• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

Създаване на чифт още от излюпването - факт или измислица

Започната от dok70, 05.06.2008 11:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dok70

Поспорихме преди няколко дни с един търговец на риби, който ме убеждаваше, че като се отделят от малки два леера, обезателно стават чифт :duvar:
Не че имам опит с тези риби, но смятам да натрупам, но поне в литературата не съм срещал подобно нещо. За мене това си е търговски виц, но да каже и някой с опит при трихогастерите, но важало само за леери  =-O
Айде спецовете да кажат  *DRINK*
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

ceco

*spam
А бе може да опиташ ама поне виж да са мъжки и женски- иначе е по-лошо и от хибридите :-)
За мен това са глупости.

Longanlon

някои риби могат да си сменят пола. дали тия са от тях не знам де

CellebrO

Трихогастерите никога не си сменят половете.
Beauty is in the eye of the beholder.

NO CARRIER

Цитат на: Longanlon - 06.06.2008 12:46
някои риби могат да си сменят пола. дали тия са от тях не знам де

*offtopic О! Боже... Боже се пише с главна буква

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dok70

Не става въпрос за смяна на пола бре, твърдението е , че като се отделят само две леерчета от малки ,винаги ставали мъжко и женско - после чифт. Това преди да им се познава още пола-то после лесно. Много чифтове бил създал така. Но само два леера в общ аквариум. И само при леерите ,не при всички трихогастери. Понеже и за мен това са пълни глупости започнах да споря с него, но пък като видях реакцията му  >:o  :-D реших да проверя. И някой да го е приложил не вервам докато не видя, но все пак ще проверя. Ако някой е чувал да си признае!!! 8-)
И май някои колеги коментират преди да прочетат! ]:->
Това е масово явление за форумите май! *THUMBS UP*
Ай  *DRINK* някой да не се засегна! ;-)
Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Иво Катрафилов

Цитат на: dok70 - 06.06.2008 15:12
Не става въпрос за смяна на пола бре, твърдението е , че като се отделят само две леерчета от малки ,винаги ставали мъжко и женско - после чифт. Това преди да им се познава още пола-то после лесно. Много чифтове бил създал така.
Това, че в ранна възраст не се забелязва полов диморфизъм, не означава че рибите нямат определен пол.

siGma

тва което ти е казал тоя не важи, и аз бях продавач в зоомагазин и има неща който ме задължаваха да говоря въпреки че са глупости, като искаш двойка бегаш от един магазин си купуваш 1 и после задължително си купуваш от друг магазин 2рия, защото в 1я магазин винаги са братя и сестри а някой риби не правят двойки когато са от една кръв, той тоя продавач даже и да е искал да ти каже друго е възможно да е нямал възможност. а относно леарите ако си гледал Макропод (райска рибка) и знаеш как се различават това важи в пълна сила и за леарите, гледаш предимно гръбния плавник който при мъжката е по издължен веднага след 2ри месец, ако имаш течение в аквариума го спри и сложи некви водорасли на повърхноста да си направят гнезно по принцип мъжкия прави гнездото но не е задължително. направят ли гнездо по голямо от 1 сантиметър РАДВАЙ значи ве се мятат :) не слушай ко ти вика продавача може да хвърлят хайвер и на 4-5ти месец но 99% няма да имаш малки изчисти гнездото след 3-4 дни ако няма малки запетаики висящи от там и след 1-2 седмици пак ще имаш вече 99% сигорно малки... 4ао

Ilianidis

Това твърдение за чифта не е вярно.Обаче друго нещо съм слушал и мисля,че е вярно ,защото сам го изпитах-в поколение от стотици бройки мъжките са една малка част,винаги преобладават дамите.Може би и затова не е разпространена много напоследък,атракцията е в добре оцветените мъжкари.

Иво Катрафилов

Цитат на: Ilianidis - 09.06.2008 21:18
Това твърдение за чифта не е вярно.Обаче друго нещо съм слушал и мисля,че е вярно ,защото сам го изпитах-в поколение от стотици бройки мъжките са една малка част,винаги преобладават дамите.Може би и затова не е разпространена много напоследък,атракцията е в добре оцветените мъжкари.
Същото е и при колизите, затова има само внос.

siGma искаш да кажеш, че всеки магазин зарежда от различен производител? Да живее е българското рибопроизводство *bg*

Vlado

Цитат на: dok70 - 05.06.2008 11:52
Поспорихме преди няколко дни с един търговец на риби, който ме убеждаваше, че като се отделят от малки два леера, обезателно стават чифт :duvar:
Кой е тоя идиот и шарлатанин. Кажи му името да се посмеем за негова сметка.
: 10.06.2008г 01:01ч
Цитат на: siGma - 09.06.2008 01:34
тва което ти е казал тоя не важи, и аз бях продавач в зоомагазин и има неща който ме задължаваха да говоря въпреки че са глупости, като искаш двойка бегаш от един магазин си купуваш 1 и после задължително си купуваш от друг магазин 2рия, защото в 1я магазин винаги са братя и сестри а някой риби не правят двойки когато са от една кръв, той тоя продавач даже и да е искал да ти каже друго е възможно да е нямал възможност. а относно леарите ако си гледал Макропод (райска рибка) и знаеш как се различават това важи в пълна сила и за леарите, гледаш предимно гръбния плавник който при мъжката е по издължен веднага след 2ри месец, ако имаш течение в аквариума го спри и сложи некви водорасли на повърхноста да си направят гнезно по принцип мъжкия прави гнездото но не е задължително. направят ли гнездо по голямо от 1 сантиметър РАДВАЙ значи ве се мятат :) не слушай ко ти вика продавача може да хвърлят хайвер и на 4-5ти месец но 99% няма да имаш малки изчисти гнездото след 3-4 дни ако няма малки запетаики висящи от там и след 1-2 седмици пак ще имаш вече 99% сигорно малки... 4ао
Въх, че спец, ама и компетентно ги ръси...

