• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия.

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

Main Menu

UPS

Започната от danchoto, 03.05.2005 16:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ceco

Аз преди време се интересувах от нещо такова, но се отказах доста бързо.Бях дал на търговец данните на филтъра и се оказа, че подходящите UPS са за около 500лв.Май е по- добре за тези пари да си купиш един хубав канистър.

miTko

Колегата има печка с водна риза и мотора на помпата му тръгва трудно и с доста нездрав звук, заради упс-а.
Разни мои АКВАРИУМИ 

plufkata

Цитат на: ceco - 05.06.2008 09:26
Аз преди време се интересувах от нещо такова, но се отказах доста бързо.Бях дал на търговец данните на филтъра и се оказа, че подходящите UPS са за около 500лв.Май е по- добре за тези пари да си купиш един хубав канистър.
Брей  =-O ,че колко вата е този филтър?! Ако един комп.(~400W) кара с евтин UPS (~100-тина лева) 10 минути, то един филтър ~20W колко време ще работи? Или бъркам някъде?  *dontknow*

jimbeam0706

Цитат на: Stas - 04.05.2005 11:52
Сега се сетих, че за UPS-а има още едно изискване. Не бива да е във влажни помещения и не бива да попадат пръски вода върху него. Така, че ако някой си прави експеримент с UPS поне да му подбере внимателно мястото! А честно казано аз имам 3 UPS-а, но не бих ги ползвал за аквариума. Виж, телефонната централа, компютрите, даже телевизора са по-смислените приложения.
И работят в определен температурен интервал.по-скоро трябва постоянно да се охлажда помещението в което се намира.Сатава дума за малко по мощните UPS-и
Няма невъзможни неща

Stas

UPS за  компютър работи нормално, т.к. компютъра харчи около 150 вата + монитора - 50-150 вата в зависимост дали е  CRT или LCD. Т.е. на един малък UPS за 100 лева компютъра му идва точно като консумация. При филтъра нещата са по-различни. Моя Ферпласт мисля беше 15 вата, което е твърде малко и UPS-а въобще не може да включи с такава малка мощност. Затова освен филтъра трябва да се включат и още някакви консуматори. Не забравяйте, че при UPS-ите освен максимален има и минимален товар!

GrandePippo

Аз си позволявам да изразя скромното си мнение, че това са пари на вятъра. Ама съвсем на вятъра....

Longanlon

Е, ако имаш юпиес и компа ти е вързан към него, не пречи да закачиш и филтъра и нагревателя (зимата особено). Но да купуваш специално заради аквариума... айде чак пък толкоз. За 4-5 часа бактериите във филтъра не умират.

RazorJack

бе не е баш по темата ама някой да знае дали се продават някъде помпи за фонтани или powerhead дето да работят на 12v?

bigbeer

ако е чак толкова на зор някой от вас да си кара филтъра 24 часа без ток има готови решения отдавна ;) - казва се преобразувател 12/24-220 волта ;) за около 50 евро може да се купи 200 ватов такъв от почти всяка една бензиностанция из европа. купувате си и един акумулатор за 'ЗИЛ' и готово.. предполагам че ще издържи и 48 часа.. а може и повече.. + това и осветлението може да си закачите ;)

Stas

Да, с акумулатора за ЗИЛ нещата заспиват! Едно време имах приятели, които го правеха.

ivokilli

Ако човек има повечко аквариуми си е оправдано,даже задалжително да има такова устройство.
Аз преди 5-6 год се снабдих с "трансвертер" с мощност 200W и си купих акумулатор отделно и сега сам спокоен.Трансвертера с аераторите консумират 4,5 Аh а акумулатора е 94 Аh и е лесно да се сметне колко часа ще изкара. Закачил сам си само аераторите към него и даже да спре тока за 24 часа не е проблем. А при наличието на повече от 3000 литра вода,едно спиране на тока за няколко часа може да даде удивителни  :buff: резултати  :duvar:
Употребявай,но не злоупотребявай

JEM

Е,тогава в следствие от написаното по темата идва въпроса:
Колко време може да изкарат нитрифициращите бактерии във филтъра без движение на вода през него,следователно липса на кислород?

bunzip2

Не много, но ще оцелеят достатъчно.
Бактериите не са само във филтъра :)
Колкото и да измрът, ако аквариума е стабилен, след 2-3 дена, колонията ще е възтановена :)

Излишно е това с UPS-а.

SDB

UPS трансвертери - основния проблем както се спомена тук там
из темата е формата на променливия ток на изхода
за ел двигатели е задължително той да синусоида и то перфектна
ако има отклонение двигателя може даже да изгори