• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

22.06.2025 01:52

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Бързина на засаждане

Започната от zoomaniak, 06.10.2008 21:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zoomaniak

Гледам в БАЕ много аквариуми.
Прави ми впечатление, че са джунгли.
Защо?
Гледам нови аквариуми и веднага се засаждат най-малко 20 растения.
Защо?
Гледам и аквариуми - ако питаш аквариста колко броя растения имаш във водата си - няма да получиш бърз отговор...или верен.
Защо?
Важно ли е веднага да нахвърляме корени с растения - да ги набучиме и да уплътним пространството.
Къде е планирането?
После с тези джунгли - грижите не достигат до всички растения. Грижа не е само торенето.

Споделям просто впечатления.
Големи аквариуми - джунгли - малко риби.....

Може и да не съм прав?

Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

abaro

Всеки който си е направил труда да прочете и запомни някои сериозни изследвания и съвети за запускане на аквариум, ЗНАЕ (не е нужно да разсъждава) че масовото засаждане на растения в началото е основен метод за избягване на проблемите с водораслите и формирането на азотния цикъл. Дори и в елементарните книжки и инструкции на Сера и други фирми има прости правила да си сметнете колко коренчета трябва да си засадят първоначално на квадратен дециметър от дъното. Който има друго мнение по този въпрос - най-добре да се замисли дали акваристиката изобщо му подхожда като хоби.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

NO CARRIER

Ще помоля да се пише само по темата, започната от zoomaniak. Без излишни глупости, лични нападки и спам!  ]:->
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

zoomaniak

В тезата на Абаро има пукнатина. Засаждайки количество растения - новака си мисли, че всичко е на 6+. Така е само на пръв поглед. Всяко засаждане без расъждаване - мислене и планиране създава "джунгла".

Като добавим и со2. Джунглата така превзема аквариума, че за една седмица тук се пускат поне 3 теми "подарявам растения".

Докато осъзная проблема с "джунглите" - преди години аз не подарявах растения. Заминаваха в кофата.

Това количество растения - дето е за "старта" - ако се прихване на 100% - кой начинаещ акварист ще си скубе после растенията - за да създаде празни пространства и по-сложни системи. Кой. Никой. Ще минат 5 години докато осъзнае разликата между неговия аквариум и някой на експертите тук (иек-равен и т н.........).

Защо да си губи времето да пазарува така:

- може ли 10 коренчета от спираловидната валиснерия - 4 корена от кабомбата - 5 корена от обикновенната криптокорина - 2 корена гигантска валиснерия и 1 корен гигантска криптокорина и 1 корен нимфея....

Сади господине в 200литра аквариум - после да видим дали ще скубеш.

Да не говориме, че никой не зонира дъното от новаците. За тях това е сложно. Да не говориме, че доста от растенията са плевели в природата и храна на хипопотамите.

Искам да намекна да се разсъждава...да се мисли. Не като искате да премахнете едно растение - с дърпането му да извадите всички, защото корените им се увързали яко.

Не смея да критикувам по темите на авторите. Не ми е работа.

Споделям малко от моята болка с вас.

Аквариума ви трябва да е част от вашата идея и вие да не обяснявате идеята си. Снимката - аквариума да говори за нея - идеята.

Между градината в задния ви двор и аквариума няма разлика.

Вие плевите ли в аквариума си.
Знаете ли кои са майките - грижите ли се за тях.
Знаете ли кои са поносими и кои не се понасят растения....

На колко см от една гиганска криптокорина можете да засадите обикновенна валиснерия.

Хиляди въпроси изискващи мисленето ви - разсъждаването ви...

Това, че трябва да заредите аквариум с поне 30 корена - не съм съгласен...но всеки сам си преценява.

Намалете растенията си - овладейте зоните им; корените им - майките - поколенията - подрязване - торене - и т н....

Да не говоря за задушаване при водните растения. Докосване на листо с листо - загнива едното листо - другото се заразава - защото са се докосвали от пренаселване.

Гниене на листа. Липса на 2 размера пинсети дори - за премахване на мъртви части от водата.

Преценка кои растения да се жертват. Кои са на умиране. Защо стоят в аквариума ви....надежда за тях няма.

Ботаника?
Да продаваш е изкуство, отговорност - всичко останало е Хаос, който се опитвам да овладея... във всеки работен ден.

abaro

Много ти е дълга и сложно-накъсана мисълта. И понеже не съм специалист по такива мозъци, забелязах към края на Речта ти едно-две изречения:
"Това, че трябва да заредите аквариум с поне 30 корена - не съм съгласен...но всеки сам си преценява.

Намалете растенията си - овладейте зоните им; корените им - майките - поколенията - подрязване - торене - и т н...."

Аз например когато си пусках 300л аквариум засадих поне 50-ина корена вътре. Ами те почти не се забелязваха. Просто защото дъното е 0.6 квадратни метра. И след 2 седмици за пореден път се доказа че науката в този свят е 100 пъти по-права от хиляди безотговорни писания по форумите. Просто водораслите го завладяха за няколко дни. С тях се оправих, ама и досега не мога да разбера хората които си изказват блуждаещите мисли на глас в публичното пространство. Щото дали пишеш за акваристика или за нощни гонки в центъра на Стара Загора няма значение - като не си даваш сметка какво можеш да предизвикаш резултата ВИНАГИ е фатален за някого. Щото форумите ги чете и Господ и Пешо петокласника.

http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Stas

Моля Коко да не трие повече постовете.
В крайна сметка, ако някой има право да вкарва произволно мнение, не виждам причина да му се отговаря произволно!

Аз ще се опитам да не отговарям произволно, а по-скоро целенасочено. Нали така трябва Стамене? Като при правенето на аквариуми.

