• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Нестандартно използване на времереле. Съвет за схема.

Започната от TiratroN, 08.05.2008 23:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

Храня рибките със замразена храна- според мен най-близкото до живата такава.
Като им я сложа обаче тя се разнася из целия аквариум . Филтратора я засмуква и за известно време филтърът му се замърсява многократно повече от колкото при нормални условия. Естествено решението е да спирам филтъра за времето в което рибите се хранят. Да но няколко пъти се случва да го забравя, а и понякога трябва да тръгвам за работа а рибите още не са приключили със закуската  *JOKINGLY*
Тогава естествено реших да го направя с времереле. Тактиката е следната: натискам едно копче и филтъра спира, давам храната и си гледам работата, след определено време , времерелето стартира филтъра отново.

(между другото да питам , колко време е "безвредно " да стои спрян филтъра взимайки предвид бактериите живеещи във него)

Търсих да си купя някакво времереле, но освен стълбищен автомат за 12 лева (един седмичен програматор може да се намери за 7 лева, що за съответствия???) и някакви скъпи за по 18 и нагоре, лева , нямаше нищо друго. Имаше и едни схеми за правене ама нещо не ми се понрави и тяхната цена (хем скъпо, хем да си го правя и аз. Аз ако си правя ще си направя къде къде по евтино)

Искам да питам някой който може да ме упъти за нещо изгодно и лесно за цена максимум 5 лева. ( не че нямам пари, не че няма да дам , ама да давам 18 лева за нещо което трябва да преправям ...е извинявайте...)

Ако някой знае лесна схема примерно с транзистор и кондензатор."Външният интерфейс" мога и сам да си го направя ( контактор, бутони и др.). Въпросът е самото реле.

lz3cv

Ами ти направо задаваш отговора. Най-простия принцип на времерелето е именно зареждане на кондензатор през резистор. Това е за по-елементарните времерелета. По-прецизния но и по-сложен начин за измерване на време (има такива времерелета) е броене на импулси със зададена продължителност.
Та работата с кондензатора ще ти свърши работа. Като натиснеш копчето разреждаш кондензатора и транзистора който той крепи отпушен се запушва. Започва да се зарежда и като стигне опредленото напрежение, отпушва "Т"-то и филтъра пак си тръгва. Всичко това са няколко чарка накръст дето се вика.

NO CARRIER

http://hobby.neomontana-bg.com/timers.htm Хвърли тук едно око. Харесваш си нещо с реле и от там нататък знаеш какво да правиш. :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Joro Vn

Не те съветвам да правиш това времезадържане. Опитай се по друг начин да си решиш проблема- например с вътрешно преразпределение. Тази функция я имам в микропроцесора, който ми управлява аквариума, както и с ръчно "стартиране". Ползвах я повече от половин година и я прекратих. Има голяма вероятност да си съсипеш лагеруването на ротора на помпата.

TiratroN

Цитат на: lz3cv - 08.05.2008 23:56
Ами ти направо задаваш отговора. Най-простия принцип на времерелето е именно зареждане на кондензатор през резистор. Това е за по-елементарните времерелета. По-прецизния но и по-сложен начин за измерване на време (има такива времерелета) е броене на импулси със зададена продължителност.
Та работата с кондензатора ще ти свърши работа. Като натиснеш копчето разреждаш кондензатора и транзистора който той крепи отпушен се запушва. Започва да се зарежда и като стигне опредленото напрежение, отпушва "Т"-то и филтъра пак си тръгва. Всичко това са няколко чарка накръст дето се вика.
Няма да те оборвам. Само ще кажа ,че според мен не е това принципа на работа на транзистор с кондензатор. Натискам копчето и кондензатора се зарежда, отпушва транзистора и го държи така и след като пусна копчето. След време кондензатора се разрежда и транзистора се запушва. Консумацията на транзистора е много малка затова кондензатора я държи дълго.
Трябва ми точната схема по този принцип.