bomba

Дааа, бил  е  продавач  в  зоомагазин........
ЛУД  УМОРА  НЕМА...САМО  СЕ  ПОТИ !!!

siGma

Цитат на: Иво Катрафилов - 09.06.2008 21:34
Същото е и при колизите, затова има само внос.

siGma искаш да кажеш, че всеки магазин зарежда от различен производител? Да живее е българското рибопроизводство *bg*

Дори да зареждат от един производител винаги двойките са различни, поради простата причина че един магазин купува по 30-40бройки и на 2-3тия магазин вече 1вото поколение е свършило. и то пак зависи от рибата колко хайвер хвърля и колко малки оцеляват.
: 10.06.2008г 11:11ч
Цитат на: Vlado - 10.06.2008 01:17
Кой е тоя идиот и шарлатанин. Кажи му името да се посмеем за негова сметка.
: 10.06.2008г 01:01ч
Владо аз когато съм се занимавал с тва ти си качвал килима със стълба. преди да отговориш пробвай, и ако нестане тва което съм казал ще ти дам адреса си да дойдеш да ми го покажеш.
: 10.06.2008г 11:11ч
Цитат на: bomba - 10.06.2008 09:24
                                                                                                                                                          Дааа, бил  е  продавач  в  зоомагазин........

нещо против да имаш?

rookie_gyn

Е ще се опитам да се намеся и аз. От 2002 год. се занимавам по-сериозно с леери. Имам известни наблюдения, че едно определено ято от 50 риби поставени и неразделяни в един аквариум излизат приблизително 2/1 мъжки - женски. Но има една особеност температурата./За температурата ще оставя sigma да обясни, че гледам ги "разбира" работите./ След втория месец рибката е не по-голяма от 3,5-4 см и абсурдно да се различат мъжки от женски. Най-рано става към 6-7 седми месец и най-сигурно, макар, че има мъжки които по-бавно съзряват, били те и от едно люпило. На 4-5 месец от леер никога не можеш да изкараш рибка /освен да хванеш с кепчето рибките които си пуснал за разплод и да и ги прехвърлиш в друг съд/. То и бета трудно съзравя пълноценно на тази възраст, камо ли леер. Обикновено мъжките са пълноценни на възраст след 12-14 месец, а женските могат да произвеждат хайвер на 9 месец, може и по-рано, но ако не е заякнала или развита достатъчно, мъжкия може и да я претрепи.
А на основния въпрос-дали излизат винаги мъжки и женски - не!!! Особено ако са от едно люпило - пола почти винаги преобладава единия. Ако са от две различни люпила, вероятността да са от двата различни пола е по-голяма, но никога равна на 100%. Това от мен.

dok70

Цитат на: rookie_gyn - 10.06.2008 13:50
Е ще се опитам да се намеся и аз. От 2002 год. се занимавам по-сериозно с леери. Имам известни наблюдения, че едно определено ято от 50 риби поставени и неразделяни в един аквариум излизат приблизително 2/1 мъжки - женски. Но има една особеност температурата./За температурата ще оставя sigma да обясни, че гледам ги "разбира" работите./ След втория месец рибката е не по-голяма от 3,5-4 см и абсурдно да се различат мъжки от женски. Най-рано става към 6-7 седми месец и най-сигурно, макар, че има мъжки които по-бавно съзряват, били те и от едно люпило. На 4-5 месец от леер никога не можеш да изкараш рибка /освен да хванеш с кепчето рибките които си пуснал за разплод и да и ги прехвърлиш в друг съд/. То и бета трудно съзравя пълноценно на тази възраст, камо ли леер. Обикновено мъжките са пълноценни на възраст след 12-14 месец, а женските могат да произвеждат хайвер на 9 месец, може и по-рано, но ако не е заякнала или развита достатъчно, мъжкия може и да я претрепи.
А на основния въпрос-дали излизат винаги мъжки и женски - не!!! Особено ако са от едно люпило - пола почти винаги преобладава единия. Ако са от две различни люпила, вероятността да са от двата различни пола е по-голяма, но никога равна на 100%. Това от мен.

*privet* Е това вече ми хареса ! *privet*
Леера обича по-височка температура около 28. Да не би като при живородките условията на отглеждане да определят пола-съответно по-добри условия - повече мъжкари. Това само съм го чел де. :-D Значи никой няма да подкрепи задочния ми опонент. Само да вметна не е от София и Пловдив ай да не говорим с имена, със сигурност не е и съфорумник. *bg*
*DRINK*

Луд умора няма...

300 оки миш-маш

Similar topics (2)

43872

Отговори: 8
Прегледи: 7933

42747

Започната от reaskol

Отговори: 122
Прегледи: 50864