• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 20:10

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

съботния пазар - за и против

Започната от 2001, 03.04.2005 18:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

penchod

Някой може ли да ми каже къде се намира магазина на Кимбайцитв, ще ми е интересно да го разгледам, а и искам да проверя за Сиамезес, че нещо съм брадясал на последак :)

Георги

@penchod

На ул. "Сердика" no. 36, фирмата е "Корал К и К". Но нямат май сиамци - имаше една подписка за да внесат - мисля че беше в раздел "Рибки" на форума.

Longanlon

Аз като бях преди около 2 седмици имаше останали десетина сиамци и още толкова лисици.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

penchod

Благодаря, ще мина да погледна.

2001

Някой да знае за някакви интересни сомове които "пловдивчани" са вкарали?Разбрах и на пазара са продавали.

sho

ми аз си купих една хигрофила от тях тая събота ама не видях нищо по специално а разглеждах (ама може да са ги били продали)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Longanlon

бе имат сладководни скатове по 700 лева ако те интересува... :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

2001

Благодаря, ще го имам пред вид! :D
По-скоро ме интересува някой  задържал ли ги е тези скатове повече от 3-4 месеца например?Аз лично нямам представа как се гледат, и изобщонякой има ли някакъв опит?

evv

имам един тъп въпрос - къде се провежда тоя пазар. изчетох почти всичко, но не видях някой да казва къде е.благодаря предварително!

Stas

Странно, но пазара се намира на мястото, където се намираше и преди 20 години...

Това е стария битак при театър "София". Като тръгнеш от театъра по посока гара Подуене, на втората пряка (срещу магазина Yamaha и баничарницата) завиваш наляво. В края на уличката завиваш надясно и пазара е пред теб. Но... само в събота от 7:00 до 13:00 часа!

ivo

Незнам преди 20 години дали съботният животински пазар пак се е намирал на сегашното си място, т.е. кв.Подуене, но преди 12-13 години "секция Акваристика" имаше и в кв. Красно село (на пазара).

AQUASAUR

Искрено се радвам,че има хора в този форум,които си спомнят Подуянският пазар отпреди 20 години... :D
Спокойно мога да кажа, че много колеги израстнахме като акваристи именно от това близко минало...до сега!
Разбира се,тогава изглеждаше доста по-невзрачно...имаше една чешма, върху която най-често бай Боян си изнасяше гигантските шлаери...и само няколко маси за които тогавашното и единствено дружество "Екзотика" притежаваше монопола(както и върху възможността да се предлагат рибите им по цветарските магазини)...
Доста бързо се сформира,обаче, и алтернативно мнозинство от "ново поколение" интусиазирани акваристи (много от които студенти,между които бях и аз),което след поредица конфликти и пререкания с въпросното дружество (по отношение възможността за продажба и изява...) - реши да основе ново дружество "Акваристика" с председател Венци Струнджев. За изявите на това дружество през онези години - организираните атрактивни изложби,"образователните" сбирки и лекции,аква-центъра на дружеството в подлеза на бул."Т.Каблешков"с панорамните аквариуми(поделени и аранжирани от членовете но дружеството)... - имам само най-добри и възторжени спомени!!!
През периода 1987-88г.,обаче,Подуенския пазар се доразви и опорочи като така известния - "Битак"! Стана абсолютна какафония...и властите се принудиха да му търсят ново място...Затвориха го и под предтекст за ремонт,който се проточи доста години...А сектора Акваристика го преместиха и сгъчкаха в кюшето на пазара "Красно село"...Там може би просъществувахме като цяло около 2 години до направата на сегашния Битак в "Малашевци"...Не знам колко колеги продължиха в последствие да излизат още на "Красно село",но "студентската" част от акваристите пробвахме доста разочароващо да продължим традицията и на новия битак...
Слава богу,през 1993 година(ако не се лъжа),Подуенския пазар отново Ни събра Всички накуп! А през последните 10-тина години,независимо от възхода и кризите,нещата са почти познати на всеки по-сериозен акварист...
Извинявам се за това дълго сантиментално отклонение..., но много бих се изкефил да срещна някой позабравен колега от онова време... :lol:

Raven

това са наистина много "свидни" спомени :D

аз мога да кажа че баща ми ме е водил на този пазар когато съм бил 7-8 годишен - смятаите кога е било щом сега съм на 36 :cry:

но нямам много спомени от тогава - по често ходех на частта с битака особено когато поотраснах и започнах да си търся дънки и маратонки.това си беше проблем някога.
но доколкото си спомням като инфраструктора пазара не се е променял много от тогава - сега е много по оживен разбира се.но тогава имаше много живородки,малко барбуси данио и скаларии и никакви растения.
и естествено никаква маркова продукция - храни,химия и прочие.първите такива неща бяха на Тетра и ги носеха в началото на осемдесетте студенти от Москва.
но все пак пазара си е много колоритен и аз ходя винаги когато мога дори и да не си търся нищо,просто ми е едно от любимите места в София....спомени,спомени :lol:

не знам дали има други такива пазари в Европа или другаде,на запад маи са повече на магазини и зоохипермаркети , но съм гледал снимки и репортажи от "птичия" в Москва - там също бих се разходил с удоволствие.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Stas

Raven, с теб сме горе долу на една възраст (роден 1969). И аз по онова време ходех с баща си на пазара. Само че ходехме точно при акваристите. Заминахме за Румъния и там продължих. Разликата беше, че румънците бяха светлинни години пред нас в акваристиката. Техния пазар за рибки беше с размерите на сегашния Женски пазар в София. Пренасях неони с влака... Веселба! Гледах рибки докато влязох в казарма (последния набор с 2 години казарма). Е, като излязох вече хобито ми беше загинало.

Сега отново се запалих като първолак! Бях изключително приятно изненадан от количеството информация, храни, химия, видове рибки и не на последно място от супер модерните и ефективни аксесоари, които вече позволяват на всеки да си направи аквариум с голям обем.

Благодаря на всички във форума за споделения опит и добронамереността. Това, да разкажеш на някой за своите проблеми и успехи е не по-малко приатно от общото ни хоби.

По отношение на Подуенския пазар - ами условията не са никак добри. Кокошките направо смърдят! Но при липсата на организация на този пазар... и това е нещо. (По-добре от нищо!)

AQUASAUR

Ех, Raven,що ти трябваше да споменаваш "Птичия московски пазар"...Направо ми бръкна в носталгията...!!!
Ако дори веднъж си се докоснал до омагьосващата атмосфера на това райско кътче...никога,дори и на сън, не би престанал да си мечтаеш за него...!!!
За първи път,имах изключителната възможност да го посетя,още като студент по архитектура в ІІІ курс-'87-ма година, във връзка с тогавашните студентски международни бригади(стажове)...
До тогава и аз бях само чувал за него от приятелите ми следващи в Москва и носещи ми от там все интересни риби(предимно живородки), храни на "ТЕТРА",евтини и яки микрокомпресори,хубава артемия...
Но в какъв екстаз изпаднах стъпвайки на това заветно място и попивайки жадно всичката необятност, елитна разнообразност, перфектна детайлност, маниакална селективност и изобилностот ...А пък само срещу еквивалента на едни маратонки(или дънки)колко много от тези неща можеха да се накупят...А срещу бутилка коняк как широко се отваряше руското гостоприемство и разбулваха някои "тайни" в занаята...Това,което най ме порази,беше, че просто в предлаганата жива стока - намаше "брак"...Всички рибки до една бяха перфектни...и в такава умопомрачителна количествена концентрация(съотношение на риби и вода в аквариум),че бих казал - водата просто не се виждаше...само гъмжило от риби и аерация...
Там беше средище на акваристи от всички краища на СССР и то не на постоянни кадри...У всеки един имаше по нещо специфично,уникално... както по отношение на фауната,така и на флората... Новаторство в селекциите на риби бе съчетано и с такова по отношение на техническо оборудване(самоделки)...Помпите на батерии,които си купих тогава - са все още яки и читави!
Артемията(няколко вида) се продаваше на килограм,а не на литър!
За видовото разнообразие и изобилие на живи и други храни пък да не говорим...
След това имах възможността да посетя Киев и Ленинград, и да направя съпоставка...но "Птичия пазар" си остава най-великото място!!!
Последния път,когато го посетих,нещата вече бяха съвсем променени...Реконструиран,нов,още по-зашеметяващ...но за съжаление и с "космически цени" във всички сфери...(Едва успях да разменя за 2 бутилки - няколко ефектни златни рибки...)
Тогава помолих мой приятел да го снима с видеокамера, но все още чакам записа...
Та ще приключа с молбата: ако някой има по-актуален снимков или видео материал,или по някакъв повод може да отиде и го направи - нека се обади! Убеден съм,че ще представлява интерес и за много други хора... :roll:  :shock:  :lol:

Similar topics (5)

23272

Публикации: 18
Прегледи: 15048

3803

Публикации: 12
Прегледи: 8657

6350

Публикации: 2
Прегледи: 4551

1989

Публикации: 78