Цитат на: Joro Vn - 10.05.2008 03:03
    Не те съветвам да правиш това времезадържане. Опитай се по друг начин да си решиш проблема- например с вътрешно преразпределение. Тази функция я имам в микропроцесора, който ми управлява аквариума, както и с ръчно "стартиране". Ползвах я повече от половин година и я прекратих. Има голяма вероятност да си съсипеш лагеруването на ротора на помпата.

Може ли да обясниш по подробно какво точно е вредно на помпата ако се спира и пуска защото аз не виждам какво може да и се случи. По същата причина е вредно за автомобила да тръгва и да спира ;)

bengan

Щом си решил да спираш филтъра по време на хранене все някак ще го направиш, но дали там ти е проблема. Ако ти остава не изядена храна филтъра така или иначе ще я "събере" като тръгне. Явно е че храниш по много. Ще ти кажа как храня моите а ти си решаваи по нататък. Пущам по съвсем малко храна и наблюдавам, обикновено храната изчезва още "във въздуха" после пак слагам малко и т.н. докато видя че поне една частичка от кльопачката падне на дъното(или си се носи по повърхноста когато е плаваща) тогава спирам храненето и отивам на работа.Винаги има яко гонене на храната, явно и някои рибоци остават недохранени но следващия път те са по активни, така пестя от храната(понякога им вземам от скъпите) не си замърсявам водата и поддържам всички риби в състояние далечно от затлъстяване. Самото хранене трае от две до пет минути в зависимост от това колко са гладни.

Stupid_boy

Цитат на: TiratroN - 10.05.2008 03:28
Трябва ми точната схема по този принцип.

тук има доста предложения за закъснителни времерелета, като някои са и с обяснение как се смята времето им.

jimbeam0706

Вземи си автоматична хранилка ,голям кеф е .слагаш храната и не мислиш по вече за нея.Е ще трябва да смениш замразената с друг вид ...
Няма невъзможни неща

TiratroN

Цитат на: bengan - 10.05.2008 12:37
Щом си решил да спираш филтъра по време на хранене все някак ще го направиш, но дали там ти е проблема. Ако ти остава не изядена храна филтъра така или иначе ще я "събере" като тръгне.

Не че остава неизядена- като пусна храната и течението на филтъра започва да я върти из целия аквариум.Рибите също я размъкват. Определена част от нея се всмуква от филтъра задължително. Твоя начин на хранене е добър- и аз така правих по-рано със чернодробната която падаше на дъното, но не ме устройва това някои рибки да не се добират до храна заради други по-гладни и по големи от тях ;)

vesko_aa

А ако не е таина какви риби храниш,и с каква замразена храна. А ако на някои хора не им е извесно за автомобилите  че запуска на студен двигател го износва толкова колкото за 100км пробек си е техен приблем.

Joro Vn

ЦитатМоже ли да обясниш по подробно какво точно е вредно на помпата ако се спира и пуска защото аз не виждам какво може да и се случи. По същата причина е вредно за автомобила да тръгва и да спира
И не само за автомобила, а може да се каже за всякаква техника, включително ел. и електронна. При разчети в механиката това обстоятелство се отчита специално като цикличен, неустановен и т.н. режим на работа. Или като процент цикли на вкл/изкл от общото време работа. Смятам, че  точно този тип помпи за вода са проектирани за продължителен и непрекъснат режим на работа. Обикновено обяснявам в доста дълги постове, и подробно, но оставам с впечатление, че в случая си наясно с нещата. А и всъщност помпата си е твоя, може да правиш с нея каквото искаш.  :-) *DRINK*

lz3cv

Тиратроне и твоята версия е вярна. Просто логиката е обърната. Кондензатора с резистор може както да задържа включено и да се разрежда бавно, така и да държи изключено и бавно да се зарежда. Въпрос на схемно решение.

Similar topics (5)

4915

Публикации: 16
Прегледи: 20405

44962

Публикации: 2
Прегледи: 2525

25934

Започната от vali7447

Публикации: 26
Прегледи: 10665

1257