Ще започна от старата максима, че любовта на аквариста към природата го кара да пресъздаде късче от нея в дома си.
Поради това в аквариумите си слагаме растения - живи при това!

Една от най-стабилните екосистеми на земята е джунглата.
Защо да не си направим аквариум-джунгла с ясната идея какво точно правим?
И в крайна сметка не мога да разбера каква е идеята в твоите постове...
Ти искаш да ни убедиш, че трябва да си правим аквариумите с по-малко растения, без растения или какво точно?
Моля те да поясниш.

Ами нямало риби... Ами добре де. Ти скоро ходил ли си в гората? Колко животни срещна за един час ходене?
Същото е в аквариума. При мен има доста риби, но това е заради децата - радват им се. А самите риби дали обичат да са нагъсто или обичат укритията, простора, обема?

Опасното в постовете на Стамен откривам в тяхната неяснота.
Искам да потвърдя мнението на Абаро. Това е проверено и опитно доказано.

Към всички, които пускат сега аквариумите си - не се ръководете от постовете в тази тема!
Тук се изказват и дискутират нестандартни схващания, които са в зоната на предположенията и разсъжденията.
Изберете опитно проверените начини, публикувани в този форум!

zoomaniak

abaro - не са ми блуждаещи мислите  *dontknow*

Броя на корените не е важен???

Важен е видът на растенията.

Новака от раз решава кои растения ще слага без да мислил.

Може и 100 корена да засади с проста валиснерия може и 200 корена - после постепенно да започне премахването им - бавно - като слага сериозни растения с мисъл.

Може да сложи както си иска нещата - но ако няма плевене и разместване и няма никаква мисъл от самото начало стигаме до джунглата пак = аквариум фраш със всякакви растения - един голям корен - и 10 дискуса = 300литра.

Колко му е да засадиш жертвени растения - временни - тези които са само в началото.

Сложните растения кога ще дойдат. Кога е правилно да дойдат в аквариума. Преценяването на зоните кога започва.

Темата е да се замислим.

don_misho

zoomaniak ,нищо лично,ама до сега ти четох поста и се чудих как точно си стигнал до тези изводи.Явно никога не си правил растителен аквариум,да не говоря за холандски или акваскейп.Под растителен нямам в предвид аквариум пълен с валиснерия обаче.Разбирам също ,че доста работи не са ти ясни и недоумявам как може да пишеш такива неща.Препоръчвам ти да редактираш поста си,като го сведеш до "Не смея да критикувам по темите на авторите. Не ми е работа.".Недей бе човек ставаш смешен!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

zoomaniak

don_misho - сега трябва да почна да показвам снимки на мои аквариуми нали  8-)

Мда - аз от нищо не разбирам.

Но джунглите ме натъжават. Заради тях си пуснах тема. Здраве да е...

NO CARRIER

Много от акваристите започват с голямо желание, което в последствие става малко желание, а накрая изчезва. Засаждат се малко растения, после приятел даде още 2-3 вида, купим си още 2 и зарежем всичко на самоуправление. А после - две чанти със салата за кокошките.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Violeta

Въпрос на личен избор. Мен те ме радват най-много... джунгличките :)
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

don_misho

07.10.2008 00:07 #11 Last Edit: 07.10.2008 00:11 by don_misho
Цитат на: zoomaniak - 07.10.2008 00:00
don_misho - сега трябва да почна да показвам снимки на мои аквариуми нали  8-)

Мда - аз от нищо не разбирам.

Но джунглите ме натъжават. Заради тях си пуснах тема. Здраве да е...

Добре бе човек,не искам да се заяждам с теб,нищо против теб нямам ,не казвам че от нищо не разбираш,ама пишеш неверни неща,това е!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

zoomaniak

don_misho - искаш да кажеш, че в 300 литра аквариум не мога да засадя - 100 корена тривиална валиснерия - да му дам 30 дни развитие на този аквариум. Да си поготвя дъното - со2 и всичко. 10 барбуса ще пусна като за начало да серът.

След 30 дни започвам постепенно премахване на валиснерията и засаждане на каквото си поискам.

Няма камъни все още и корен/корени.

В рамките на 6 месеца аз ще знам кое искам да засяда и къде точно да го засяда. Къде да ми е корена и камъка/камъните.

От кое семейство да засяда растения и т н....

През тези 6 месеца ще премахна всички умиращи - дефектни или нещо повредени растения....ще им намеря заместници.

Като си оформя дъното/зоните - ще пусна още 10 барбуса. И ще си купя каса бира.

Това неверно ли е. (100 е променливо число)

dido

Цитат на: zoomaniak - 06.10.2008 23:49
abaro - не са ми блуждаещи мислите  *dontknow*

... Важен е видът на растенията. ...

... Новака от раз решава кои растения ще слага без да мислил ...

... после постепенно да започне премахването им - бавно - като слага сериозни растения с мисъл ...

... Колко му е да засадиш жертвени растения - временни - тези които са само в началото ...

... Сложните растения кога ще дойдат ...

Темата е да се замислим.

Зоо, човек, мисля мисля над текстовете ти и се чудя ... Не че съм новак де, ама очевидно искаш да ме убедиш, че трябва да зарежда добрите стари натурални растения и да обърна резбата като набуча нарядко, с мисъл, пластмасови "китки". За тях верно съм чувал - сложни са за гледане, някакъв съвет да дадеш ???

zoomaniak

dido - е къде пък аз пиша за пласмаски  *dontknow*

Similar topics (5)

54386

Публикации: 1
Прегледи: 2350

30702

Публикации: 3
Прегледи: 5304

2213

Публикации: 24
Прегледи: 13118

37073

Публикации: 6