• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Черноморски биотопен аквариум

Започната от kamos, 27.08.2008 17:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

kamos

Няма проблеми със спирането на тока. Просто остави разстоянията под и над преградите да са достатъчно големи /5-7 см/. Идеята на съмпа е да даде голям обем за биологична филтрация. Механичната се прави от скимера. Евентуално препълване може да се получи в аквариума ако се запуши мрежичката, с която се възпрепятства достъпа на рибите до тръбата за вливането на водата в съмпа.
Сега по въпроса - по част от лапините има нещо като язви а част от попчетата са с бяло по края на опашките. Подозирам, че проблема се появи заради пренаселване. Утре ще направя по сериозна смяна на водата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Sorrow

Доста явни симптоми за азотно натравяне...

kamos

Продължавам темата.
Увеличих седмичната смяна на 40 литра. Преди две седмици при замерване показа нитрити 0.5 нитрати 25-30.
Вчера опресних и днес направих нови замервания. Резултата беше още по странен- нитрити 0 нитрати почти 50.
При всяка смяна сифонирам съмпа.
Иначе рибите са добре, много са активни и скоро, като се изключи глупостта ми да пусна в аквариума скорпид, не съм имал жертви/освен тези които утрепа скорпида де/.
Освен пасираната копърка вече им давам и сушен гамарус. Много го харесват, а за попчетата давам едни таблетки храна за дънни рибки.
Смених лампата и вече съм с две крушки Е27 всяка по 120 ватов еквивалент. След смяната кафявите водорасли по стъклата намаляха.

Това е снимка на скорпида в действие, малко преди да стане храна на сиамката ми.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

houngan

Да вметна, че скорпида е защитен вид и застрашен от изчезване  :-( :-( , както и няколко вида от попчетата за жалост...

Актиниики дали има? И на мен си ми е голям мерак за Черноморски биотоп...

kamos

За съжаление, съгласно определителя за рибите в България, показан от Зооманияк почти няма видове риби в Черно море които да не са застрашен вид. Почти всички са вписани или в Световната червена книга, или в Червената книга на Р.България или в Червената книга на Черно море.
Специално този скорпид го взех от едни рибари като излизаха от морето, т.е. единствената разлика е, че не стана вечеря за някой, а го хапна котката ми/скъпичко дойде/.
По въпроса за актиниите - имам две актинии, научих ги да не се местят, тъй като преди все се криеха от задната страна на камъните. Засега се отварят само нощем, когато няма светлина. :'(

zoomaniak

kamos - а рапани може ли да се гледат или са сложни твари...
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

onyxman

Скорпида нали беше отровен. 8-)

kamos

Рапани може да се гледат, но ядат черните черноморски миди, които правят естествената филтрация на водата. Освен това рапаните, обикновено се заравят в грунда и ги виждаш само когато убиват някоя мида.
По втория въпрос да скорпида е отровен, ако го хващаш с голи ръце де. Жертвите си убива, като ги захапва с огромната си уста. За справка виж снимката, където скорпида е захапал за главата едно куче.

zoomaniak

kamos - бая ограничение има около идеята за Черноморски аквариум...мъка. Природата така се променя, че вече почти няма незащитени животни...скапан свят.
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

djoko_iako

Не знам дали е защитен скорпида но е най-вкусната риба кадето съм ял. Ама как се маха от мрежата да не ви разправям - 1 ден после са ти изртъпнали ръцете.

kamos

Виж сега, лятото рибките ги ловихме с кепчета в крайбрежната зона, а есента ги вземах от рибарите като излизат от морето. Така поне при мен имат някакъв шанс.

kamos

Подновявам темата с едно кратко видео на аквариума.
http://www.youtube.com/v/vCexSClUqhA&hl=en&fs=1

NO CARRIER

Кефят, гадовете. :-)
Оправих линка с филмчето.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

SkyNer

Прохождащия

kamos

Сушени скапиди и гамарус. Най-вече гамарус. От него почнаха осезаемо да растат.

Similar topics (5)

39152

Отговори: 7
Прегледи: 9644

17715

Започната от Cabral

Отговори: 49
Прегледи: 48910

57152

Започната от IcyLand

Отговори: 18
Прегледи: 61637