• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

20.07.2025 08:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!

• Професионална поддръжка на аквариуми

HUMU PLUS

Започната от Стамен, 09.04.2005 23:24

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Стамен

Взех си един пакет HUMU PLUS на PRODAC. Но се двоумя дали да го ползвам или да ползвам топчета глина? Растенията които ще засаждам са:Nymphaea Spec. Lotus. (червената);Alternanthera lilacina;Bacopa caroliniana (Walter) Robinson.;Rotala indica;криптокорини и хигрофила;

dido

Какво има вътре в този HUMU PLUS?

2001

В"HUMUS PLUS" има предимно хумус... :D Проблема е че за разлика от глината се слага в началото на подреждането на аквариума.Тоест преди водата.И неможе да се добави във вече работещ аквариум !Иначе аз съм обогатил саксийките на едни анубиаси с "HUMUS PLUS", и мисля че има ефект!!

Стамен

HUMUPLUS
Is a blend of fertile earth ideal for the growth of the more delicate plants (Cryptocoryne in general, Heteranthera zosteraefolia. Aponogeton madagascariensis, Aponogeton ulvaceus, Echinodorus tenellus etc.) and to lower the Redox and pH factors.

dido

Може да се добави в работещ аквариум, имам си отработена техника за това - увиваш топчето пръст в тоалетна хартия и бързо го втикваш в грунта. Замътването е минимално.

Добавянето на пръст за анубиаса е излишно хабене на куршумите. Пръстта най я обичат ехинодорусите и криптокорините. Лудвигии, хигрофили - също.

А като е обикновен хумус що не си накопаш от полето, а трябва да се ръсиш пари?

abaro

Цитат на: "dido"А като е обикновен хумус що не си накопаш от полето, а трябва да се ръсиш пари?

Този сигурно е подбран и поне стерилизиран!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

2001

Цитат на: "dido"Може да се добави в работещ аквариум, имам си отработена техника за това - увиваш топчето пръст в тоалетна хартия и бързо го втикваш в грунта. Замътването е минимално.

Добавянето на пръст за анубиаса е излишно хабене на куршумите. Пръстта най я обичат ехинодорусите и криптокорините. Лудвигии, хигрофили - също.

А като е обикновен хумус що не си накопаш от полето, а трябва да се ръсиш пари?
За техниката - може да смесиш хумуса с глина, да я изсушиш добре и да я "втикаш" без да се притесняваш.Ще избегнеш замътването. :D

Аз поне имам само Анубиас....Ама има ефект!

А за "накопаването"- има почви с различно съдържание на хумус.Освен това съдържат и други примеси, не особено полезни за рибите.А пък от друга страна, "Продак" си продават готов, обогатен продукт, специално предназначен за акваристични цели! :D

dido

За аквариумните растения прекалено плодородната почва - т.нар хумус не е най-доброто нещо.

Относителното съдържание на микроелементи в бедните глинести и песъкливи почви е по-голямо отколкото в хумуса, съответно те са по-подходящи за добавки към корените на растенията. Затова се слагат и топчета глина - там фосфатите и нитратите на практика липсват. Не всяка глина обаче става за това. Трбва да е синя или червена. Другите глини са по-богати на силикати и алуминиеви окиси и не вършат работа.

За стерилизиране на този хумус - много ме съмнява. Пръстта се стерилизира трудно - с топлина се скапва, с UV не става - лъчите не проникват в дълбочина. С химикали не става по разбираеми причини.

За анубиаса - пак ти казвам, да му слагаш пръст няма смисъл.

За "фирмените" добавки - лично аз предпочитам да не слагам смеси, чиито състав не е коректно описан на етикета. Това важи с особена сила за торовете за аквариумни растения - ако на етикета въобще пише нещо, то е азот, калии, фосфор, желязо и други. А в това други може да има всичко :-)

FLEXX

Напълно съгласен  :)  :wink: