• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.

15.05.2025 12:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.

• Професионална поддръжка на аквариуми

Саламандри някой нещо да знае за тях?

Започната от LAMERA@, 07.05.2008 21:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

LAMERA@

Бихте ли ми казали нещо за тези чудати същества,саламандрите.Защото бих искал да си взема,продавачката ми каза че, са безобидни и мога да си сложа едно в аквариума НО никога не се вярва на продавач.
Така че,споделете с какво се хранят дали са миролюбиви и инт? *dontknow* :-|

_777_

Цитат на: Longanlon
Дъждовникът (Salamandra salamandra) е застрашен от изчезване вид и като такъв е включен като защитен в Червената книга не само в България, но е и включен във списъкът на Виенската конвенция   за опазване на световно застрашени животински видове.

Улавянето и/или отглеждането му е ЗАБРАНЕНО ОТ ЗАКОНА!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

houngan

Повечето саламандри са сухоземни животни ( по принцип са земноводни - но главно ларвния стадии при повечето минава във водата ). А и коя е тази "разбираща" продавачка -  *dontknow*
За храненето са хищници - охлюви, червей, твърдокрили и каквото набарат още.
Българските саламандри (дъждовник) Salamandra salamandra са защитен вид, а и са сухоземни.
Други от българската херпетофауна !!! също защитени по много закони и директиви!!! на които може да се натъкнеш да се продават от хора за убиване  *MODERATOR*  са тритоните - род Triturus ( vulgaris; karelini; dobrogicus; alpestris ) пак от сем. Salamandridae.
Има едни терариумни американски - Дебелокож саламадър Taricha granulosa , но и той изисква малка сухоземна част, продават ги тук там, има разни амбистоми - те живеят изцяло във вода, при амбистомите в повечето случай не се стига до възрастен индивид, а се размножават ларвите - неотения. Но амбистомите похапват рибка  *CRAZY*

LAMERA@

barabata

http://images.google.bg/images?client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:en-US:official&hl=bg&q=Ambystomatidae&btnG=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F&gbv=2
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

LAMERA@

Raven

Основното и най важно нещо което трябва да се знае за тях е - МЯСТОТО ИМ Е В ПИРОДАТА!

Това е диво животно,не е развъдено в изкуствени условия,няма да се чувства добре в аквариум и вероятно ще умре.
Просто не е хумано и природосъобразно да се взимат диви животни и да се държат в плен до смъртта им.
И не на последно място,в случай че ви пука- улавянето,продажбата и държането им в плен е забранено от закона!
Имам предвид нашите саламандри,ако има някакъв тропически развъден в изкуствени условия и приспособен за отглеждане в терариуми вид- тогава естествено по горното не важи.

https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG

Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

niky

Токсичност

При раздразнение кожата на дъждовника отделя отровен бял секрет - невротоксичният алкалоид самандарин. Секретът, концентриран в кожни жлези, главно около главата и по гърба, причинява на гръбначните животни силни мускулни конвулсии и високо кръвно налягане. Жлезите, отделящи самандарина, обикновено са разположени по цветните петна. Дъждовникът е способен да разпръсква тази отрова срещу жищници, за да обезкуражи нападателя. Въпреки това е известно, че някои животни, като жълтоухата водна змия и смокът мишкар, понякога поглъщат дъждовници.

Аз лично съм хващал на вилата, но само го снимах и го пуснах да си ходи из гората

manastar

Цитат на: raven - 07.05.2008 23:38
Основното и най важно нещо което трябва да се знае за тях е - МЯСТОТО ИМ Е В ПИРОДА
Просто не е хумано и природосъобразно да се взимат диви животни и да се държат в плен до смъртта им.

То и гупите преди да ги развъдят в аквариум са били диви.Пък във форума чета и за диви дискуси за тях данеби да е по-хуманно?Не ,че насърчавам ловенето на диви животни ама тека е с всички екзотични животни и хобита.Неизбежно зло.

Иво Катрафилов

Цитат на: LAMERA@ - 07.05.2008 21:29
Бихте ли ми казали нещо за тези чудати същества,саламандрите.Защото бих искал да си взема,продавачката ми каза че, са безобидни и мога да си сложа едно в аквариума НО никога не се вярва на продавач.
Така че,споделете с какво се хранят дали са миролюбиви и инт? *dontknow* :-|
Саламандри, какви саламандри? Амбистоми, тритони?
При всички положения опашатите земноводни са доста по-студенолюбиви от тропическите ни риби, а и всички до един са хищници и ще изядат всяка риба, която може да влезе в устата им.

Similar topics (5)

59077

Публикации: 3
Прегледи: 4111

44602

Публикации: 10
Прегледи: 3332

31705

Публикации: 2
Прегледи: 2680

11998

Започната от Nedospivko