имам Бета в аквариума и много нападаше Колизата
Сега отделих Колизата в буркан, но не знам какво да направя
Кажете моля какво да направя  :'(

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1DOk8r.jpg&hash=227cc2700eb58b69b4b5afe07c13e4fd21df8a8d

Живко

Здравей и добре дошъл във форума!
За да можем да то помогнем е необходима малко повече информация. Ще е добре да попълниш това:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,5455.0.html

Тази тема ще ти е интересна!
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,13666.0.html
Никой не се е родил научен.

stenli

На тази Колиза не и остава много време живот....Може би качеството на рибките е такова, от известно време във форума се пише за Колизи със злощастен край. Откажи се да гледаш Колизи на този етап, масово по магазините тези рибки изглеждат в окаяно състояние.

zambo

Мисля , че вече е късно да направиш каквото и да е .
На снимката не се виждат растения , а колизата обича растителни аквариуми . Пишеш , че първите  риби си взел преди две седмици , кога е стартиран аквариума . В нов , все още неработещ аквариум тази риба не се чувства добре .
Може параметрите на водата да не са подходящи .
Може и самата риба да си  е била негодна .
Факта , че другите са добре , говори че нямаш зараза .
Едва ли някой ще даде точната причина .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

HellHound

25.11.2008 16:30 #4 Last Edit: 25.11.2008 16:32 by HellHound
Обем на аквариума: 130 литра

Височина: 50 сантиметра

Грунд
Дебелина на дъното:В задната част 5 сантиметра в предната - 2 сантиметра
Размер на камъчетата:големи и средни имаше три вида средни големи и малки  (личат си на снимката в първият ми пост)

Осветление:  Малко за сега 18W с тенденция за още 36W

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): нямам
Аераторна помпа (с гъба): нямам
Вътршен филтър л/ч: Aquael FAN-2 450 l/h
Външен филтър л/ч:нямам
Система за СО2: нямам

Филтрите работят(непрекъснато)

Дата на стартиране на аквариума: 14.11.2008г.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
Нямам такива промени

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Sera Aquatan и Sera Nitrivec

Вода
Сменям по 25%-30%процента на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е (от чешмата направо) с подобрители естествено. Водата е с температура 19 ама късно се осетих
Температурата на водата в аквариума е 25 градуса. според нагревателя а според термометъра в другия краи на аквариума 23-22

Храна
Видове храна:TetraMin и TetraRubin (люспи)
Колко често храните рибките си: един път на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 5-10 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: малък процент не мога да определя
Колко % от дъното са бързо растящи: малък процент не мога да определя
Колко плуващи:няма такива

Риби:
Полово зрели(видове, брой): вскичките мисля че са полово зрели имам Кардинали 5 броя Бета 1 брой две Гупи 4 сома два за дъно два за стъкло две колизи (едната умря току що) и Хифесобрикон 3 броя
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):Най-новите са Сомовете, Колизата (здравата) от преди това Хифесобрикон 3 броя и най-стари са останалите риби

РИБКАТА МИ ТОКУ ЩО УМРЯ  :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(  *SORRY* *SORRY* *SORRY* *SORRY* *SORRY* *SORRY*

Благодаря за саветите на всички  *thanks *thanks

stenli

Доколкото мога да направя проста сметка, ти си пуснал рибките в първите дни от пускането на аквариума....
И аз така направих и си изпатих...

HellHound

25.11.2008 16:37 #6 Last Edit: 25.11.2008 16:56 by HellHound
ами във вторник направих аквариума в петък пуснах рибките и тя бше една от тях

stenli

Тези 2-3 дни са напълно недостатъчни за да се стабилизира дори и малко аквариума.
Но както казах вече, не съм сигурен, че и при стабилизиран аквариум, Колизите ще са ОК.
Самите рибки не ги бива....Мое мнение...

GEORGI

Според мене проблема може да е от прекаленото ранно пускане на рибките в аквариума след стартирането му.Аз мойте рибки ги пуснах в аквариума ми две седмици след старта му.
Щом казваш че бетата е тормозила колизата може това да е допринесло също,мен лично бета ми е убивала 4 данио за една седмица.А може и качеството на рибките да не е добро както спомена stenli , но тука не мога да дам мнение нямам опит с гледането на тези рибки гладал съм само две ама беше отдавна и бях по малък в смисъл то баща ми ги гледаше *JOKINGLY* и имам спомен че много се биеха помежду си и върнахме едната в магазина защото бяха две мъжки и единя беше значително по голям :-)

HellHound

За съжаление отново имам проблем!
По горе мисля бях писал, че имам още една Колиза. Вчера си направих осветлението (незнзам дали това е причината) и неска забелязах, че синята ми Колиза е с наядена опашка.
Бетата очевидно я тормозеше пак, но не само Бетата ми и женската гупа отива при колизата и я тормози
може би и тя ще умира  :-(
Някакви идеи и съвети за сасяването на рибката ?  :-)

zambo

Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

HellHound

Днес нещата изглеждат по нормално ако видя,че се случи пак ще ги разделя мерси за съвета :)

kamos

Преди време и аз гледах колиза лалия вар ред. Живородките ми се спукваха да я нападат, май че отделят някаква слуз, която живордките ядат.
Както и да е. Колизите основно се внасят, т.е 100 процентов внос, и обикновено некачествен с болни рибки, които търговците гледат да пласират колкото се може по бързо. Просто следващия път не си вземай колиза. Вземи трихогастер например.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

SkyNer

Камос искам да попитам няма ли размножена колиза във България?  :-|
Прохождащия

exorsist

При положение че да намериш женска е като 6-ца от тотото , как мислиш
Не че няма но е в минимални количества
Между другото аз съм един от търсещите женска колиза
Да бъдеш втори означава да си пръв от загубилите...А.Сена